Ion Ţiriac a semnat un contract uluitor, în ultimii 23 de ani, un contract uimitor. Miliardarul român s-a asociat cu statul român şi a ajuns să plătească 0.012 dolari, statului român, pentru fiecare metru pătrat închiriat de pe terenul pe care şi-a construit aeroportul privat care îi poartă numele.
Jurnaliştii de la newsweek.ro au venit cu dezvăluirea momentului. Compania statului a venit în asociere cu un teren de 12.500 de metri pătraţi în incinta Aeroportului Henri Coandă, în timp ce firma fostului jucător de tenis a venit cu o clădire evaluată la 15 milioane de dolari.
Ion Ţiriac plăteşte statului român 0.012 dolari pentru fiecare metru pătrat închiriat
Compania aeriană a lui Ion Ţiriac a intrat în afeceri în urmă cu mai bine de două decenii. Ion Țiriac Air SRL este deținută acum de două companii, Bebington Investments Limited și Callum Investments Limited, ambele înregistrate în Cipru.
“Ion Țiriac Air SRL a încheiat în 1999, la doi ani de la înființare, un contract de asociere în participațiune cu Aeroportul Henri-Coandă pentru o perioadă de 49 de ani în vederea construcției unui terminal de aviație generală pe un teren al aeroportului cu o suprafață de 12.500 mp, rezultând o investiție totală de aproximativ 15 milioane de dolari”, a declarat, pentru sursa citată anterior, actualul director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), George Dumitru Dorobanțu.
În contractul de asociere este stabilit că “părțile convin ca repartizarea profitului către asociați să se efectueze pe baza bilanțului anual, însă nu mai târziu de o lună de la aprobarea bilanțului în Adunarea Generală anuală”. În cei 23 de ani, jurnaliştii de la News Week anunţă că nu s-a produs niciun leu profit.
”Ținând cont de lipsa de profit a Asocierii, până în acest moment, CNAB (Compania Națională Aeroporturi București) a încasat valorile minime garantate prin contract în cuantum aproximativ de 400 mii USD pentru perioada de referință”, a mai spus George Dumitru Dorobanțu.
Compania statului încasează o chirie lunară de 1500 de dolari, deci 0.012 dolari pe metru pătrat. Un teren cu utilităţi, în zonă, se închiriază cu 10 euro pe metru pătrat.
„Din 2002 până în prezent, firma Ion Țiriac Air a avut profit mărunt de puțin peste 1 milion de lei în doar doi ani: 2005 și 2006. În rest, până în 2021, a avut pierderi de 324 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 900 milioane de lei„, anunţă sursa citată.
Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Țiriac în 2022
Averea lui Ţiriac a suferit schimbări importante. Miliardarul român a avut de suferit în cele trei luni scurse de la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.
Fostul mare jucător de tenis este al patrulea cel mai bogat om de afaceri din România, potrivit forbes.com. În vârstă de 83 de ani, Țiriac riscă să mai coboare în top, fiind egalat deja de Dragoș Pavăl. Daniel Dines, Ion Stoica și Matei Zaharia l-au depășit deja.
La finalul anului 2021, Țiriac a avut un maxim istoric de 1.7 miliarde de dolari. De atunci, averea lui a tot suferit modificări importante. Sursa citată anterior a actualizat estimările averilor celor mai bogați oameni la nivel mondial. Momentul este unul dificil, războiul din Ucraina afectând serios marea majoritate a afacerilor. La fel se întâmplă și cu conturile fostului mare jucător de tenis.
Pe 9 aprilie, averea lui Ion Țiriac era estimată la 1.6 miliarde de dolari. După 3 luni de conflict armat în Ucraina, a ajuns la 1.5 miliarde de dolari! A scăzut astfel cu 200 de milioane de dolari în mai puțin de jumătate de an!
Ion Țiriac își vinde bucată cu bucată imperiul construit
Fostul mare jucător de tenis a împlinit, în această lună, 83 de ani, și pare că și-a pierdut interesul de a-și investi averea în diverse domenii de activitate. Mai mult decât atât, a început să își vândă cele mai importante afaceri pe care le deținea.
Românul a luat o decizie care poate fi considerată radicală. A cedat, în ultimii ani, „bijuteriile coroanei”. A renunțat la diviziile de leasing financiar care îi purtau numele, dar și la turneul de tenis de la Madrid.
A vândut Madrid Open și o competiție de golf din Spania către americanii de la IMG și a obținut aproximativ 400 de milioane de euro. Este a doua cea mai importantă vânzare pe care a făcut-o în ultimul deceniu. În 2015 renunța la 45% dintre acțiunile băncii care îi poartă numele pentru aproximativ 700 de milioane de euro.
Veniturile obținute le-ar fi transferat către fundația pe care o deține și care sprijină dezvoltarea sportului.
Înapoi la Homepage- Contractul semnat în urmă cu 23 de ani
- Ce avere a ajuns să aibă Ion Ţiriac
- Panaitolikos - PAOK e duminică, de la ora 17:00, exclusiv în AntenaPLAY
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
- Fosta noră a lui Victor Piţurcă, replică devastatoare după ce a fost acuzată că s-a logodit cu iubitul celei mai bune prietene: „Nu sunt sfântă!”
- Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
- „Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”