Închide meniul

Cum s-a folosit Napoleon de o pandemie asemănătoare pentru a ieși câștigător. Ce idee i-a venit acum 200 de ani

Florian Ceafalău Publicat: 25 aprilie 2020, 8:04

Cum s-a folosit Napoleon de o pandemie asemănătoare pentru a ieși câștigător. Ce idee i-a venit acum 200 de ani

Science Source

Napoleon la Jaffa

  • Napoleon a manipulat opinia publică în timpul ciumei
  • Acesta s-a întors învins din Africa
  • A fost ajutat de un pictor

Napoleon, unul dintre geniile militare din istoria umanității, a avut o strategie excepțională pe timp de pandemie în urmă cu 200 de ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

După o campanie eșuată în Egipt, Napoleon s-a întors acasă înfrânt și cu armata decimată de ciumă, însă a ieșit triumfător în fața oamenilor. Acesta s-a folosit de calitățile sale de orator dar și de pictorul Antoine Jean Gros pentru a construi un ”fake news” de excepție.

Campania lui Napoleon în nordul Africii era doar începutul unui plan ce avea ca scop ocuparea Indiei, pentru a da astfel o lovitură puternică imperiului britanic.

Reclamă

După câteva victorii, Napoleon a avut parte de un ghinion teribil pe timpul asediului de la Acre (Akko în Israel, azi). Acolo, otomanii, alături de britanici dar mai ales de ciuma bubonică, l-au făcut pe Napoleon să se retragă și să revină la Cairo cu o armată decimată, cu 5000 de oameni mai puțin. Jumătate dintre aceștia au murit în luptă, iar jumătate de boală.

Cum a procedat Napoleon?

Reclamă

În primul rând, acesta a negat existența bolii, cu ajutorul celor doi medici care se ocupau de armata sa, Dominique Jean Larrey și René Nicolás Desgenettes. Aceștia le-au spus soldaților să stea liniștiți deoarece sunt doar câteva cazuri izolate. Cei doi știau că ciuma nu se transmite de la persoană la persoană, deși nu aveau dovezi pentru a atesta acest lucru. Aceștia chiar beau apă după persoanele infectate pentru a demonstra că nu se poate transmite prin contact fizic.

Apoi, Napoleon și-a intrat și el în rol. Pe timpul asediului de la Jaffa, acesta a fost la spitalul unde erai ținuți soldații contaminați, pentru a demonstra că boala nu se ia. ”Cea mai bună protecție este curajul”, a spus Napoleon. În mod miraculos, acesta nu a fost infectat, deși mai mulți dintre cei care au fost cu el au luat boala câteva zile mai târziu. Scena a fost pictată de Antoine-Jean Gros în 1804, și îl infățișează pe Napoleon între bolnavii de ciumă.

Reclamă 4 / 0/3

Imaginea a fost folosită ca propagandă. Deși Napoleon a ordonat ca pacienții bolnavi să fie omorâți pentru a nu răspândi boala, acesta lucru a fost mușamalizat și s-a întors acasă triumfător. Nu în campania militară, ci asupra ciumei, pe care a învins-o prin curaj dar și manipulare.

Ce a făcut Napoleon, pe scurt, cu ciuma ce i-a decimat armata:
– a negat existența ei
– a omorât persoanele infectate
– a pus un pictor să îl deseneze între bolnavi
– a folosit tabloul pentru a poza într-un lider curajos și triumfant
– a manipulat opinia publică astfel încât eșecul militar a fost uitat

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
28
mart.
23:35
Simona Halep nu va participa la Stuttgart! Anunţul organizatorilor turneului din Germania
28
mart.
23:35
Pierdere importantă pentru FCSB înainte de meciul cu Farul! Fotbalistul lui Gigi Becali care e în pericol să îşi încheie sezonul!
28
mart.
23:01
FotoHoraţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
28
mart.
23:01
Viorel Moldovan, sfat preţios pentru jucătorul pus la zid de Edi Iordănescu: „La muncă, copile! Trece trenul pe lângă tine”
28
mart.
22:16
VideoCampioana europeană Mihaela Cambei e gata să dea lovitura la Cupa Mondială de haltere, LIVE în AntenaPLAY! Cum se pregăteşte
28
mart.
22:15
Reacţia lui Edi Iordănescu după ce Gică Hagi l-a lăudat pe Ianis Hagi şi a dat de înţeles că trebuie să fie la EURO 2024
28
mart.
21:50
Eliza Samara – Wang Yidi (vineri, 07:30, AntenaPLAY), duel pentru sferturile de finală de la WTT Champions Incheon 2024
28
mart.
21:37
VideoAlimentele care le dau energie „tricolorilor” din naţionalele de tineret ale României! Puştii le recomandă tuturor românilor
28
mart.
21:29
Cum a trăit Toto Wolff momentul în care Lewis Hamilton i-a spus că pleacă la Ferrari: „Cred că a fost dificil pentru el”
28
mart.
20:30
Anunţul lui Andrei Nicolescu după decizia teribilă primită de Dinamo: „Vom ataca”! Planul „câinilor” pentru a scăpa de sancţiune!
Vezi toate știrile
Pe același subiect
Chimaev suferă de COVID
Fight • 18 feb., 9:44
Luptător transferat de urgență în SUA, după ce era să moară de COVID
Fotbal extern • 22 iun., 17:22
Steaua Roşie, lovită de virus
Tenis • 22 iun., 17:19
Și tenisul e lovit de coronavirus!
Fotbal • 15 mai, 17:51
Dinamoviștii și-au făcut testele de virus
Fotbal • 1 mai, 17:11
Islanda ne cheamă la joc