“Îmi doresc ca șahul să devină parte din cultura mainstream.” – Alexandra Botez, Maestră Internațională
Alexandra Botez s-a născut în Dallas, în 1995. Părinții ei au emigrat în Statele Unite în perioada comunistă și s-au stabilit ulterior în Vancouver. Crescută în Canada, într-o comunitate de români, Alexandra își amintește cu plăcere de copilărie. Șapte ani au trecut de la ultima sa vizită în România.
„Eu cred că sunt româncă, canadiancă și americancă. Sunt un amestec, dar prietenii mei cei mai buni sunt români care acum stau în Canada. Cred că te simți mai apropiat de oamenii care au trăit experiențe similare, care au primit aceeași educație. În copilărie, mergeam la biserica românească, aveam bunicii la noi, mâncam sarmale, mămăligă și toate bunătățile românești. Am ținut mult la cultura și la tradițiile noastre, dar ne-a și influențat faptul că am locuit în State și în Canada. Am membri ai familiei în București, mergem să-i vizităm când putem. Cu familia vorbim în română. Prietena mea cea mai bună s-a născut în Iași și acum stă și ea în Canada. Planificăm să venim în vizită anul viitor și abia aștept. Ultima oară când am fost în România aveam 18 ani și cel mai mult mi-a plăcut Centrul Vechi din București”, spune Alexandra, într-un interviu exclusiv acordat pentru AntenaSport.
Alexandra Botez a descoperit șahul datorită unui pariu
Tot în copilărie și-a descoperit Alexandra pasiunea pentru șah, jocul care îi definește acum viața. Avea 6 ani când părinții ei au făcut un pariu, unul ce avea să fie câștigător pentru ea.
„În România există o cultură a șahului mult mai profundă decât în Canada. Tatăl meu a învățat de la bunica mea. Când ne-am mutat în Canada, el a vrut să mă învețe și pe mine. A făcut un pariu cu mama că o să mă învețe și că o voi putea învinge în două săptămâni. Mama nu l-a crezut, dar am bătut-o în patru mutări. Tata a fost foarte fericit și a început să mă ducă apoi la competiții”, mai spune Alexandra.
Alexandra Botez și “botezul” din Cișmigiu
La prima sa vizită în România, Alexandra a ajuns și în Colțul Șahiștilor din parcul Cișmigiu. Avea 12 ani pe-atunci.
„Tata m-a dus în Cișmigiu să joc cu niște bunici, ei nu prea voiau să joace cu mine, că nu voiau să piardă timpul. Dar tata i-a rugat frumos să o lase și pe fetița lui să joace: “Uite, a învățat și ea ieri cum se mută căluțul, câteodată mai uită că e din patru și nu din trei, dar lăsați-o să încerce.” M-au lăsat să joc cu ei și am început să îi bat. S-au supărat un pic, dar până la urmă le-a plăcut să joace cu mine, că învățau și ei ceva”, îşi aduce aminte Alexandra.
Vezi mai jos o parte a interviului cu Alexandra Botez
La doar 15 ani, Alexandra Botez a devenit campioană națională a Statelor Unite. Doi ani mai târziu, Federația Internațională de Sah i-a acordat titlul de Maestră. La terminarea liceului, Botez a primit o bursă de studiu din partea Universității Dallas Texas, dar a preferat să urmeze cursurile prestigioasei Universități Standford. Alexandra a devenit prima femeie președinte a clubului de șah de la Standford, universitate pe care a absolvit-o în 2017.
Me playing chess at ages 8, 16, 18, and 23 ♟ pic.twitter.com/dMQNirlYE1
— Alexandra Botez (@alexandrabotez) December 27, 2020
Pandemia și filmul The Queen’s Gambit au ajutat șahul să devină popular. În lipsa turneelor, Alexandra Botez s-a orientat spre online iar canalul său de youtube a explodat, având aproape 30 de milioane de vizualizări.
„În timpul fiecărei pandemii, șahul devine mai popular. Dacă te uiți la căutările google pentru The Queen’s Gambit, vezi că șahul e acum mult mai popular decât a fost în ultimii 10 ani, e ceva enorm. Toată lumea știe acum ce e șahul, înainte părea un sport mai ciudat. În România multă lume îl joacă, dar în State, dacă joci șah, ești considerat tocilar. Pe mine mă bucură mult că șahul a revenit în prim-plan. Chiar dacă nu ești jucător profesionist, șahul te ajută mult în gândire, la concentrare, la logică. Pe mine m-a ajutat mult și la școală”, a adăugat Botez.
Botez Gambit
Alexandra Botez recunoaște că mai face și greșeli pe tabla de șah iar una dintre ele chiar îi poartă numele. Expresia “Botez Gambit” este des întâlnită în mediul online.
„`Botez Gambit` e când dai dama ta pe gratis, e ceva oribil și nimeni nu vrea să pățească asta. Am început-o ca o gluma – când joci șah foarte rapid, ai doar un minut la dispoziție să muți și uneori îți mai cad și piesele. Chiar și campionul mondial, Magnus Carlsen, mai face câte un botez gambit. E o glumă prin care am încercat să transmit publicului că și dacă faci o greșeală în sah, e ok, toți trecem prin asta. Se întâmplă și la case mai mari, cum zic eu”, a adăugat Alexandra.
Surorile Botez joacă șah online
Alexandra Botez joacă șah online împreună cu sora ei, Andreea, în vârstă de 18 ani. Surorile Botez au semnat de curând un parteneriat cu Envy Games, un colos din lumea jocurilor video. Aproximativ 10 ore pe zi petrece Alexandra online.
„Când am început să fac streaming, am adus-o și pe Andreea pentru că ne place să jucăm șah împreună. Mi-era puțin teamă ca vom ajunge să ne certăm dacă vom petrece chiar atât de mult timp împreună, dar cred că ne completăm și ne merge foarte bine acum. Dacă ești un streamer profesionist, când semnezi cu o organizație e un pas imens înainte. Parteneriatul acesta va face o mare diferență, pentru că suntem primele femei creatoare de conținut cu care ei au semnat. Ne vor ajuta foarte mult să creștem”, a mai spus românca.
Alexandra Botez locuiește acum în Austin, Texas. Ea ține legătura cu România și cu ajutorul sporturilor pe care le urmăreste. Dinamo e echipa sa de suflet.
„Țineam cu Dinamo, că așa ținea tata. Îmi zicea mereu că dacă îmi plăcea Steaua, nu mai puteam să stau acasă. Asta am învățat repede. Când stăteam cu ai mei eram la curent cu ce se întâmplă acolo, dar acum țin cu Dinamo doar așa, în suflet. Sunt un mare fan al jucătorului de poker Dan Negreanu. Urmăresc mulți șahiști români, Nisipeanu este favoritul meu”, a dezvăluit Alexandra.
Alexandra a participat la numeroase Olimpiade de șah și nu are de gând șă se oprească aici. Dragostea pentru sah se completează perfect cu noua sa pasiune, crearea de conținut pentru conturile ei online.
„O sa încerc să intru din nou în echipa Olimpică a Canadei. Sunt atrasă de crearea de conținut și de antreprenoriat. Când ai canalul tău e ca și cum ai avea un business. Dacă vrei sa fii bun la șah, trebuie să fii obsedat de asta, ceea ce te împiedică să faci și alte lucruri. Cred că trebuie să învăț cum să le prioritizez. Ce fac eu acum e mai mult entertainment. Să fii cel mai bun din lume la șah este foarte greu, dar să fii cea mai bună la șah și la crearea de content mi se pare mai ușor”, susţine Alexandra.
Alexandra Botez: Șahul ar putea fi predat în școli
Alexandra Botez nu exclude posibilitatea unui meci împotriva campionului mondial, norvegianul Magnus Carlsen. Românca visează însă la ziua în care șahul va fi predat în școli.
„Magnus Carlsen cred că m-ar umili, dar ar fi o onoare să mă umilească nimeni altul decât campionul mondial. Prioritatea mea cu șahul ar fi să fac din acest sport parte din cultura mainstream. Dacă toată lumea va ști ce este acest joc, și în România, și în Statele Unite, și în Canada, atunci șahul ar putea fi predat în școli, așa cum se întâmplă în Armenia. Nu degeaba e unul dintre cele mai vechi și mai populare jocuri din lume. E atât de frumos și îi ajută atât de mult pe cei care îl joacă, încât sper să dobor aceste preconcepții despre șah, că e prea dificil de învățat”, a încheiat Alexandra Botez.
- Alexandra Botez juca şah, la vârsta de 12 ani, în Parcul Cişmigiu din Bucureşti
- Alexandra a descoperit şahul datorită unui pariu
- Aris - PAOK, marele derby din Salonic, e live în AntenaPLAY, duminică, de la ora 19:00
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt LIVE în AntenaPLAY