Câţi bani poate lua Francisc Vaştag lună de lună de la statul român. Primul campion mondial român la box amator primeşte o indemnizaţie de merit uriaşă.
Francisc Vaştag este primul boxer român care a câştigat centura supremă la categoria sa. A înregistrat şi un record la box amatori: 385 victorii, 17 înfrângeri.
Câţi bani poate lua Francisc Vaştag lună de lună de la statul român
Astfel, Francisc Vaştag primeşte o rentă viageră de 11.479 de lei pe lună de la statul român. S-a născut la Reşiţa, jud. Caraş-Severin, la 26 noiembrie 1968. Prin comparaţie, Leonard Doroftei primeşte lunar de la statul român suma de 9232 de lei.
Şi-a început cariera de pugilist la CSM Reşiţa, fiind descoperit de antrenorul Vasile Bala, potrivit ”Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România” (vol. I, Bucureşti 2002). A boxat sub culorile cluburilor Metalul Bocşa, Dinamo Bucureşti, „Selena” Bacău şi „Freedom Star Farul” Constanţa, obţinând cinci titluri de campion naţional la categoria 71 kg, în anii 1989, 1990, 1991, 1992 şi 1993.
Cine este Francisc Vaştag
Despre Francisc Vaştag, cel mai bun produs al boxului amator din România, s-a spus că este un talent uriaş. El ar fi putut deveni un mare campion indiferent ce sport ar fi practicat. A fost atras la început de fotbal, ajungând chiar în echipa de juniori a clubului FCM din Reşita, oraşul său natal.
Într-o sală de box a intrat pentru prima oară la 14 ani, mai mult la insistenţele prietenilor de joacă. Întâlnirea cu antrenorul Vasile Bala avea să-i schimbe definitiv viaţa. Reputatul tehnician şi-a dat seama imediat ce diamant neşlefuit i-a căzut în mână şi l-a convins să lase fotbalul în favoarea boxului, care i se potrivea ca o mănuşă, mai notează sursa citată mai sus.
A concurat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice (Seul 1988, Barcelona 1992 şi Atlanta 1996) ajungând în sferturi de finală în 1992, scrie agerpres.ro.
În anul 2000 a fost numit pentru prima oară antrenor al lotului naţional de box, unde a activat până la sfârşitului anului 2002, pentru ca la începutul anului 2005 să fie readus la lot ca antrenor coordonator, dându-şi demisia în 2006. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Box.
I s-a acordat, în anul 2000, titlul de Maestru Emerit al Sportului şi i-a fost decernat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler.