Cursa mereu pe muchie de cuțit. Sunt câteva noutăți pentru ediția din 2025 a Marelui Premiu al Belgiei, care se va disputa în acest weekend. Mai întâi, cele mai importante patru echipe au pregătit upgrade-uri. Apoi, specificațiile pneurilor alese de Pirelli nu mai sunt consecutive. Vom avea gume hard C1, gume medii C3 și gume soft C4. E prima cursă, de la Marele Premiu al Australiei din 2022, când e ”sărită” o treaptă în gama specificațiilor.
Toate premisele pentru spectacol
Această măsură a fost luată pentru a obliga echipele să riște, încercând strategii mai puțin previzibile. La aceasta adăgați faptul că vom avea sâmbătă și cursă de sprint, deci sesiunile clasice de antrenamente vor fi reduse la una singură, de vineri, FP1.
Toți vor avea mai puțin timp să-și verifice setările și upgrade-urile. Pneul mediu (C3) va fi singura anvelopă permisă în primele două sesiuni ale calificărilor pentru sprint. Guma soft (C4) va fi obligatorie în cea de-a treia sesiune de calificări pentru sprint. Peste weekend, piloții vor avea la dispoziție 12 trenuri de cauciucuri: șase de soft-uri, patru de medii și două de hard.
Chiar și fără această schimbare în gama specificațiilor, era o cursă construită din toate punctele de vedere pentru spectacol. Anul trecut, varianta cu două opriri a fost preferata piloților, însă au fost și mulți care au făcut una singură. George Russell a trecut primul linia de sosire folosind strategia din urmă. A fost însă descalificat ulterior pentru că monopostul lui avea o greutate sub limita regulamentară.
Cei care vor alege să facă o singură oprire, trecând, probabil, de la medii la hard, ar trebui să înfrunte și acest risc. Anume, ca uzura pneurilor să nu ducă la o scădere a greutății mai mare decât cea calculată. Aceasta, întrucât piloții nu au la îndemână un tur suplimentar de întoarcere la boxe, în care să culeagă de pe traseu fragmente de cauciuc, pe care să le înglobeze pneurilor, atingând pragul de greutate corespunzător.
Traseul suprem pentru F1
Este, poate, cel mai variat traseu din calendar și cu turul cel mai lung: puțin peste 7 kilometri. Forțele laterale exercitate asupra pneurilor sunt mari, pentru că sunt multe viraje de viteză. Și tracțiunea e ridicată, deoarece sunt câteva viraje strânse, unde se frânează și se accelerează puternic.
Există, bineînțeles, celebra secvență Raidillon-Eau Rouge, unde se urcă aproape pieptiș, cu pedala apăsată. Aici a murit unul dintre cei mai rapizi și spectaculoși piloți ai Formulei 1, Stefan Belloff, în cursa de 1.000 de kilometri din 1985, într-un Porsche. În ciuda faptului că se spune că depășirea e imposibilă în această zonă, mulți încearcă și reușesc.
Locul cel mai potrivit pentru aceste manevre e însă cu câteva sute de metri mai încolo, în Les Combes, la capătul uneia dintre cele două zone DRS. Există și derutantul viraj Pouhon, o curbă lungă și largă la stânga care ”te fură”, făcându-te să crezi că-l poți îmblânzi cu viteză mare.
