La mai bine de 40 de ani de la strania moarte a lui Dan Coe, nimeni nu poate preciza cu exactitate cum s-au petrecut lucrurile. Ciminalistul german a spus că nu a mai întâlnit, până atunci, un caz ”în care victima să se spânzure de clanța ușii!”
Dan Coe ajunge la juniorii Rapidului în 1956. Rămâne aici până în 1959, apoi face pasul către echipa mare, unde debutează în 1961. Stă 10 sezoane, cucerește titlul de campion în 1967 și pleacă în Belgia, la Royal Anwerp. Ultimii doi ani îi petrece la Galați. ”Ministrul Apărării”, cum era alintat, adună 29 de meciuri la echipa națională, cu două goluri. Practic, de aici pleacă la drum povestea noastră.
Dan Coe ajunge în RFG în 1980. Aici se găsește cu familia Nagy, Nora și Alexandru, stabilită în Germania Federală cu doi ani în urmă. Primește un ajutor bănesc ”specific” azilanților, e ajutat de românii cu care se găsise la restaurantul mioritic din Koln. Nu e angajat nicăieri, dar învață limba germană, semn că are în plan să se bage, cu simbrie, undeva. E momentul în care fostul jucător începe să vorbească, la postul de radio ”Europa Liberă”, despre probleme din România comunistă. ”Neculai Constantin Munteanu, care acoperea și postul de redactor sportiv, este cel care îl intervievează”, își aducea aminte Liviu Tofan, șeful secției române de la ”Europa Liberă”. Din acea zi, în jurul rui încep să ”roiască” tot felul de personaje dubioase. E critic la adresa guvernului, ”e rău de gură”.
”Toată ziua stăteam la el în cas, la Piața Chibrit. Avea o colecție impresionantă de discuri și benzi de magnetofon, muzică de calutate. Acolo m-am îndrăgostit de Tom Jones”
Nichi Dumitriu, pentru ”Pro Sport”
Pe 19 octombrie 1981, vestea morții lui Dan Coe pică precum o secure. În acea zi, fostul fotbalist o trimisese pe Luminița, cu care începuse, de ceva vreme, o relație, să-i ia o scutire de la medicul român Burchi. Când femeia ajunge acasă, îl găsește pe Dan spânzurat de clanța unei uși, în interiorul casei. E anunțată familia Nagy, care ajunge înaintea poliției. În declarații făcute, în 2021, pentru ”Pro Sport”, soții au precizat că Dan Coe se afla cu genunchii la gură și cu un lanț în jurul gâtului! Primul criminalist care sosește la locul tragediei spune că nu a mai văzut așa ceva în viața lui.
Dacă a fost sinucidere, de ce a existat înmormântare cu preot?
Varianta sinuciderii n-a fost niciodată acceptată de către apropiați. În aceeași perioadă, Emil Georgescu, realizator al emisiunii ”Actualitatea Românescă” la postul sus-amintit, e înjunghiat de doi indivizi, iar Monica Lovinescu, șefa secției de limbă română de la Paris, e bătută, crunt, pe stradă, așa că ”antecedente” există. Nu se găsește niciun bilet de adio, dar specialiștii nu exclud nici un gest nebunesc din partea jucătorului, cu toate că acesta are 1,86 cm și 85 de kilograme.
Raportul autopsiei nu este făcut public, ambasadorul României în RFG, Ion Râmbu, este înlocuit, chiar a doua zi, cu Dumitru Ciaușu, iar Dan Coe este înmormîntat în Cimitirul ”Melaten”, cu preot român, cu slujbă, cu tot dichisul. Acolo ajung și Elena ”Pușa” Coe, soția, și fiica lor, Dana, sosite din România, fără a se putea precizat dacă la momentul emigrării jucătorului cei doi mai erau sau nu împreună. Sicriul e închis, nimeni nu vede nimic, dar așa este practica în RFG, nu e ceva ieșit din comun.
214 meciuri a adunat Dan Coe în prima divizie plus alte 38 în liga belgiană
Luminița era însărcinată cu Dan la moartea acestuia. Copilul supraviețuia doar câteva luni. Elena și Dana au rămas în Germania, unde au locuit până în 2000, când au plecat în SUA. De peste patru decenii mulți spun că Dan Coe ar fi avut un dosar de Securitate, dar CNSAS-ul neagă acest lucru. Probabil că doar între paginile lui s-ar putea găsi o posibilă explicație…
- A ajuns la CM din Mexic, în 1970, dar nu a evoluat în nicio partidă
- Bosnia – România (7 iunie, 21.45, Antena 1) şi România – Finlanda (11 iunie, 21.45, Antena 1)
- WTT Finals Fukuoka e live în AntenaPLAY, în perioada 20-24 noiembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
- Verdictul specialiştilor după controversa din FC Botoşani – FCSB 1-0! Răspuns pentru Ştefan Târnovanu: „Se vede”
- „Nimic, zero!” Care a fost marea problemă a FCSB-ului, în meciul cu Botoşani! Singurul jucător remarcat
- „Îi dau afară pe toţi, să plece”. Gigi Becali şi declaraţia incendiară făcută legată de jucătorii de la FCSB, după Botoşani – Rapid 2-0