Închide meniul

Jocurile Olimpice 2020 | Paavo Nurmi, nouă medalii de aur. Cum și-a luat ”zborul” un atlet

Cătălin Oprișan Publicat: 29 iulie 2021, 14:56

Jocurile Olimpice 2020 | Paavo Nurmi, nouă medalii de aur. Cum și-a luat ”zborul” un atlet

Profimediaimages

Pe 29 iulie 1928, Paavo Nurmi obținea, la Jocurile Olimpice de la Amsterdam, cea de-a noua și ultima sa medalie de aur. O făcea în cursa de 10.000 de metri, distanță cu care pornise la drum la Anvers, în 1920. Închidea, astfel, un cerc ce conținea zeci de trofee, dar și trei distincții de argint. Reușea un 30:18.8, record olimpic, aproape de 30:06.2, ”borna” mondială, dar, ceea ce era mai important era că trecea peste Vilho ”Ville” Eino Ritola, marele său rival. Tolvo Loukola, al șaptelea, și Kalle Matilainen, al optulea, certificau supremația atleților din patria lui Moș Crăciun. Era vremea ”Finlandezilor Zburători” cei care avuseseră în Johan Hannes Kolehmainen, un zugrav vegetarian, dublu campion la Stockholm, în 1912, la 5.000 și 10.000, idolul lui Nurmi, un glorios predecesor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Venit pe lume la Turku, într-un alt secol, în 1897, și provenit dintr-o familie modestă, orfan de tată la 12 ani, Paavo Nurmi, unul dintre cei mai mari atleți din istoria Omenirii, a fost, la începuturi învățător. A uimit lumea în vara lui 1919, când, pe vremea când își satisfăcea stagiul militar: cu arma la el, cu muniție completă, cu un sac de nisip de cinci kilograme, a terminat atât de redede 20 de kilometri marș, unde n-a avut voie să alerge, încât superiorii l-au suspectat, multă vreme, că a trișat. Era membru al clubului ”Turun Urheiluliitto”, primise, deja, prima pereche de pantofi de alergare.

Cinci medalii de aur – primul sportiv cu un asemenea palmares!

În 1920, la Anvers, participa, pentru prima oară, al Jocurile Olimpice. Se ”încălzea” cu o medalie de argint, la 5.000 m, apoi urmau trei de aur, la 10.000 m., cros individual și pe echipe. Patru ani mai târziu, la Paris, ”finlandezul zburător” făcea rost de cinci medalii de aur, întâiul sportiv din istorie cu o asemenea performanță. După alți patru ani, la Amsterdam, Nurmi se retrăgea, nu înainte de a mai lua aur la 10.000 m., și argint la alte două probe. Per total, la Jocurile Olimpice adunase nouă medalii de aur iar de trei ori urcase pe treapta a doua a podiumului. Avea 31 de ani, se gândea la următoarea strigare, cea din 1932. Dar suedezii și germanii l-au acuzat că a primit bani pentru a alerga, nu a contestat acest lucru, însă, pentru că devenise profesionist, a fost suspendat, rămânând doar cu cele trei prezențe.

În 1952, la Helsinki, acolo unde Iosif Sârbu avea să aducă României prima medalie de aur din istorie, Comitetul Olimpic Finlandez a încercat să repare greșeala făcută cu 20 de ani în urmă și l-a desemnat să participe la ceremonia de aprindere a flăcării la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice. A prins a tremura, olecuță, când toți cei de pe stadion s-au ridicat în picioare, scandându-i numele. Apoi emoțiile l-au copleșit și mai tare când a cedat flacăra ”maestrului” Kolehmainen. El avea 55 de ani, Johan Hannes, 62.

S-a stins pe 2 octombrie 1973. Din 1921 până în 1925, vreme de patru ani, participase la 121 de curse și nu fusese, niciodată, învins! Prin 2012 a fost inclus în Hall of Fame IAAF. 

Reclamă
Reclamă
Înapoi la Homepage
Reclamă
Recomandări

În ce competiție europeană se va califica FCSB?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
0:23

“Prima dezamăgire a lui Chivu”. Reacţia presei din Italia după eliminarea lui Inter de la Mondialul Cluburilor

0:22

Suma uriaşă ratată de Inter, după ce echipa românului Cristi Chivu a fost eliminată de la Mondialul Cluburilor!

23:59 30 iun.

Inter – Fluminense 0-2. Echipa lui Cristi Chivu, OUT din optimi la Mondialul Cluburilor!

23:52 30 iun.

Begu, Cristian şi Cîrstea debutează marţi la Wimbledon (LIVE TEXT, ora 13:00). Toate româncele, pe acelaşi teren

23:31 30 iun.

Răspunsul lui Neluţu Varga atunci când a fost întrebat dacă se teme de Bîrligea! El poate juca acum cu CFR

23:23 30 iun.

Mărturisirea Gabrielei Ruse după eliminarea de la Wimbledon: “Astăzi nu s-a pus problema de tenis”

1 Steaua nu va putea juca în Liga 1! Ce s-a întâmplat exact cu amendamentele din Legea Sportului 2 Cele mai tari transferuri din vara din 2025 | Florian Wirtz, transferat de Liverpool. Trent Alexander-Arnold, la Real Madrid 3 “A fost o momeală”. Marius Lăcătuş, prima reacţie după ce a aflat că Steaua nu va putea juca în Liga 1 4 “Nu mai sunt văzuți ca soluții” Andrei Nicolescu anunță noi plecări de la Dinamo 5 Mihai Stoica, termen limită pentru Denis Alibec la FCSB: “Nu pot să cred că vorbim atât” 6 Veste tragică în fotbalul românesc. David Oprescu, jucătorul legitimat la CSM Slatina, a încetat din viaţă
Citește și