Josef Jerzy Kukuczka, cel mai mare alpinist din istorie, a pierit pe Lhotse, în Nepal, trădat de o coardă de mâna a doua pe care o cumpărase dintr-o piață din Katmandu
Jerzy Kukuczka, cel de-al doilea alpinist care a reușit, în istorie, să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume (n.a. – primul a fost faimosul Reinhold Messner), a pornit cu speologia, dar, pe la 17 ani a simțit că este atras de cățărare. Polonezul născut la Katowice a început cu Munții Tatra, apoi cu Alpii italieni și cu Dolomiții. 1974 îl găsește, deja, pe Denali.
În 1976 e în Asia, pe Hindu Kush și, în 1979, e deja pe Lhotse (8.501 metri), în Himalaya, fără oxigen suplimentar. A atacat, apoi, Everestul, un an mai târziu, pe care l-a cucerit cu ajutorul oxigenului suplimentar, unica sa ascensiune de acest fel. Broad Peak a fost ”rezolvat” în doi ani diferiți, pe două rute diferite. În 1986 a suferit mult, pentru că și-a pierdut prietenul și colegul de ascensiuni, Andrzej Czok, cu care urcase pe Dhaulagiri, acesta suferind un edem pulmonar pe Kangchenjunga. După ce a atins vârfurile de pe K2 și Manaslu, în 1987 a terminat și cu Annapurna, devenind al doilea om din lume cu toți cei 14 ”optmiari” cuceriți.
36 este numărul ”oficial” al alpiniștilor (femei și bărbați) care au reușit să cucerească toate cele 14 vârfuri din lume de peste 8.000 de metri
S-a aflat, mereu, în competiție cu italianul Messner. Când polonezul s-a apucat de treabă, Reinhold cucerise, deja, al cincilea său vârf cu ștaif, dar a acceptat provocarea. Lent în prepararea atacului, avea o rezistență fizică și psihică ieșite din comun, Jerzy fiind considerat, de mulți, cel mai mare cățărător din toate timpurile.
A căzut, în gol, de la 200 de metri. Avea 41 de ani
Pe 18 septembrie 1987 reușise, deja, să obțină ”Coroana” în opt ani, un record senzațional pentru acele vremuri, nedoborât nici până astăzi. A ”inaugurat” zece noi rute și a escaladat patru vârfuri în plin sezon de iarnă.
N-avea bani, provenea dintr-o țară comunistă, Polonia. Nu dispunea de echipament prea bun, așa că e cu atât mai lăudabil palmaresul său. În octombrie 1989 a decis să atace, din nou, Lhotse, de această dată pe ruta sudică. Mersese într-o piață din Katmandu, de unde – pentru că nu dispunea de resurse materiale – și-a cumpărat produse la mâna a doua. Printre ele și o coardă. Pe 24 octombrie, Kukuczka ajunsese la 8.200 de metri, la doar 300 de vârf. ”Coarda principală avea câteva norduri ce nu puteau fi desfăcute, așa că a decis să mergem pe cea cumpărară din piață, uzată”, spunea prietenul său, Ryszard Pawlowski, coleg de expediție. La un moment dat, picioarele lui Jerzy au alunecat. Coarda l-a susținut, dar doar pentru puțină vreme: frecându-se de gheață, s-a rupt, pentru că era tocită, iar alpinistul a căzut în gol, de la peste 200 de metri. Unii spun că al său trup nu a fost, niciodată, găsit. Alții că Jozef Jerzy Kukuczka, decedat la doar 41 de ani, își doarme somnul de veci îngropat de colegi în zăpadă…