Văduva lui Helmut Duckadam, Alexandra, a postat un alt mesaj superb pe pagina ei de socializare despre regretatul „Erou de la Sevilla”.
Totodată, ea a trimis către cer un simbol al iubirii ei pentru fostul mare portar al Stelei, care a decedat pe 2 decembrie 2024.
Alexandra Duckadam, un alt omagiu pentru „Eroul de la Sevilla”
„Drum lin, iubirea mea! ❤️🖤🙏”, a scris Alexandra Duckadam pe contul ei de Instagram, alăturând mesajului tag-urile #duckadam, #mylove (n.r. iubirea mea) şi #forever (n.r.: pentru totdeauna).
Pe fundalul clipului video postat de Alexandra Duckadam pe Instagram s-a auzit piesa „I Love You” a lui Celine Dion.
O apropiată a Alexandrei Duckadam şi a regretatului Helmut Duckadam a reacţionat imediat. „Odihnă veșnică, omul meu drag!❤️ Te veghează de sus și e tare mândru de tine!❤️”, a scris ea.
„Și după moarte oamenii se iubesc pentru totdeauna!!”, a reacţionat o altă persoană.
La începutul anului, Alexandra Duckadam a făcut un alt gest emoţionant pentru regretatul ei soţ. Ea a ţinut în mână un pahar de şampanie, în faţa unei poze a lui Helmut Duckadam şi a unei statuete ce înfăţişa momentul în care „Eroul de la Sevilla” a apărat cel de al patrulea penalty la rând în finala cu Barcelona.
Datorită celor 4 lovituri de departajare pe care le-a apărat în finala Cupei Campionilor de pe 7 mai 1986, Helmut Duckadam a intrat în Cartea Recordurilor.
Helmut Duckadam a avut o carieră fabuloasă
Fostul mare portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Semlac, judeţul Arad, la 1 aprilie 1959.
A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).
Odată cu venirea în Bucureşti, a început şi ascensiunea lui ca jucător. Primul meci mare l-a făcut la Bucureşti, în întâlnirea retur cu A.S. Roma din Cupa Cupelor, din toamna lui 1984, când la 0-0, în minutul 87, a apărat un penalty.
Vârful carierei sportive l-a atins în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), a apărat de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate în faţa jucătorilor spanioli – Alesanco, Pedraza, ‘Pichi’ Alonso şi Marcos – l-au făcut să intre în „Cartea Recordurilor”.
Noapte albă în Bucureşti după ce Helmut Duckadam a apărat cele 4 penalty-uri ale jucătorilor lui FC Barcelona
Imediat după meciul care a fost televizat de postul naţional, pentru prima dată în regimul comunist, oamenii au ieşit nechemaţi în stradă să se bucure pentru izbânda fotbaliştilor de la Steaua. Circa 30.000 de oameni au plecat spre Aeroportul Otopeni şi au ocupat esplanada să-şi întâmpine campionii. În aproape toate colţurile ţării, noaptea de 7 spre 8 mai 1986 a fost practic una albă.
După cinci zile de la finala de la Sevilla, într-un cadru solemn, clubului de fotbal Steaua i s-a acordat Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I. Titularii, printre care evident şi Duckadam, antrenorii Ienei şi Iordănescu, plus preşedintele Alecsandrescu au primit Meritul Sportiv clasa I. Rezervele şi ceilalţi din staff au primit Meritul Sportiv clasa a II-a.
Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, a avut două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o Cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista „France Football”.
Un anevrism axilar a pus capăt neaşteptat carierei lui Helmuth Duckadam. Se afla la un foc de tabără, pe malul Mureşului, când a alunecat, s-a sprijinit pe mână şi, probabil, cheagul de sânge s-a deplasat blocând circulaţia în braţul drept. S-a dus la medicul din sat dar a ajuns urgent la Bucureşti unde a fost operat şi i-a fost salvat braţul.
După încheierea activităţii de fotbalist, Duckadam s-a angajat la Poliţia de frontieră din judeţul Arad, dar s-a pensionat din motive medicale.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat post-mortem pe Helmut Duckadam cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de cavaler.
- Fiica miliardarului Ion Ţiriac a ajuns de nerecunoscut! Ioana Ţiriac a fost comparată imediat cu o păpuşă Barbie: „Năucitoare!”
- Ce se poate întâmpla în orașul monahal construit de Gigi Becali. Localnicii și turiștii sunt pur și simplu îngroziți
- Veste uriaşă în familia lui Leonard Doroftei! Ce a putut dezvălui Monica, soţia campionului: „Ne-a făcut o bucurie!”