Închide meniul

Jocurile Olimpice 2020 | ”Barca era de șase. În ea suiseră 18. Am împins-o trei ore spre mal!”

Cătălin Oprișan Publicat: 26 iulie 2021, 13:33

Reclamă
Jocurile Olimpice 2020 | ”Barca era de șase. În ea suiseră 18. Am împins-o trei ore spre mal!”

Yusra Mardini concurează la Tokyo din partea Echipei Refugiaților

Purtătoarea drapelului Echipei Refugiaților se numește Yusra Mardini. Abia a adunat 23 de ani. Înotătoare din Siria. Și ce înotătoare! Într-o zi, sătulă de războiul ce-i macină țara, Yusra a urcat într-o barcă cu motor. Ambarcațiunea era pentru șase persoane, pe ea se aflau 18. În Egee, motorul a cedat. Yusra, dimpreună cu a sa soră și cu o altă sportivă au sărit, imediat, în apă. Au împins, preț de trei ore, barca, până când aceeasta a atins pământul!!!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Născută la Damasc, pe vreme de pace, Yusra a învățat să înoate de la patru ani. Tatăl era instructor în domeniu, așa că i-a insuflat, ei și surorii sale, dragostea pentru apă. Dar războiul începuse. În 2011, casa i-a fost distrusă, în timpul Masacrului din Daraa, cu imagini greu de descris. Apoi, un proiectil a ”survolat” piscina în care se antrena. A mai apucat să-și reprezinte țara la Campionatul Mondial în bazin scurt. A decis să părăsească țara, dimpreună cu familia.

Trei pentru o barcă!

Era 2015, când au trecut prin Beirut, prin Istanbul și prin Izmir, pentru a traversa Mediterana și a ajunge în Insula Lesbos. Ambarcațiunea era pentru șase persoane. S-au urcat 18. Motorul a cedat. Yusra, alături de sora ei, Shaed, și de o prietenă, înotătoare și ea, au sărit în apele reci. Trei ore au împins barca, până când aceasta a atins țărmul. A traversat Macedonia, Serbia, Ungaria și Austria, pentru a ajunge la Berlin. Au primit-o la clubul Wasserfreunde Spandau 04, unde și-a reluat antrenamentle.

În martie 2016 a fost pre-selecționată, împreună cu aleși 42 de sportivi refugiați din toate colțurile lumii, să participe la Jocurile Olimpice de la Rio. A primit, apoi, confirmarea. S-a calificat la 100m fluture, dar nu a intrat în semifinale. A prins și 100m stil liber, dar, de pe 7, n-a mers în turul următor.

Acum, Yusra Mardini e la Tokyo, purtând cu mândrie steagul refugiaților. Pentru a ne demonstra că sufletele imense trec peste orice greutate.

Reclamă
Reclamă 4
Recomandări

Ce rezultat va fi la Maribor - Universitatea Craiova?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
23:53

Mobilizare generală la FCSB, înaintea returului cu Maccabi (31 iulie, ora 21:00, Antena 1 şi AntenaPLAY): „Am arătat forţă!”

23:50

Dan Petrescu îşi avertizează jucătorii înaintea dublei CFR Cluj – Neman Grodno: „Sper să reuşesc să le transmit asta”

23:14

Maribor – Universitatea Craiova LIVE VIDEO, exclusiv în AntenaPLAY (21:15). Echipa lui Costel Gâlcă începe aventura europeană

23:06

FRF a fost amendată pentru comportamentul rasist şi discriminatoriu al fanilor la EURO 2024. Fără fani la meciul din Kosovo

22:33

PAOK Salonic, victorie în turul 2 preliminar Champions League! Echipa lui Răzvan Lucescu, succes la limită cu Borac Banja Luka

22:25

Lovitura dată de FCSB înaintea returului cu Maccabi (31 iulie, 21:00, Antena 1 şi AntenaPLAY): „Am ajuns la un numitor comun!”

1 FotoKira Hagi, mesaj emoţionant la 10 zile de la nunta lui Ianis Hagi: „Puterea unui ‘pentru totdeauna’ rostit în şoaptă!” 2 FotoDenis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor 3 Ordinele de echipă. De ce să ajungi la ele? Analiza lui Adrian Georgescu 4 Maribor – Universitatea Craiova e exclusiv în AntenaPLAY, joi, de la 21:15, în turul 2 preliminar al Conference League 2024-2025 5 David Popovici e favoritul specialiştilor la medalia de aur olimpică la 200 m liber! Cum arată cotele la 100 m liber 6 Cine este noua perlă a lui Gigi Becali de la FCSB: „Vreau să iau 30 de milioane de euro pe el”. Ce îi lipsește acum
Citește și