Ceaușescu și sportul: ”Săritura în lungime a tovarășei Anișoara Cușmir a fost prea scurtă! Nu se poate așa!”

De Cătălin Oprișan
Publicat: 25.01.2021, 19:26
Actualizat: 11.05.2021, 18:30

După ”Universiada” de la Edmonton, din vara lui 1983, de unde delegația României s-a întors cu 27 de medalii, tovarășul Nicolae Ceaușescu a făcut o adevărată ședință de analiză sportivă în CC al PCR. Anișoara Cușmir sărise prea puțin, trupa noastră fusese prea numeroasă, trebuia să se meargă pe alte discipline, cu câțiva sportivi...

Între 1 și 11 iulie, la Edmonton, în Canada, s-a desfășurat cea de-a XII-a ediție a Jocurilor Mondiale Universitare de Vară, cu peste 4.000 de sportivi ”studenți”, din 73 de țări. România a participat cu 63 de atleți, la opt din cele 10 discipline sportive. Ne-am întors cu 27 de medalii (șase de aur, 12 de argint și nouă de bronz), o ”zestre” frumușică, de locul cinci la general, dar întâiul sportiv al țării, Nicolae Ceaușescu, nu s-a arătat prea încântat. Din contră, a convocat o șediță de analiză sportivă în CC al PCR, unde l-a adus pe generalul Marin Dragnea, președintele Comitetului Olimpic Român din acea perioadă și șeful Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport, căruia i-a reproșat rezultatele slabe, includerea ”oamenilor mulți” în delagație, în special a tehnicienilor, dând ordin ca sportul românesc să se axeze, de acum încolo, pe ”disciplinele cu oameni puțini”. Stenograma păstrată din ședința de atunci, îmbină scrierile lui Caragiale cu glumele se aur ale celor de la ”Divertis”.

”Ce se întâmplă că tovarășa Anișoara Cușmir a sărit atât de slab la această Universiadă?”, întreabă Nicolae Ceaușescu (n.r. – sportiva noastră, recordmană mondială la acel moment, obținuse medalia de aur, cu 7.06 m, pe o vreme cu ploaie și vânt în rafale, dar departe de Everestul ei, 7.43 m.). I se răspunde că perioada de pregătire a fost extrem de scurtă, de doar 22 de zile. ”Nu știu ce se întâmplă, dar întotdeauna, în afară, rezultatele sunt mai slabe. Nu suntem în stare să păstrăm nivelul care s-a atins la un moment dat, în competițiile internaționale. Nu se poate așa!”. 

Elena Ceaușescu: ”Da, dar cam mulți bani, Nicule, ai dat la sport!”​

Dictatorul îl zărește, apoi, pe Emil Bobu (n.r. – strungar, fost Ministrul de Interne, secretar al CC al PCR), căruia îi reproșează faptul că ”am trimis mult personal nesportiv decât cel sportiv. Nu mai trebuie să mergem cu echipe mari, cum am mers la baschet, de exemplu, la polo, cu atâția oameni. Trebuie să tragem niște concluzii! Americanii, spre exemplu, au câștigat, cu câțiva oameni, medalii la atletism și înot. Deci la disciplinele cu oameni mai puțini, nu cu oameni mulți. Nu se poate așa! Putem deci să mergem la înot, unde am luat două medalii cu doi oameni, la atletism, unde am luat șapte medalii. Să punem accentul pe aceste sectoare, și nu pe acelea cu oameni mulți. Am impresia că prea mulți vor să se plimbe pe seama echipelor”, a mai spus Ceaușescu. ”Poate că sunt niște date nereale, pentru că în competiții internaționale nu obșinem aceleași rezultate pe care le avem în țară!”

Fără legătură cu Edmonton, se trece la fotbal. Transferurile de jucători între primele echipe din România comunistă ar fi fost un sistem de ”racolaj”, de ”CONRUPERE”. ”Nu sunteți puși să încălcați normele și să dați cale liberă anarhiei și indisciplinei. Dimpotrivă, trebuie să luăm măsuri serioase să terminăm cu sistemul acesta de racolaj, de CONRUPERE a jucătorilor”. 

Revenindu-se la Universiadă, Ceaușescu e nemulțumit de locul 5. ”De ce la București (n.r. – în 1981, Jocurile s-au ținut în România) am terminat pe primul loc și acum nu s-a putut?” Elena Ceaușescu intrevine în forță și-l întreabă pe dictator: ”De ce să dai bani la sport?” Dragnea, faimos pentru replica sa spusă atleților: ”Pune mâna și aleargă!”, ripostează: ”Alături de uzinele care s-au făcut și se fac, se pare că mișcarea sportivă la care m-ați adus să pun ordine și disciplină și să aduc rezultate, fără o bază materială și spirituală, fără o bază de selecție, școli, licee, tot, nu se poate! De ce RDG-ul bate și SUA și tot? Pentru că sunt bani!” ”Da, dar cam mulți bani, Nicule, ai dat la sport!”

Nici Dragnea, nici sportivii, nu-l ascultă. Anul următor, la Jocuril Olimpice de la Los Angeles, unde trimitem 124 de sportivi, o delegație imensă, terminăm pe locul secund în clasamentul medaliilor, după SUA, cu 53 de bucăți.

Nicolae Ceaușescu era născut pe 26 ianuarie 1918.

 

Pe același subiect
JO 2020 • 28 iulie, 14:07
Jocurile Olimpice 2020 | 90 de medalii de aur în 69 de ani. Los Angeles ne-a adus 20 de bucăți
Diverse • 15 iunie, 13:21
132 de ani fără Mihai Eminescu. Juca fotbal, ridica gantere. ”Foarte bine” la ”Dexterități”
Helmut Duckadam
Fotbal • 5 mai, 8:02
"Legendele" cu Dan Negru! Helmut Duckadam, detalii surprinzătoare despre întâlnirea șoc cu Nicolae Ceaușescu: "Era stelist!"
Antena 1
Tinerele românce care au dezvoltat o aplicație împotriva agresiunii. Sunt eleve ale unui liceu din București
Top citite
MERCATO 2021 | Cele mai tari mutări sunt AICI. Ramos şi Donnarumma au semnat cu PSG. Manchester United l-a luat pe Raphael Varane. Viitor incert pentru Messi şi Ronaldo
1
MERCATO 2021 | Cele mai tari mutări sunt AICI. Ramos şi Donnarumma au semnat cu PSG. Manchester United l-a luat pe Raphael Varane. Viitor incert pentru Messi şi Ronaldo
Ultimele știri
0:27 AS.RO LIVE | Diana Belbiţă este invitata lui Cătălin Oprişan, de la 10:30. Dezvăluiri de senzaţie ale singurei românce cu victorie în UFC 0:24 NEWS ALERTGigi Becali, anunţul de la miezul nopţii. „Moruţan pleacă pe 10 milioane de euro!”. Când se finalizează negocierile şi câţi bani are în conturi FCSB 0:15 Gigi Becali, decizie uluitoare după umilinţa din Conference League! A propus un titular de la FCSB la Craiova: „L-am sunat pe Rotaru să îi dau lucrul furat înapoi” 0:01 „Umiliţii de serviciu” nu au loc nici la „masa săracilor”! FCSB şi Universitatea Craiova, eliminări şocante din Conference League: „Cea mai mare ruşine!”. Sepsi, OUT din Conference League. Toate reacţiile 0:00 FotoUniversitatea Craiova – FK Laci 0-0 | Laurenţiu Reghecampf, debut dezastruos în Bănie. „Încerc să-i fac pe jucători să înţeleagă că s-a terminat!”. Ce a spus despre eliminarea ruşinoasă din Conference League 0:00 Universitatea Craiova – FK Laci 0-0 | „Nu pot că cred că nu ne-am calificat!” Dan Nistor, în stare de şoc după umilinţa cu albanezii: „O seară şi o pagină din istorie neagră” 29 iulie, 23:20 Universitatea Craiova – KF Laci 0-0. Ce făcurăţi, muică?! După FCSB, şi Craiova a fost umilită în Conference League! Debut de coşmar pentru Laurenţiu Reghecampf 29 iulie, 23:00 UPDATEMERCATO 2021 | Cele mai tari mutări sunt AICI. Ramos şi Donnarumma au semnat cu PSG. Manchester United l-a luat pe Raphael Varane. Viitor incert pentru Messi şi Ronaldo 29 iulie, 22:56 „Minunea de la Erevan!” Aroganţa dinamoviştilor după ce FCSB a fost umilită în Europa: „Adăugăm un mesaj pentru Meme” 29 iulie, 21:55 VideoROMÂNII DE AUR! „Am muncit, nu trebuie să cedez!” Cum a reuşit Constantina Diţă să devină campioană olimpică în 2008! Atletul care îi poate călca pe urme la Tokyo
Close