Studiul a avut loc în perioada 22 martie – 14 aprilie și a avut ca subiecți 1.602 fotbaliști profesioniști din țări care au implementat măsuri drastice de izolare pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
1.134 de bărbați, cu media de vârstă de 26 de ani și 468 de femei, cu media de vârstă de 23 de ani au fost chestionați. S-a ajuns la concluzia că 13% dintre bărbați au avut simptome de depresie, în timp ce 18% dintre femei și 16% dintre bărbați au acuzat stări de axientate generalizată.
"Tinerii se confruntă dintr-o dată cu izolarea și devin îngrijorați în privința viitorului"
Procentele sunt într-o vizibilă creștere față de ultimul studiu, care a fost realizat în lunile decembrie și ianuarie. Atunci, doar 11% dintre jucătoarele de fotbal și 6% dintre fotbaliști aveau simptome de depresie.
"Aceste date ne arată jucători care suferă de anxietate și depresie, după ce coronavirusul a oprit activitatea și mă tem că este cazul întregii societăți, care se confruntă cu o situație de urgență fără precedent.
În fotbal, tinerii fotbaliști se confruntă cu izolarea, cu suspendarea activității lor și devin îngrijorați în privința viitorului. Unii dintre ei ar putea să nu fie pregătiți pentru a confrunta aceste schimbări și îi încurajăm să caute ajutorul la persoane de încredere sau la specialiști", a spus Dr. Vincent Gouttebarge, conducătorul studiului realizat de FIFPRO.
În cadrul acestui studiu au fost implicați jucători și jucătoare de fotbal din Australia, Belgia, Botswana, Danemarca, Anglia, Finlanda, Franța, Irlanda, Malta, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Scoția, Africa de Sud, Elveția și SUA.