Napoleon, unul dintre geniile militare din istoria umanității, a avut o strategie excepțională pe timp de pandemie în urmă cu 200 de ani.
După o campanie eșuată în Egipt, Napoleon s-a întors acasă înfrânt și cu armata decimată de ciumă, însă a ieșit triumfător în fața oamenilor. Acesta s-a folosit de calitățile sale de orator dar și de pictorul Antoine Jean Gros pentru a construi un ”fake news” de excepție.
Campania lui Napoleon în nordul Africii era doar începutul unui plan ce avea ca scop ocuparea Indiei, pentru a da astfel o lovitură puternică imperiului britanic.
După câteva victorii, Napoleon a avut parte de un ghinion teribil pe timpul asediului de la Acre (Akko în Israel, azi). Acolo, otomanii, alături de britanici dar mai ales de ciuma bubonică, l-au făcut pe Napoleon să se retragă și să revină la Cairo cu o armată decimată, cu 5000 de oameni mai puțin. Jumătate dintre aceștia au murit în luptă, iar jumătate de boală.
Cum a procedat Napoleon?
În primul rând, acesta a negat existența bolii, cu ajutorul celor doi medici care se ocupau de armata sa, Dominique Jean Larrey și René Nicolás Desgenettes. Aceștia le-au spus soldaților să stea liniștiți deoarece sunt doar câteva cazuri izolate. Cei doi știau că ciuma nu se transmite de la persoană la persoană, deși nu aveau dovezi pentru a atesta acest lucru. Aceștia chiar beau apă după persoanele infectate pentru a demonstra că nu se poate transmite prin contact fizic.
Apoi, Napoleon și-a intrat și el în rol. Pe timpul asediului de la Jaffa, acesta a fost la spitalul unde erai ținuți soldații contaminați, pentru a demonstra că boala nu se ia. ”Cea mai bună protecție este curajul”, a spus Napoleon. În mod miraculos, acesta nu a fost infectat, deși mai mulți dintre cei care au fost cu el au luat boala câteva zile mai târziu. Scena a fost pictată de Antoine-Jean Gros în 1804, și îl infățișează pe Napoleon între bolnavii de ciumă.
Imaginea a fost folosită ca propagandă. Deși Napoleon a ordonat ca pacienții bolnavi să fie omorâți pentru a nu răspândi boala, acesta lucru a fost mușamalizat și s-a întors acasă triumfător. Nu în campania militară, ci asupra ciumei, pe care a învins-o prin curaj dar și manipulare.
Ce a făcut Napoleon, pe scurt, cu ciuma ce i-a decimat armata:
– a negat existența ei
– a omorât persoanele infectate
– a pus un pictor să îl deseneze între bolnavi
– a folosit tabloul pentru a poza într-un lider curajos și triumfant
– a manipulat opinia publică astfel încât eșecul militar a fost uitat