Marcel Puşcaş, fostul coleg al lui Helmut Duckadam, a transmis un mesaj emoționat pe rețelele de socializare după ce a aflat vestea tragică. ”Eroul de la Sevillia” s-a stins din viață la doar 65 de ani.
Portarul legendă de la Steaua Bucureşti avea probleme grave la inimă, iar în luna septembrie a acestui an, a fost supus unei intervenții chirurgicale pe cord deschis.
Marcel Puşcaş, în lacrimi după ce a aflat că Helmut Duckadam a murit
Primul care a transmis un mesaj în legătură cu moartea tragică a lui helmut Duckadam a fost Marcel Puşcaş. Cu ochii în lacrimi, acesta a transmis pe rețelele de socializare că vorbise în urmă cu o săptămână cu fostul mare portar. Duckadam a murit luni, 2 decembrie 2024.
”Acum am auzit că a murit unul dintre bunii mei prieteni. Un fost foarte bun coleg, un fost foarte bun fotbalist. Este singurul român din Guiness Book. La doar 65 de ani. S-a stins Helmut, Helmut Duckadam! Cel care a reușit să facă o țară fericită.
Am vorbit acum o săptămână Helmut! Erai vesel! Te-ai dus repede, prea reped prietene. Dumnezeu să te odihnească! Ai fost un familist convins, un om generos, ai ajutat pe toată lumea cât ai putut! Drum lin prietene! Drum lin!”, a transmis cu ochii în lacrimi Marcel Puşcaş, pe pagina sa de Facebook.
Helmut Duckadam a avut o carieră fabuloasă
Fostul mare portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Semlac, judeţul Arad, la 1 aprilie 1959
A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).
Odată cu venirea în Bucureşti, a început şi ascensiunea lui ca jucător. Primul meci mare îl face la Bucureşti, în întâlnirea retur cu A.S. Roma din Cupa Cupelor, din toamna lui 1984, când la 0-0, în minutul 87, a apărat un penalty.
Vârful carierei sportive îl atinge în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate în faţa jucătorilor spanioli – Alesanco, Pedraza, ‘Pichi’ Alonso şi Marcos – l-au făcut să intre în „Cartea Recordurilor”.
Helmut Duckadam era cunoscut drept ”Eroul de la Sevillia”
Imediat după meciul care a fost televizat de postul naţional, pentru prima dată în regimul comunist, oamenii au ieşit nechemaţi în stradă să se bucure pentru izbânda fotbaliştilor de la Steaua. Circa 30.000 de oameni au plecat spre Aeroportul Otopeni şi au ocupat esplanada să-şi întâmpine campionii. În aproape toate colţurile ţării, noaptea de 7 spre 8 mai 1986 a fost practic una albă.
După cinci zile de la finala de la Sevilla, într-un cadru solemn, clubului de fotbal Steaua i s-a acordat Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I. Titularii, printre care evident şi Duckadam, antrenorii Ienei şi Iordănescu, plus preşedintele Alecsandrescu au primit Meritul Sportiv clasa I. Rezervele şi ceilalţi din staff au primit Meritul Sportiv clasa a II-a.
Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista „France Football”.
Un anevrism axilar a pus capăt neaşteptat carierei lui Helmuth Duckadam. Se afla la un foc de tabără, pe malul Mureşului, când a alunecat, s-a sprijinit pe mână şi, probabil, cheagul de sânge s-a deplasat blocând circulaţia în braţul drept. S-a dus la medicul din sat dar a ajuns urgent la Bucureşti unde a fost operat şi i-a fost salvat braţul.
După încheierea activităţii de fotbalist, Duckadam s-a angajat la Poliţia de frontieră din judeţul Arad, dar s-a pensionat din motive medicale.
- U Cluj – UTA Arad 0-0. „Şepcile roşii” pot reveni pe primul loc chiar înaintea derby-ului cu CFR Cluj
- Gabi Balint, devastat de moartea lui Helmut Duckadam: „Ne-ai frânt inimile! Ai fost cel mai mare”
- Ladislau Boloni nu şi-a putut stăpâni lacrimile după moartea lui Helmut Duckadam: „E amintirea cea mai dragă”