Cristian Gațu (76 ani) a dezvăluit o poveste savuroasă la AS.ro LIVE. Cel mai mare handbalist român a jucat şi fotbal la începutul carierei, la Dinamo, unde a avut performanţe notabile. Totuşi, marele sportiv a fost nevoit să renunţe la sportul rege, după ce a ajuns să practice în paralel cele două sporturi.
Cristian Gaţu este dublu campion mondial, medaliat olimpic cu argint şi bronz cu naţionala, dar şi multiplu campion cu Steaua Bucureşti, echipa sa de suflet. A ocupat mai multe funcţii în structurile armatei, dar şi în ministere sau COSR, iar cea mai longevivă funcţie a ocupat-o la FR Handbal, în calitate de preşedinte, între 1997-2014.
Cristian Gațu, poveste savuroasă la AS.ro LIVE
„Jucam fotbal şi handbal în acelaşi timp. Am ajuns să câştigăm campionatul la licee la handbal. Am jucat turneul final la Râmnicu Vâlcea. Ce competiţii erau! Aveam şi semifinală la fotbal, la campionatul naţional.
M-am dus la handbal. Am spus că învăţ pentru o restanţă. S-a aflat totul. Am câştigat locul 2 la handbal pentru că am întâlnit în finală echipa Sighişoarei. Era unul înalt, urât. Când am dat mâna cu el, mâna lui s-a înfăşurat de două ori pe mâna mea.
Primul meci din semifinala de la fotbal l-am ratat. La al doilea am jucat cu CFR Timişoara. Dinamo era un club renumit pentru a afla lucruri. Ştiau ce am făcut. În finală am câştigat, după prelungiri. Am fost conduşi cu 0-2. La scurt timp după acel meci m-am lăsat de fotbal!”, a dezvăluit Cristian Gaţu, în exclusivitate, la AS.ro LIVE.
Cristian Gațu, cel mai mare handbalist român
Cristian Gațu a avut 212 prezente in echipa nationala a Romaniei cu care a cucerit medaliile de aur la Campionatele Mondiale de la Paris, din 1970, si de la Berlin, din 1974, dupa ce la CM din 1967, a fost medaliat cu bronz.
A participat la Jocurile Olimpice de la Munchen, in 1972, unde a cucerit medalia de bronz, si la JO de la Montreal, in 1976, unde a fost medaliat cu argint.
Dupa retragerea din activitatea competitionala, o scurta perioada de timp a fost antrenor de handbal, in 1980 activand la clubul italian Polisportiva Follonica. Intre 1984 si 1991, a activat la CSA Steaua Bucuresti unde a detinut functiile de vicepresedinte, sef al sectiei de fotbal, vicepresedinte si seful instruirii sportive.
Intre 1991 si 1993, a fost secretar de stat si sef al Departamentului Sport, in cadrul Ministerului Tineretului si Sportului. Intre 1993 si 1997, s-a aflat la comanda Facultatii Militare de Educatie Fizica, iar din 1997 pana in 1998, a fost comandantul CSA Steaua Bucuresti. Tot din 1997, pana in 2014, a fost presedintele Federatiei Romane de Handbal.
A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. A fost distins cu Ordinul national „Serviciul credincios”, in grad de ofiter. In septembrie 2007, a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu o stea) in cadrul Ministerul Apararii Nationale.