Max Verstappen a cucerit cel de-al patrulea titlu de campion mondial, deși a avut la dispoziție cea mai bună mașină în doar un sfert dintre curse. În multe curse, nu a avut nici măcar a doua mașină în termeni de performanțe. Olandezul a făcut însă rai din ce-a avut, pilotând uneori cu o clasă peste cei mai apropiați rivali, cum s-a întâmplat nu demult, în Brazilia, pe ploaie. Sau a speculat perfect condițiile specifice, alegând adversarii cu care merită să te lupți și pe cei cu care nu are rost, ca în Las Vegas.
Dar despre asta vom vorbi pe larg în articolele viitoare. Acum ne concentrăm pe cursa din Las Vegas. Unde George Rusell (Mercedes) a făcut o cursă perfectă, coechipierul lui Lewis Hamilton una superbă, dar potul cel mare l-a luat Max.
Marea necunoscută: pneurile
Marea necunoscută a acestui sezon: cum se vor comporta pneuri Pirelli în condițiile de cursă din Las Vegas? Mai ales cele medii, despre care se știa că vor echipa majoritatea monoposturilor în timpul primului stint.
Înainte de începerea cursei, se vorbea de una cu o oprire la boxe și în mod atipic de două. Mai ales în condițiile în care undercut-ul nu prea funcționează aici, timpul pierdut cu o intrare la boxe fiind de aproximativ 21 de secunde.
„Asfaltul neted, temperaturile scăzute, configurațiile cu sarcină scăzută, liniile drepte lungi și viraje lente încetinesc încălzirea anvelopelor. Granularea va fi cheia primei părți a cursei. Cine o gestionează mai bine și întârzie sosirea acestui fenomen va avea avantaje. Ne așteptăm la o primă oprire între turul al 14-lea și al 20-lea, apoi se va trecem de la pneuri medii la hard.” Acesta e un fragment din declarația lui Simone Berra, chief engineer la Pirelli.
Întârzierea apariției granulării, cheia cursei
Dar ce este granularea? Ne spun chiar cei de la Pirelli. „Atunci când suprafața anvelopei este supusă unor tensiuni, compusul începe să se deterioreze. Se formează microfisuri care duc la o neregularitate a suprafeței de rulare, cu vârfuri și depresiuni a căror adâncime variază în funcție de gravitatea fenomenului. Această granulație duce apoi la o reducere a aderenței compusului și are un efect semnificativ asupra performanțelor mașinii atunci când aceasta se află în mijlocul virajului sau în timpul frânării sau accelerării. Granulația apare cel mai frecvent atunci când temperaturile pe pistă sunt scăzute sau când pneurile nu se află în fereastra de funcționare potrivită pentru a oferi aderență”.
Să analizăm acum condițiile de desfășurare ale acestui Mare Premiu. Temperatura aerului: de 18,3 grade Celsius, cea a pistei de 19,7 grade Celsius, dar ambele într-o scădere accentuată. Umiditate: 50% (avem un deșert în jurul acestui oraș, nu uitați). Au fost și rafale puternice de vânt.
Altfel spus: condiții ideale pentru apariția rapidă a granulării.
