Închide meniul

Narcis Răducan vindea sticle ca să-și cumpere ghete de fotbal. Acum ajută copiii să devină fotbalişti

Reclamă

Publicat: 6 noiembrie 2023, 16:40 / Actualizat: 8 noiembrie 2023, 15:10

Narcis Răducan vindea sticle ca să-și cumpere ghete de fotbal. Acum ajută copiii să devină fotbalişti

Vindea sticle ca să-și cumpere ghete de fotbal. Acum ajută copiii să devină fotbalişti

Narcis Răducan vindea sticle ca să-și cumpere ghete de fotbal Fost jucător la Steaua, Rapid şi cu convocări la echipa naţională, Narcis Răducan a trecut prin multe ca să ajungă fotbalist. Condiţiile erau grele, însă dragostea şi pasiunea pentru fotbal l-au împins să se descurce şi să găsească metode să practice sportul mult iubit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„Noi jucam între cartiere şi nu exista cum e astăzi ca să poţi să-ţi inscripţionezi tricoul, scriam cu ce apucam pe tricouri.

Făceam mormane de nisip şi cine dădea câte un gol, era cineva responsabil care dădea cu şutul, ca să iasă ca o petardă, ca fumigena de după gol. Toate nebuniile pe care le vedeam şi noi pe la tv, încercam şi noi să le teleportam în spatele blocului”, povesteşte Narcis Răducan pentru Antena Sport.

„Când nu mai puteam de foame, găseam un măr sau ceva pe afară”

Condiţiile de azi erau SF pentru copii, maidanul era terenul preferat, iar porţile erau ghiozdane sau copaci. Fotbalul le ţinea inclusiv de foame puştanilor fermecaţi de Hagi, Maradona, Pele sau Zidane.

„Terenul sintetic nu exista. Nici măcar în filmele SF nu exista, dar nu ne incomoda cu absolut nimic, important e că erau doi copaci în fiecare parte, ţineau loc de poartă.

Reclamă

Suprafaţa nu mai conta indiferent de vreme, poate doar în condiţiile extreme ne opream, ca în rest meciul nu se amâna pentru ziua următoare.

Vin din Focşani şi am jucat la piticii lui Unirea Focşani, dar peste tot în ţara era această problemă, problema infrastructurii.

Nefiind dintr-o familie foarte înstărită, erau probleme de alimentaţie, de toate felurile, dar eram la vârsta la care nu simţeam lucrurile astea.

Reclamă 4 / 0/3

Când nu mai puteam să ne mişcăm, ne duceam în casă, când nu mai puteam de foame găseam un măr sau ceva pe afară.

Mai încep şi eu să le povestesc celor mici ai mei de acasă ce făceam noi şi zic ..aa, iar începi cu poveşti din astea de bunici?! Ei nu le înţeleg, dar poate nici nu e bine să treacă printre ele, e de ajuns că ne-au marcat pe noi pe viaţă.”, mai povesteşte Narcis.

Narcis Răducan vindea sticle ca să-și cumpere ghete de fotbal!

Iar ghetele de fotbal erau greu de găsit. Narcis Răducan a strâns sticle şi le-a vândut, ca să îşi cumpere prima pereche. „În acea perioadă era posibilitatea aceea că dacă strângeai sticle, le duceai la un anumit centru şi le preschimbai în bani. Aşa am dus la sticle zile şi săptămâni la rând până am reuşit să îmi iau o pereche de ghete cu crampoane. A fost ceva senzaţional.”

Astăzi, copiii au condiţii mult mai bune, însă şi costurile sunt mult mai mari. În ajutorul lor, PENNY a lansat Liga Punctelor, iniţiativa prin care oricine poate dona unor cluburi de fotbal punctele acumulate pe bonul de cumpărături, puncte ce pot fi preschimbate în echipament sportiv pe ligapunctelorpenny.ro.

Astăzi nu mai există maidan, iar tableta a înlocuit fotbalul jucat între porţile copacilor. Ca să-i ajute pe tinerii dornici să ajungă fotbalişti, Narcis Răducan a deschis de câţiva ani o academie de individualizare.

Narcis Răducan a deschis o academie

„Posibilităţile sunt mai mari, copiii nu mai au probleme de hrană, de echipament, performanţa nu mai este pentru cei mulţi, pentru a ajunge la performanţă trebuie să faci anumite lucruri.

Nu mai există acest maidan, de aici şi intenţia mea pe care am pus-o în practică – cea de a face o academie de individualizare. Nu mai există acea parte a zilei în care stăteam 4-5 ore pe teren şi repetam. Faptul că dădeai de sute de ori în minge, te facea mai bun şi îţi întregea bagajul tehnic. Deja am intrat în al 4-lea an şi lucrurile merg bine, este un potenţial de creştere.

Reclamă

Familia care sprijină un copil să ajunga fotbalist, trebuie să participe financiar mult mai mult decât se întâmpla pe timpuri.

Trebuie să ne gândim ce se întâmplă şi în provincie sau în cartierele mai sărace unde nu toată lumea poate să plătească câteva sute de lei.”, a mai povestit fotbstul fotbalist pentru Antena Sport.

Oricine poate să doneze puncte acumulate pe bonul de cumpărături de la PENNY pe ligapunctelorpenny.ro, iar Narcis îi încurajează pe români să participe.

Cu toată încrederea îi sfătuiesc pe cei care iubesc copiii, pe cei care iubesc sportul, să facă treaba asta. E o investiţie în viitor şi eu voi fi primul exemplu care va face treaba asta”.

Lansată în luna septembrie, platforma Liga Punctelor PENNY este un real succes. Sunt deja peste 600 de cluburi de fotbal pentru băieţi şi fete înscrise, s-au donat peste 1.200.000 de puncte (un punct valorează 10 lei), iar cluburile au plasat în platformă peste 1200 de comenzi, ghete, mingi de fotbal şi alte echipamente esenţiale.

Recomandări
Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
20:33 LIVE VIDEOBenfica – Braga se joacă ACUM în AntenaPLAY. Meciul zilei în Liga Portugal 20:18 „Nu sărbătorim nimic!” Mihai Stoica, veste proastă pentru suporteri înainte de FCSB – Farul! Mesajul care a uimit pe toată lumea 20:00 LIVE TEXTFCSB – Farul 0-0! Roş-albaştrii sunt la un punct de titlu! Gică Hagi încearcă să le strice sărbătoarea 19:44 VIDEOPalermo – Reggiana 1-2 a fost în AntenaPLAY. Echipa lui Ionuț Nedelcearu, pas greșit în lupta pentru promovare 19:40 Dan Nistor a răbufnit după FCU Craiova – U Cluj 3-2. L-a atacat pe Juan Bauza: „Parcă l-a împușcat cineva!” 19:36 Cine i-a luat locul lui Florinel Coman, în primul 11 al FCSB-ului! Roş-albaştrii se pregătesc de sărbătoare 19:26 FCU Craiova – U Cluj 3-2! Oltenii „respiră” și o lasă pe Dinamo pe ultimul loc! Cum arată clasamentul 19:13 Adrian Mititelu Jr, surprins la FCU Craiova – U Cluj! Prima apariţie publică, după ce a stat în comă zece ore 19:09 Ange Postecoglou, răspuns direct pentru fanii care îl cer pe Radu Drăgușin titular la Tottenham! 18:52 „6 inși câștigă mai bine!” Ce salariu avea Gabi Tamaș la Concordia Chiajna, înainte de retragere. A spus suma fără nicio reținere Vezi toate știrile
Citește și