Imane Khelif a avut reacţie fermă după ce a câştigat o medalie la Jocurile Olimpice. Pugilista din Algeria se află în mijlocul unui scandal uriaş din cauza nivelului mare de testosteron.
Pugilista Imane Khelif, aflată în centrul unei controverse legate de eligibilitatea sa, s-a calificat, sâmbătă, în semifinalele categoriei 66 kg, învingând-o pe Anna Luca Hamori din Ungaria, şi asigurând astfel prima medalie a Algeriei la Jocurile Olimpice. Ea a spus că a câştigat acest meci pentru „demnitatea sa”.
Imane Khelif, reacţie fermă după ce a câştigat o medalie la Jocurile Olimpice
Pugilista de 25 de ani (1,78 m) a câştigat meciul la puncte, prin decizie unanimă, într-o arenă Villepinte plină, cu multe steaguri algeriene în tribune. Emoţionată, ea a salutat publicul şi a izbucnit în plâns în timp ce se îndrepta spre colţul său.
Sprijinită de CIO, Khelif participă la a doua sa ediţie a Jocurilor Olimpice şi a luat parte la numeroase turnee de box feminin. Controversa provine însă din excluderea sa de la Campionatele Mondiale din 2023 de la New Delhi deoarece, potrivit Federaţiei Internaţionale de Box (IBA), a picat un test menit să stabilească sexul său. IBA a negat că testul a fost o analiză a nivelului de testosteron, dar nu a precizat ce tip de test a fost.
Controversa a explodat atunci când adversara sa din optimi, Angela Carini, a abandonat după mai puţin de cincizeci de secunde de joc. Premierul italian Giorgia Meloni a denunţat „o luptă care nu a fost pe picior de egalitate”. În plină campanie prezidenţială americană, Donald Trump a abordat şi el subiectul.
Mai multe asociaţii au denunţat „o falsă dezbatere” condusă de cercurile conservatoare. Susţinută de compatrioţii săi şi de CIO, Khelif o va înfrunta în semifinale pe thailandeza Janjaem Suwannapheng (23 de ani, 1m70), marţi, la ora 22.30. La box, cei doi semifinalişti învinşi iau bronzul.
„Am asistat la atacuri neîncetate„, a declarat vineri ministrul algerian al sporturilor, Abderrahmane Hammad, la X. „Nu vom permite nimănui să pună presiune pe ea sau să-i facă vreun rău şi suntem gata să o apărăm cu o determinare de neclintit„.
Cu o zi înainte, adversara sa maghiară postase pe contul său de Instagram imagini care o batjocoreau pe algeriană. Calificată şi ea în semifinale la o altă categorie, taiwaneza Lin Yu-ting (-57 kg) este în centrul unei controverse similare.
CIO, care a validat participarea lor, a reiterat sâmbătă că ambele „s-au născut femei, au crescut ca femei, au paşapoarte de femei şi au concurat ca femei timp de mai mulţi ani”, după cum a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach. „Femeile pot avea niveluri de testosteron egale cu cele ale bărbaţilor şi să fie totuşi femei„, a precizat CIO.