Închide meniul

Helmut Duckadam a murit la vârsta de 65 de ani! Sportul românesc, în doliu după decesul „Eroului de la Sevilla”

Publicat: 2 decembrie 2024, 13:48

Helmut Duckadam a murit la vârsta de 65 de ani! Sportul românesc, în doliu după decesul „Eroului de la Sevilla

Helmut Duckadam / Hepta

Veste tragică în sportul românesc. Legenda Stelei, Helmut Duckadam, a murit la vârsta de 65 de ani. Fotbalul românesc este în doliu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Duckadam a scris istorie în tricoul Stelei, echipă pe care a ajutat-o să câştige Cupa Campionilor Europeni în 1986. A apărat patru penalty-uri în finala cu Barcelona şi şi-a căpătat atunci porecla de „Eroul de la Sevilla”.

Helmut Duckadam a murit la vârsta de 65 de ani

Duckadam a avut mai multe probleme de sănătate în ultimii ani. Din păcate, vestea tragică a venit astăzi, la ora 11.50. Helmut Duckadam s-a stins din viaţă la vârsta de 65 de ani.

Helmut a fost internat în stare gravă la Spitalul Militar. „Eroul de la Sevilla” a fost internat la terapie intensivă, iar medicii au depus eforturi uriaşe pentru a-i salva viaţa. Din păcate, aceştia nu au mai putut face nimic.

Marcel Puşcaş a făcut anunţul şi a început să plângă pe reţelele sociale.

Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis

Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis în luna septembrie! „Eroul de la Sevilla” a avut programată o intervenţie chirurgicală la Spitalul Universitar.

Duckadam a avut şi în trecut probleme cardiovasculare. El mărturisea că primele probleme de acest gen au apărut înainte să apere cele 4 penalty-uri în finala de la Sevilla.

A reușit, acum vedem mai departe. Durează recuperarea… e grea de tot, dar asta e.

(n.r.: Doctorii ce spun? A fost bine?) Da! Totul a fost în parametri, acum vedem mai departe”, a spunea atunci Helmut Duckadam, în exclusivitate pentru Antena Sport.

În 1986 lui Duckadam i s-a descoperit un cheag de sânge la mâna dreaptă, acesta fiind şi motivul pentru care şi-a încheiat prematur cariera în fotbal.

Duckadam a avut nu mai puţin de 8 intervenţii chirurgicale. „Eroul de la Sevilla” sublinia că durerile au fost, la un moment dat, atât de mari încât s-a gândit la sinucidere.

Păi, nu e atât de plăcut când se adună toate. Dacă stai bine cu sănătatea, treci mai ușor peste ele. Dar la mine se simte… Și se simte în fiecare dimineață. Când îmi trosnește o mână, un picior. Mă mai doare pe ici, pe colo. E greu… Dacă ai probleme de sănătate, așa cum am eu, chiar e dificil, dar nu avem ce să facem. Eu am avut opt operații grele, complicate. Opt!

Nu e atât de plăcut când știi asta… În fiecare dimineață iau un pumn de pastile. Nu exagerez! Am 20 de medicamente pe care trebuie să le iau zilnic. Unele pentru coagularea sângelui, pentru circulație, pentru tensiune, pentru stomac, unele pe post de pansament gastric. Ha, ha, ha! Când v-am zis că nu-i așa simplu…”, a declarat Helmut Duckadam în 2019, potrivit gsp.ro.

Helmut Duckadam a avut o carieră fabuloasă

Fostul mare portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Semlac, judeţul Arad, la 1 aprilie 1959

A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).

Odată cu venirea în Bucureşti, a început şi ascensiunea lui ca jucător. Primul meci mare îl face la Bucureşti, în întâlnirea retur cu A.S. Roma din Cupa Cupelor, din toamna lui 1984, când la 0-0, în minutul 87, a apărat un penalty.

Vârful carierei sportive îl atinge în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate în faţa jucătorilor spanioli – Alesanco, Pedraza, ‘Pichi’ Alonso şi Marcos – l-au făcut să intre în „Cartea Recordurilor”.

Imediat după meciul care a fost televizat de postul naţional, pentru prima dată în regimul comunist, oamenii au ieşit nechemaţi în stradă să se bucure pentru izbânda fotbaliştilor de la Steaua. Circa 30.000 de oameni au plecat spre Aeroportul Otopeni şi au ocupat esplanada să-şi întâmpine campionii. În aproape toate colţurile ţării, noaptea de 7 spre 8 mai 1986 a fost practic una albă.

După cinci zile de la finala de la Sevilla, într-un cadru solemn, clubului de fotbal Steaua i s-a acordat Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I. Titularii, printre care evident şi Duckadam, antrenorii Ienei şi Iordănescu, plus preşedintele Alecsandrescu au primit Meritul Sportiv clasa I. Rezervele şi ceilalţi din staff au primit Meritul Sportiv clasa a II-a.

Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista „France Football”.

Un anevrism axilar a pus capăt neaşteptat carierei lui Helmuth Duckadam. Se afla la un foc de tabără, pe malul Mureşului, când a alunecat, s-a sprijinit pe mână şi, probabil, cheagul de sânge s-a deplasat blocând circulaţia în braţul drept. S-a dus la medicul din sat dar a ajuns urgent la Bucureşti unde a fost operat şi i-a fost salvat braţul.

După încheierea activităţii de fotbalist, Duckadam s-a angajat la Poliţia de frontieră din judeţul Arad, dar s-a pensionat din motive medicale.

Înapoi la Homepage

Va ajunge Cristiano Ronaldo la borna 1.000 de goluri marcate în carieră?

Loading ... Loading ...
Citește și:
1:28 14 apr.

VIDEOLos Angeles Clippers – Golden State Warriors 124-119, după un meci dramatic, cu prelungiri

23:58

Mirel Rădoi, reacţie furibundă după egalul cu FCSB: „Îmi iau sacoul şi mă duc în lojă. Nu aştept un punct”

23:55

Lazio – Roma 1-1. Fiorentina – Parma 0-0. Ianis Hagi a marcat cu Aberdeen. Rezultatele zilei

23:49

Gigi Becali l-a făcut praf pe Horaţiu Feşnic: „Nu se poate aşa ceva. Nu cred că se va îndrepta”

23:37

„Arbitrajul a fost de partea lor, 100%” Ștefan Târnovanu, acuzații grave după 0-0 cu Universitatea Craiova

23:25

„Când? La încălzire?” Florin Tănase a făcut show după 0-0 cu Universitatea Craiova. A făcut praf arbitrajul

1 Gigi Becali a „distrus” doi jucători, după Universitatea Craiova – FCSB 0-0: „N-a contat / N-a câştigat niciun duel” 2 Motivul pentru care Mihaela Cambei ţine nemişcată în parcare maşina primită cadou de la Ion Ţiriac: „O văd în fiecare dimineaţă” 3 Decizia luată la FCSB, înainte de meciul crucial cu Universitatea Craiova. Cum va arăta primul 11 4 Ce spune Patrick Vieira despre plecarea de la Genoa lui Dan Şucu. E dorit de echipe importante 5 Noi dezvăluiri şocante din scandalul pariurilor din Italia! Radu Drăguşin, implicat în plata de 40.000 de euro 6 Final „de infarct” în Universitatea Craiova – FCSB! Mora a lovit bara în prelungiri! Oltenii și-au pus mâinile în cap
Citește și