Close

Jocurile Olimpice 2020 | ”Barca era de șase. În ea suiseră 18. Am împins-o trei ore spre mal!”

De Cătălin Oprișan
Publicat: 26 iulie 2021, 13:33

Purtătoarea drapelului Echipei Refugiaților se numește Yusra Mardini. Abia a adunat 23 de ani. Înotătoare din Siria. Și ce înotătoare!

Reclamă

Purtătoarea drapelului Echipei Refugiaților se numește Yusra Mardini. Abia a adunat 23 de ani. Înotătoare din Siria. Și ce înotătoare! Într-o zi, sătulă de războiul ce-i macină țara, Yusra a urcat într-o barcă cu motor. Ambarcațiunea era pentru șase persoane, pe ea se aflau 18. În Egee, motorul a cedat. Yusra, dimpreună cu a sa soră și cu o altă sportivă au sărit, imediat, în apă. Au împins, preț de trei ore, barca, până când aceeasta a atins pământul!!!

Reclamă

Născută la Damasc, pe vreme de pace, Yusra a învățat să înoate de la patru ani. Tatăl era instructor în domeniu, așa că i-a insuflat, ei și surorii sale, dragostea pentru apă. Dar războiul începuse. În 2011, casa i-a fost distrusă, în timpul Masacrului din Daraa, cu imagini greu de descris. Apoi, un proiectil a ”survolat” piscina în care se antrena. A mai apucat să-și reprezinte țara la Campionatul Mondial în bazin scurt. A decis să părăsească țara, dimpreună cu familia.

Trei pentru o barcă!

Era 2015, când au trecut prin Beirut, prin Istanbul și prin Izmir, pentru a traversa Mediterana și a ajunge în Insula Lesbos. Ambarcațiunea era pentru șase persoane. S-au urcat 18. Motorul a cedat. Yusra, alături de sora ei, Shaed, și de o prietenă, înotătoare și ea, au sărit în apele reci. Trei ore au împins barca, până când aceasta a atins țărmul. A traversat Macedonia, Serbia, Ungaria și Austria, pentru a ajunge la Berlin. Au primit-o la clubul Wasserfreunde Spandau 04, unde și-a reluat antrenamentle.

În martie 2016 a fost pre-selecționată, împreună cu aleși 42 de sportivi refugiați din toate colțurile lumii, să participe la Jocurile Olimpice de la Rio. A primit, apoi, confirmarea. S-a calificat la 100m fluture, dar nu a intrat în semifinale. A prins și 100m stil liber, dar, de pe 7, n-a mers în turul următor.

Acum, Yusra Mardini e la Tokyo, purtând cu mândrie steagul refugiaților. Pentru a ne demonstra că sufletele imense trec peste orice greutate.

Reclamă

EMISIUNI

Dan Petrescu, la AS.ro LIVE

Ultimele știri
17:26 VIDEOGică Hagi, cucerit de David Popovici şi Simona Halep: „Fantastici! Se poate în România!” 17:06 Andrei Ivan, gol spectaculos în Universitatea Craiova – CS Mioveni! Mirel Rădoi, uluit de reuşita atacantului 17:03 Gigi Becali, aproape să-și îndeplinească visul! Atacantul dorit de patronul FCSB, cale liberă către vicecampioana României 16:43 FotoCristi Borcea, în al nouălea cer. Milionarul se iubeşte ca-n prima tinereţe cu Valentina Pelinel, care a făcut ravagii la mare 16:15 Iubita lui David Popovici nu și-a mai găsit cuvintele, după ce românul a devenit cel mai rapid înotător din lume! Cum a reacționat tânăra 15:37 David Popovici, discurs de mare campion după ce a intrat în istoria înotului: ”E unul din cele mai tari sentimente posibile” 15:09 NEWS ALERTAur adus pentru România de echipajul feminin de 8+1! Final senzațional în fața britanicelor 14:41 Anunțul uriaș făcut de Ion Țiriac după ce David Popovici a doborât recordul mondial la 100 de metri liber 14:30 Olimpiu Moruțan, două pase de gol în Cittadella – Pisa 4-3. Ce notă a primit românul 14:03 Beatriz Haddad Maia, plecăciune în fața Simonei Halep, înaintea finalei de la Toronto: ”Este o campioană”
Pe același subiect
David Popovici, la Europenele de Juniori de la Otopeni
Înot • 9 iul., 17:31
David Popovici e uriaș! „Racheta” a obținut cel mai bun timp în semifinale la 100 de metri liber, la Europenele de la Otopeni
David Popovici şi Robert Glinţă, reprezentanţii României la nataţie
Înot • 26 iun., 23:00
David Popovici, poveste uluitoare cu Robert Glinţă! În 2017 i-a cerut autograf, iar în 2022 idolul său i-a transmis „îţi mulţumesc că sunt contemporan cu tine”
David Popovici, reacţie de mare campion după revenirea în România
Înot • 26 iun., 21:35
David Popovici, reacţie de mare campion după revenirea în România: „Sunt onorat să reprezint ţara asta frumoasă!”
Close