Închide meniul

Scena supremă a Formulei 1, descrisă de Adrian Georgescu

Adrian Georgescu Publicat: 26 iulie 2024, 10:53

Reclamă
Scena supremă a Formulei 1, descrisă de Adrian Georgescu

Scena supremă a Formulei 1

Dacă există o pistă apropiată de perfecțiune, scena supremă a Formulei 1, aceasta e SpaFrancorchamps. Într-un decor montan, sunt așezate linii lungi și înlănțuiri de viraje, care se abordează cu viteze diferite. Lungimea turului este de 7 kilometri. Mai presus de toate, există Eau
Rouge Raidillon.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai frumos viraj din F1

Celebrul viraj este considerat cel mai frumos din Formula 1. Ayrton Senna spunea: „Dacă Eau Rouge dispare din Formula 1, dispar și motivele mele de a fi pilot”. Oferă o variație rapidă laterală, dar și una pe verticală. Celebra zonă a fost ușor reconfigurată în 2022, din considerente de siguranță. Se spune că numai piloții cei mai buni îl pot parcurge cu pedala de accelerație apăsată. Mai mult, aici se poate și depăși, dacă există temeritatea necesară.

Totuși, Daniel Ricciardo susține că virajul favorit al piloților este Pouhon, cel cu numărul 12.

Acasă la Max

Spa e traseul favorit al lui Max Verstappen, din țara natală. Max s-a născut în Belgia, la Hasselt, la mai puțin de 100 kilometri distanță. În 2021, a câștigat o cursa anulată din cauza ploii, fiind calificat pe prima poziție. În 2022, a triumfat după ce a luat startul al 14-lea, iar în turul 18 era deja primul. Un an mai târziu a făcut același lucru, plecând însă al șaselea.

Verstappen este penalizat

Duminică, Verstappen va fi din nou nevoit să facă o sumedenie de depășiri, căci va pleca din nou din partea a doua a grilei. (Anul trecut au fost făcute în total 75 de depășiri.)

Reclamă
Reclamă

El a schimbat motorul înaintea cursei și, fiind cel de-al cincilea propulsor în sezon, a fost penalizat cu o declasare pe grilă cu zece poziții. În Ungaria, upgrade-urile Red Bull, concentrate spre răcirea motorului și a sistemelor auxiliare, nu au dat rezultatele dorite: mașina a devenit mai greu de pilotat. Max Verstappen a fost surprins spunând următoarele: „E foarte lentă la intrarea în viraj, spate este de neîmblânzit și are multă subvirare. Cred că am exagerat cu modificările”.

Condiții convenabile pentru Red Bull și Mercedes

Dar la Spa, scena supremă a Formulei 1, monopostul RB20 va fi cu totul altul. De asemenea, faptul că s-a redus prima zonă DRS de la 305 la 230 metri i-ar avantaja. E cunoscut faptul că monoposturile Red Bull funcționează foarte bine cu DRS-ul activat. Va fi folosită probabil o configurație mai veche, cu o apăsare la sol mai redusă, căci traseul e cu totul altul decât cel de la Hungaroring și le vine mănușă monoposturilor Red Bull.

Însă nu numai lor. După cum am văzut la Silverstone, monoposturile Mercedes se comportă admirabil la temperaturi scăzute și pe ploaie și prost la temperaturi ridicate. Și sunt șanse mari de ploaie și temperaturi anunțate de 16-18 grade Celsius. Ferrari va avea o aripă față nouă, pentru o apăsare la sol mai redusă.De asemenea, sunt unele modificări în zona difuzorului.

Reclamă

Reasfaltarea a dus la viteze mai mari

Pirelli trimite aceleași gume ca în precedenții doi ani: C2 (Hard), C3 (Medium) și C4 (Soft). Sectoarele 2 și 3, mai virajate, uzează mult pneurile. Degradarea cauzată de încălzire a pneurilor e de obicei ridicată, dar, după reasfaltarea făcută în iunie, probabil că va fi ușor diminuată. Cu reasfaltarea, s-au acoperit si neregularitățile, ceea ce e o veste bună mai ales pentru cei de la Red Bull. Pirelli a testat noul asfalt acum o lună, în timpul cursei de 24 de ore de la Spa, iar mașinile GT3 au avut timpi mai buni cu 3 secunde față de anul precedent, diferență care ar putea fi mai mare în cazul F1.

Strategie, în general, cu două opriri

De obicei, se fac două opriri la boxe, dar în 2023 Russell, Stroll și Gasly au făcut un singur popas. Majoritatea (13) au pornit cu gume medii, iar 7 cu gume soft, doar Lando Norris a folosit pentru o scurtă perioadă pneurile hard. A catalogat însă ulterior decizia ca fiind una proastă.

Sunt două linii DRS. O intrare la boxe durează aproximativ 23 de secunde. Strategia undercut pe care am văzut-o la McLaren la Hungaroring e folosită aici cu mult succes. Aceasta presupune intrarea la boxe mai devreme decât era programat, pentru a ieși pe un tronson de pistă unde nu trebuie să depășești. Poți ulterior să realizezi tururi rapide și să te plasezi în fața pilotului advers, după ce acesta iese de la boxe.

Înapoi la Homepage
Reclamă

Va ajunge Cristiano Ronaldo la borna 1.000 de goluri marcate în carieră?

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
6:34

VideoBernadette Szocs – Constantina Psihogios 4-0! Victorie categorică în primul meci de la Cupa Mondială 2025

1:22

Marius Şumudică, scandal cu Elias Charalambous: „Nişte mizerii! Să-şi ceară scuze”

23:46 14 apr.

„Îl interesează găinării de CFR?” Gigi Becali a dat verdictul. Ce arbitru vrea la FCSB-CFR Cluj

23:31 14 apr.

„A fost cel mai slab joc!” Dan Petrescu, nemilos după meciul cu Rapid. Ce spune despre duelul cu FCSB

23:20 14 apr.

Victor Angelescu a criticat arbitrajul după CFR Cluj – Rapid 1-1! A anunţat obiectivul giuleştenilor

23:10 14 apr.

„Am vorbit cu Mister şi am rezolvat” Claudiu Petrila, dezvăluiri din vestiar. Ce le-a spus Marius Şumudică

1 OUT de la Sepsi! Decizia luată de Laszlo Dioszegi după a 5-a înfrângere la rând a covăsnenilor 2 „Nu mai face, bă, firfirici!” Gigi Becali, semnal de alarmă uriaş pentru jucătorii de la FCSB: „Trebuie luptă” 3 Verdictul specialistului, după cea mai controversată fază din Universitatea Craiova – FCSB: „Trebuia eliminat” 4 „L-au ameninţat pe Rădoi” Sorin Cârţu a răbufnit la adresa lui Feşnic, după Craiova – FCSB: „Parcă era un căţel” 5 Verdictul specialistului după faza controversată din meciul CFR Cluj – Rapid 1-1! 6 Ce se întâmplă cu Horațiu Moldovan, după ce Sassuolo a promovat în Serie A. Anunțul italienilor
Citește și