Close

A murit ”regina” șahului, de COVID-19. ”Timp liber? Tu nu înțelegi nimic! Numărul 1 nu are timp liber!”

De Cătălin Oprișan
Publicat: 27 decembrie 2020, 7:48
Actualizat: 11 mai 2021, 18:30

Clara Șagenovna Kasparova, cea care a stat în spatele succesului fiului ei, Gari Kasparov, cel mai tânăr campion mondial la șah din istorie, s-a stins la Moscova, de COVID-19, singură, la 83 de ani. Kasparov, aflat în exil, mare opozant al regimului lui Putin, nu va putea participa la înmormântare, de teamă

Reclamă

”S-a stins modelul meu, cea mai mare campioană a mea, consiliera mea de nădejde”, a scris Gari Kasparov, fostul mare campion mondial la șah, anunțând plecarea mamei sale, Clara Șagenovna Kasparova, la 83 de ani, victimă a COVID-19. ”Cea mai puternică persoană pe care am întâlnit-o în această viață!”

Reclamă

Soțul Clarei, Kim Weinstein, a murit de o tumoare malignă pe când micuțul Gari avea doar șapte ani. Trăiau în Baku, în Azerbaidjan, pe atunci o rebublică sovietică socialistă, prin 1970. Cel mic – care a arătat că e ”fiert” pe șah încă de la vârsta de patru ani – a intrat în depresie. Mama, cu origini armene, a decis să-i schimbe numele de familie evreiesc al tatălui și să i-l dea pe-al său, pentru a scăpa de antisemitismul existent în sferele rusești înalte. Contrat voinței familiei, a spus că salvarea lui Gari este în șah!

Au ajuns la Moscova, unde Kremlinul îl proteja pe Anatoli Karpov, idolul națiunii, cel care-l învinsese pe marele Bobby Fischer, american, recuperând, astfel, ”coroana” pierdută în 1972, de Boris Spasski. Dar Clara dorea mult mai mult pentru fiul ei, cu toată opoziția din lume: ”De ce mai avem nevoie de alt campion mondial dacă deținem deja unul?”, se întreba, prin 1984, Nikolai Krogius, directorul tehnic al Federației Sovietice de Șah.

Reclamă

144 de partide în șase ani. Doar două puncte diferență!!!

Dar Kasparov și-a văzut de ale sale și, pe 9 noiembrie 1985, la doar 22 de ani, devenea noul campion mondial. Începea ceea ce specialiștii consideră cel mai tare duel din istoria sportului, din toate timpurile, cu 144 de partide în perioada 1984-1990 între Gari Kasparov și Anatoli Karpov, cu o balanță favorabilă primului la numai două puncte!!! Clara Șagenovna stătea, tot timpul, pe un scaun de pe al treilea rând al Teatrului ”Ceaikovski”, acolo unde se disputau meciurile. ”Când avea nevoie de ceva, Gari știa unde să se uite pentru a mă găsi”, spunea ea. 

Imediat după ce fiul a devenit regele lumii, spaniolii de la ”El Pais” au mers să stea de vorbă cu mama acestuia. ”Ce faceți în timpul liber?”, a venit întrebarea. ”Timp liber? Tu nu înțelegi nimic, așa-i? Ca să fii mereu numărul 1 e greu! Numărul 1 nu are niciodată timp liber! Și să trăiești, așa, doar de dragul de trăi. e ceva ce eu și fiul meu nu înțelegem!”

Au fugit la Moscova, în 1990, cu ultimul avion decolat din Baku. Acolo începuseră luptele între armeni și azeri, chiar pe stradă. A fost alături de Gari când computerul IBM ”Deep Blue” l-a învins, în 1997, la New York, apoi, în 2005, la Linares, în Spania, când fiul ei a spus ”Stop!” pentru a deveni unul dintre principalii opozanți ai regimului lui Vladimir Putin.

Arestat și ”scuturat” de câteva ori, Kasprov a decis să se stabilească în Statele Unite. Mama a rămas la Moscova. ”Avea o sănătate de fier, la 83 de ani. Nu lua nici măcar o singură pastilă”, spun apropiații. Dar complicațiile cauzat de COVID-19 au răpus-o. ”Gari nu va putea veni la înmormântarea mamei, pentru că știe că această călătorie va fi doar dus”, a declarat un prieten.

”Niciodată nu l-am văzut atât de pierdut, dar nu are ce face. În 2014, pe când Gari se afla în turneu prin țări din America, iar eu eram alături de el, primul lucru pe care-l făcea atunci când ateriza, era să-și sune mama. Și acum cum să nu fie acolo, la Moscova?”…

Reclamă

EMISIUNI

Dan Petrescu, la AS.ro LIVE

Ultimele știri
11
aug.
23:50
Gigi Becali, uluit de „remontada” finului Mirel Rădoi: „Îmi dau seama după 20 de ani cât contează antrenorul! Şi la FCSB se vede diferența cu Dică!”
11
aug.
23:32
Nicușor Bancu, cel mai fericit după ce Mirel Rădoi a schimbat sistemul la Universitatea Craiova: “Îmi vine ca o mănușă, așa am ajuns la națională”
11
aug.
23:30
Dan Petrescu, în depresie după CFR Cluj – Şahtior Soligorsk 1-0: „Sunt praf! E o victorie tragică!”
11
aug.
23:21
FCSB – Dunajska Streda 1-0. Bogdan Rusu, după laudele lui Gigi Becali: „Mă bucur că spune asta!” Ce a spus despre Octavian Popescu
11
aug.
23:14
Nicolae Dică, cu gândul la play-off-ul Conference League după FCSB – Dunajska Streda 1-0: „Vrem calificarea!”
11
aug.
23:13
Mirel Rădoi, extrem de bucuros după debutul perfect la Universitatea Craiova! Ce a spus despre Hapoel Beer Sheva
11
aug.
23:03
Răspunsul lui Octavian Popescu, după ce Gigi Becali a spus că aşteaptă mai mult de la el: „Este normal, am luat şi numărul 10!” Ce i-a transmis Florinel Coman
11
aug.
22:54
FCSB – Viking, în playoff-ul Conference League. Când se joacă meciurile
11
aug.
22:45
Andrei Cordea, „săgeţi” către rivali după FCSB – Dunajska Streda 1-0: „La adevărata Steaua întotdeauna se umple stadionul!”
11
aug.
22:39
Hapoel Beer Sheva, ultimul obstacol din drumul Universității Craiova către grupele Conference League! Oltenii, dublă “de foc” cu vicecampioana Israelului
Pe același subiect
Sorana Cîrstea
WTA • 10 aug., 11:28
Sorana Cîrstea are Covid-19! Mesajul transmis de româncă, după ce a fost depistată pozitiv: „Sunt lucruri pe care nu le poţi controla”
Extra • 21 iul., 13:01
VIDEO. ”Regele” nu mai vrea să mute regele!
Novak Djokovic se antrenează înainte de Wimbledon 2022
Tenis • 26 iun., 13:16
Novak Djokovic nu vrea să audă de vaccinul anti-Covid-19, chiar dacă ratează și US Open! ”Este o motivaţie suplimentară să joc bine la Wimbledon”
Close