Închide meniul

A murit ”regina” șahului, de COVID-19. ”Timp liber? Tu nu înțelegi nimic! Numărul 1 nu are timp liber!”

Cătălin Oprișan Publicat: 27 decembrie 2020, 7:48 / Actualizat: 11 mai 2021, 18:30

A murit ”regina” șahului, de COVID-19. ”Timp liber? Tu nu înțelegi nimic! Numărul 1 nu are timp liber!”

Mama lui HGari Kasparov a decis să rămână la Moscova. Fostul mare campion mondial la șah nu poate veni la înmormântare

  • Kasparov a devenit, la 22 de ani, campion mondial la șah
  • A dus cea mai mare rivalitate din istoria sportului cu Kasparov (144 de meciuri)

”S-a stins modelul meu, cea mai mare campioană a mea, consiliera mea de nădejde”, a scris Gari Kasparov, fostul mare campion mondial la șah, anunțând plecarea mamei sale, Clara Șagenovna Kasparova, la 83 de ani, victimă a COVID-19. ”Cea mai puternică persoană pe care am întâlnit-o în această viață!”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Soțul Clarei, Kim Weinstein, a murit de o tumoare malignă pe când micuțul Gari avea doar șapte ani. Trăiau în Baku, în Azerbaidjan, pe atunci o rebublică sovietică socialistă, prin 1970. Cel mic – care a arătat că e ”fiert” pe șah încă de la vârsta de patru ani – a intrat în depresie. Mama, cu origini armene, a decis să-i schimbe numele de familie evreiesc al tatălui și să i-l dea pe-al său, pentru a scăpa de antisemitismul existent în sferele rusești înalte. Contrat voinței familiei, a spus că salvarea lui Gari este în șah!

Au ajuns la Moscova, unde Kremlinul îl proteja pe Anatoli Karpov, idolul națiunii, cel care-l învinsese pe marele Bobby Fischer, american, recuperând, astfel, ”coroana” pierdută în 1972, de Boris Spasski. Dar Clara dorea mult mai mult pentru fiul ei, cu toată opoziția din lume: ”De ce mai avem nevoie de alt campion mondial dacă deținem deja unul?”, se întreba, prin 1984, Nikolai Krogius, directorul tehnic al Federației Sovietice de Șah.

Reclamă

144 de partide în șase ani. Doar două puncte diferență!!!

Dar Kasparov și-a văzut de ale sale și, pe 9 noiembrie 1985, la doar 22 de ani, devenea noul campion mondial. Începea ceea ce specialiștii consideră cel mai tare duel din istoria sportului, din toate timpurile, cu 144 de partide în perioada 1984-1990 între Gari Kasparov și Anatoli Karpov, cu o balanță favorabilă primului la numai două puncte!!! Clara Șagenovna stătea, tot timpul, pe un scaun de pe al treilea rând al Teatrului ”Ceaikovski”, acolo unde se disputau meciurile. ”Când avea nevoie de ceva, Gari știa unde să se uite pentru a mă găsi”, spunea ea. 

Reclamă

Imediat după ce fiul a devenit regele lumii, spaniolii de la ”El Pais” au mers să stea de vorbă cu mama acestuia. ”Ce faceți în timpul liber?”, a venit întrebarea. ”Timp liber? Tu nu înțelegi nimic, așa-i? Ca să fii mereu numărul 1 e greu! Numărul 1 nu are niciodată timp liber! Și să trăiești, așa, doar de dragul de trăi. e ceva ce eu și fiul meu nu înțelegem!”

Au fugit la Moscova, în 1990, cu ultimul avion decolat din Baku. Acolo începuseră luptele între armeni și azeri, chiar pe stradă. A fost alături de Gari când computerul IBM ”Deep Blue” l-a învins, în 1997, la New York, apoi, în 2005, la Linares, în Spania, când fiul ei a spus ”Stop!” pentru a deveni unul dintre principalii opozanți ai regimului lui Vladimir Putin.

Arestat și ”scuturat” de câteva ori, Kasprov a decis să se stabilească în Statele Unite. Mama a rămas la Moscova. ”Avea o sănătate de fier, la 83 de ani. Nu lua nici măcar o singură pastilă”, spun apropiații. Dar complicațiile cauzat de COVID-19 au răpus-o. ”Gari nu va putea veni la înmormântarea mamei, pentru că știe că această călătorie va fi doar dus”, a declarat un prieten.

Reclamă 4 / 0/3

”Niciodată nu l-am văzut atât de pierdut, dar nu are ce face. În 2014, pe când Gari se afla în turneu prin țări din America, iar eu eram alături de el, primul lucru pe care-l făcea atunci când ateriza, era să-și sune mama. Și acum cum să nu fie acolo, la Moscova?”…

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
12:09 Cine îi poate lua locul de titular lui Ștefan Târnovanu la FCSB! Anunțul lui Mihai Stoica: „Nu poți să-i dai gol” 11:53 Programul românilor la Cupa Mondială de haltere. Competiţia e în AntenaPLAY, în perioada 31 martie – 11 aprilie 11:20 VIDEO„E un imbecil!” Cea mai dură reacție despre Fernando Alonso, după incidentul cu George Russell din Australia 11:15 Florin Prunea a anunţat care e jucătorul de la FCSB care „este imposibil să facă parte din lotul României la EURO 2024” 11:05 Ucrainenii au tras concluziile, înaintea duelului cu România de la EURO 2024! Mesajul categoric transmis: „Nu au mari vedete!” 10:10 „Ai antrena FCSB?” Marius Șumudică a oferit imediat răspunsul! Ce a spus despre lupta la titlu 10:00 Tudor Giurgiu, invitatul lui Dan Pavel la AS.ro LIVE. Povești de senzație din lumea filmului 9:54 Proprietarul Formulei 1, gata de o afacere uriașă! Vrea să cumpere MotoGP cu patru miliarde de euro 9:40 „O decizie proastă!” Ionuț Lupescu, reacție categorică după pedeapsa uriașă primită de Dinamo 9:18 Eliza Samara – Wang Yidi (vineri, 07:30) şi Bernadette Szocs – Adriana Diaz (vineri, 08:40), la WTT Champions Incheon 2024 Vezi toate știrile
Pe același subiect
Performanţă istorică pentru România: aur la Cupa Europeană a Cluburilor
Alte sporturi • 9 oct., 15:36
Performanţă istorică pentru România: aur la Cupa Europeană a Cluburilor
Tenis • 6 mart., 8:53
Novak Djokovic, forțat să se retragă de la Indian Wells! Nole, fără permisiune de a intra în SUA
Un român a fost prins în timp ce trișa, la șah, la toaletă
Extra • 23 feb., 18:29
A fost prins în timp ce trișa, la șah, la toaletă! Scene ireale în România
Andrea Botez, desemnată "cea mai sexy jucătoare de şah din lume"
Extra • 20 feb., 12:15
FOTO
Andrea Botez, desemnată „cea mai sexy jucătoare de şah din lume”. Are părinţi români şi o soră care îi seamănă izbitor
Sorana Cîrstea, în timpul unui meci
WTA • 10 aug., 11:28
Sorana Cîrstea are Covid-19! Mesajul transmis de româncă, după ce a fost depistată pozitiv: „Sunt lucruri pe care nu le poţi controla”