
Philippe Katerine, în timpul scenei "Cina cea de Taină" de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice / Captura Twitter
Istoricii de artă au dezvăluit care a fost, de fapt, inspiraţia scenei „Cina cea de Taină” de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Un tablou controversat din cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, denunţat de criticii creştini şi conservatori drept o parodie ofensatoare a operei „Cina cea de Taină” de Leonardo da Vinci, a fost, de fapt, inspirat de o pictură olandeză din secolul al XVII-lea reprezentând zeii olimpici greci, au declarat istoricii de artă.
Care a fost, de fapt, inspiraţia scenei „Cina cea de Taină” de la deschiderea Jocurilor Olimpice!
„Acest tablou vă aminteşte de ceva?”, a întrebat pe X Muzeul Magnin din oraşul francez Dijon, invitând oamenii să „vină şi să admire The Feast of the Gods„, pictat de artistul Jan van Bijlert între 1635 şi 1640.
Comitetul de organizare JO – Paris 2024 a prezentat duminică scuze catolicilor şi altor grupuri creştine în cazul în care au fost jigniţi de această scenă, care a prezentat travestiţi, un model transsexual şi o cântăreaţă semi-dezbrăcată aşezată într-un castron de fructe.
Episcopii francezi au regretat „excesele şi provocările” tabloului, despre care au spus că reprezintă „o bătaie de joc la adresa creştinismului”. Politicienii francezi de extremă dreaptă şi creştinii conservatori din SUA şi din alte ţări au fost mai severi.
„The Last Supper” a lui Leonardo da Vinci, mult parodiată, portretizează ultima masă pe care Iisus ar fi luat-o cu apostolii săi. Cu toate acestea, directorul de creaţie al ceremoniei de deschidere, Thomas Jolly, a negat că scena, intitulată „Festivitate”, s-ar fi bazat pe pictură, relatează news.ro.
Directorul de creaţie al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice a negat că s-a inspirat din „Cina cea de Taină”
„Nu a fost inspiraţia mea„, a declarat el pentru BFM TV. „Cred că a fost destul de clar. Este Dionysos care soseşte la masă… De ce este el acolo? Pentru că este zeul ospăţului, al vinului şi tatăl Sequanei, zeiţa fluviului Sena„.
În cadrul ceremoniei de vineri, care a fost urmărită de 23 de milioane de persoane în Franţa şi care, potrivit unui sondaj Harris, a fost considerată un succes de 86% dintre ele, Dionysos a fost interpretat de cantautorul Philippe Katerine. Într-o scenă ulterioară, Sequana a fost întruchipată de Floriane Issert, subofiţer în cadrul Jandarmeriei Naţionale, călare pe un cal de metal de-a lungul râului.
