Organizatorii au anunțat că încă lucrează la măsurile de securitate, dar ceea ce se știe cu exactitate până în acest moment e că atleții, antrenorii lor și personalul auxiliar vor realiza un test coronavirus cu 72 de ore înainte de a ajunge în Japonia.
Ceea ce nu se cunoaște este cum vor fi ”tratați” spectatorii veniți din exterior, decizia în această privință urmând a fi luată anul viitor, în funcție de cum evoluează pandemia. Conform directorului executiv al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Toshiro Muto, carantina este ”imposibilă” în cazul spectatorilor.
”În primăvara lui 2021 vom prezenta un plan pentru spectatori, inclusiv pentru cei care vin din afara Japoniei. E clar că nu putem impune o carantină de 14 zile, dar vom institui obligativitatea unui test înainte de plecarea spre țara noastră și în momentul ajungerii aici”, a spus Muto.
El a adăugat că echipa pe care o conduce studiază posibilitatea ca spectatorilor să le fie interzis… să țipe în interiorul stadioanelor, atunci când își vor încuraja favoriții, pentru evitarea transmiterii aerosolilor.
Pentru aceasta, de câteva luni, un ghid cu toate detaliile despre cum poți susține sportivii fără a țipa la meciurile de fotbal din Japonia a fost prezentat la toate partidele profesioniste, același lucru apărând și la baseball, un joc extrem de iubit în Japonia.
La Olimpiada de la Tokyo vin 206 țări!
La Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt așteptați 11.091 de sportivi din 206 țări, cu 339 de probe la 33 de sporturi. Din cauza pandemiei COVID-19, întrecerile programate anul acesta au fost mutate pentru 2021. Nu este prima oară când Tokyo organizează o Olimpiadă. În 1964, România a cucerit, aici, două medalii de aur (Iolanda Balaș și Mihaela Peneș), patru de argint și șase de bronz. Echipa de fotbal, cu Emeric Ienei în lot, a pierdut dramatic, în ”sferturi”, cu Ungaria, după ce ”Crăcănel” Constantin a ratat o lovitură de la 11 metri.
Presa sportivă imediat după calificarea echipei de fotbal la JO Tokyo, 1964