Purtătoarea drapelului Echipei Refugiaților se numește Yusra Mardini. Abia a adunat 23 de ani. Înotătoare din Siria. Și ce înotătoare! Într-o zi, sătulă de războiul ce-i macină țara, Yusra a urcat într-o barcă cu motor. Ambarcațiunea era pentru șase persoane, pe ea se aflau 18. În Egee, motorul a cedat. Yusra, dimpreună cu a sa soră și cu o altă sportivă au sărit, imediat, în apă. Au împins, preț de trei ore, barca, până când aceeasta a atins pământul!!!
Născută la Damasc, pe vreme de pace, Yusra a învățat să înoate de la patru ani. Tatăl era instructor în domeniu, așa că i-a insuflat, ei și surorii sale, dragostea pentru apă. Dar războiul începuse. În 2011, casa i-a fost distrusă, în timpul Masacrului din Daraa, cu imagini greu de descris. Apoi, un proiectil a ”survolat” piscina în care se antrena. A mai apucat să-și reprezinte țara la Campionatul Mondial în bazin scurt. A decis să părăsească țara, dimpreună cu familia.
Trei pentru o barcă!
Era 2015, când au trecut prin Beirut, prin Istanbul și prin Izmir, pentru a traversa Mediterana și a ajunge în Insula Lesbos. Ambarcațiunea era pentru șase persoane. S-au urcat 18. Motorul a cedat. Yusra, alături de sora ei, Shaed, și de o prietenă, înotătoare și ea, au sărit în apele reci. Trei ore au împins barca, până când aceasta a atins țărmul. A traversat Macedonia, Serbia, Ungaria și Austria, pentru a ajunge la Berlin. Au primit-o la clubul Wasserfreunde Spandau 04, unde și-a reluat antrenamentle.
În martie 2016 a fost pre-selecționată, împreună cu aleși 42 de sportivi refugiați din toate colțurile lumii, să participe la Jocurile Olimpice de la Rio. A primit, apoi, confirmarea. S-a calificat la 100m fluture, dar nu a intrat în semifinale. A prins și 100m stil liber, dar, de pe 7, n-a mers în turul următor.
Acum, Yusra Mardini e la Tokyo, purtând cu mândrie steagul refugiaților. Pentru a ne demonstra că sufletele imense trec peste orice greutate.