Închide meniul

Ceaușescu și sportul: ”Săritura în lungime a tovarășei Anișoara Cușmir a fost prea scurtă! Nu se poate așa!”

Avatar photo

De Cătălin Oprișan
Publicat: 25 ianuarie 2021, 19:26
Actualizat: 11 mai 2021, 18:30

După ”Universiada” de la Edmonton, din vara lui 1983, de unde delegația României s-a întors cu 27 de medalii, tovarășul Nicolae Ceaușescu a făcut o adevărată ședință de analiză sportivă în CC al PCR. Anișoara Cușmir sărise prea puțin, trupa noastră fusese prea numeroasă, trebuia să se meargă pe alte discipline, cu câțiva sportivi...

Reclamă

Între 1 și 11 iulie, la Edmonton, în Canada, s-a desfășurat cea de-a XII-a ediție a Jocurilor Mondiale Universitare de Vară, cu peste 4.000 de sportivi ”studenți”, din 73 de țări. România a participat cu 63 de atleți, la opt din cele 10 discipline sportive. Ne-am întors cu 27 de medalii (șase de aur, 12 de argint și nouă de bronz), o ”zestre” frumușică, de locul cinci la general, dar întâiul sportiv al țării, Nicolae Ceaușescu, nu s-a arătat prea încântat. Din contră, a convocat o șediță de analiză sportivă în CC al PCR, unde l-a adus pe generalul Marin Dragnea, președintele Comitetului Olimpic Român din acea perioadă și șeful Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport, căruia i-a reproșat rezultatele slabe, includerea ”oamenilor mulți” în delagație, în special a tehnicienilor, dând ordin ca sportul românesc să se axeze, de acum încolo, pe ”disciplinele cu oameni puțini”. Stenograma păstrată din ședința de atunci, îmbină scrierile lui Caragiale cu glumele se aur ale celor de la ”Divertis”.

Reclamă

”Ce se întâmplă că tovarășa Anișoara Cușmir a sărit atât de slab la această Universiadă?”, întreabă Nicolae Ceaușescu (n.r. – sportiva noastră, recordmană mondială la acel moment, obținuse medalia de aur, cu 7.06 m, pe o vreme cu ploaie și vânt în rafale, dar departe de Everestul ei, 7.43 m.). I se răspunde că perioada de pregătire a fost extrem de scurtă, de doar 22 de zile. ”Nu știu ce se întâmplă, dar întotdeauna, în afară, rezultatele sunt mai slabe. Nu suntem în stare să păstrăm nivelul care s-a atins la un moment dat, în competițiile internaționale. Nu se poate așa!”. 

Elena Ceaușescu: ”Da, dar cam mulți bani, Nicule, ai dat la sport!”​

Reclamă

Dictatorul îl zărește, apoi, pe Emil Bobu (n.r. – strungar, fost Ministrul de Interne, secretar al CC al PCR), căruia îi reproșează faptul că ”am trimis mult personal nesportiv decât cel sportiv. Nu mai trebuie să mergem cu echipe mari, cum am mers la baschet, de exemplu, la polo, cu atâția oameni. Trebuie să tragem niște concluzii! Americanii, spre exemplu, au câștigat, cu câțiva oameni, medalii la atletism și înot. Deci la disciplinele cu oameni mai puțini, nu cu oameni mulți. Nu se poate așa! Putem deci să mergem la înot, unde am luat două medalii cu doi oameni, la atletism, unde am luat șapte medalii. Să punem accentul pe aceste sectoare, și nu pe acelea cu oameni mulți. Am impresia că prea mulți vor să se plimbe pe seama echipelor”, a mai spus Ceaușescu. ”Poate că sunt niște date nereale, pentru că în competiții internaționale nu obșinem aceleași rezultate pe care le avem în țară!”

Fără legătură cu Edmonton, se trece la fotbal. Transferurile de jucători între primele echipe din România comunistă ar fi fost un sistem de ”racolaj”, de ”CONRUPERE”. ”Nu sunteți puși să încălcați normele și să dați cale liberă anarhiei și indisciplinei. Dimpotrivă, trebuie să luăm măsuri serioase să terminăm cu sistemul acesta de racolaj, de CONRUPERE a jucătorilor”. 

Revenindu-se la Universiadă, Ceaușescu e nemulțumit de locul 5. ”De ce la București (n.r. – în 1981, Jocurile s-au ținut în România) am terminat pe primul loc și acum nu s-a putut?” Elena Ceaușescu intrevine în forță și-l întreabă pe dictator: ”De ce să dai bani la sport?” Dragnea, faimos pentru replica sa spusă atleților: ”Pune mâna și aleargă!”, ripostează: ”Alături de uzinele care s-au făcut și se fac, se pare că mișcarea sportivă la care m-ați adus să pun ordine și disciplină și să aduc rezultate, fără o bază materială și spirituală, fără o bază de selecție, școli, licee, tot, nu se poate! De ce RDG-ul bate și SUA și tot? Pentru că sunt bani!” ”Da, dar cam mulți bani, Nicule, ai dat la sport!”

Nici Dragnea, nici sportivii, nu-l ascultă. Anul următor, la Jocuril Olimpice de la Los Angeles, unde trimitem 124 de sportivi, o delegație imensă, terminăm pe locul secund în clasamentul medaliilor, după SUA, cu 53 de bucăți.

Nicolae Ceaușescu era născut pe 26 ianuarie 1918.

 

Reclamă
facebook whatsapp LinkedIn twitter email
EMISIUNI
Nana Falemi, la AS.ro LIVE
Nana Falemi, la AS.ro LIVE
Ultimele știri
20:35 Helmut Duckadam, replică pentru Gigi Becali după ce a anunțat că îi lasă clubul FCSB: „El e antrenor și poate să facă schimbările mai bune!” 19:37 FotoSportiva care câştigă milioane de dolari la 20 de ani şi-a „speriat” fanii din întreaga lume: „Interzis!” Ce a apărut pe contul tinerei 19:32 Tom Brady, salariu de nabab ca analist TV! Va câștiga de 800 de ori mai mult decât Ilie Dumitrescu 19:21 Florin Prunea, dezvăluire savuroasă! Cum a fost refuzat de Steaua: „Aveam tricou cu Rapid! ‘Bă, băiatule, du-te, bă, acasă și vezi-ți de treaba ta!”” 19:09 S-a renunţat la acuzaţiile de viol şi agresiune sexuală împotriva lui Mason Greenwood! Jucătorul s-ar putea întoarce la Manchester United 19:03 Victor Becali, noi detalii despre transferul lui Alexi Pitu la Bordeaux: „Îl urmăreau de mult!” 18:17 Mihai Stoica, mesaj clar după transferul lui Rareş Ilie în Israel: „S-a văzut că nu poate juca la nivel!” 18:13 Răzvan Lucescu, întâmplare incredibilă cu patronul de la PAOK: „Am avut ședințe la 4 dimineața! M-a certat de m-a rupt!” 17:56 Umilinţă supremă pentru Leo Strizu: „Ghicea în firul de iarbă! Am crezut că e din ăia pe care îi bagă la pauză să calce în gropi!” 17:44 Mihai Stoica, revoltat după scandalul creat de fanii olteni: „Nu cumva e mai grav?” Ce este pregătit să facă managerul de la FCSB
Pe același subiect
Leandro Pereira a murit la 33 de ani
Extra • 8 aug., 14:25
Tragedie în lumea sportului! Legendarul Leandro Pereira a fost împușcat în cap de un polițist
Eva Tofalvi
Alte sporturi • 21 feb., 11:00
Eva Tofalvi, ”regina” biatlonului din România, trage un semnal de alarmă: ”Sportul a evoluat, noi am rămas în urmă! Avem copii talentați, dar e vorba de bani!”
Alte sporturi • 13 oct., 13:00
Veste bombă: 50 de lei pe lună pentru copiii care fac sport! WOW!
Știri
Roxana Blenche şi surorile Odagiu au preparat ”Banofee pie”
Roxana Blenche şi surorile Odagiu au preparat ”Banofee pie”
Închide căutarea