Închide meniul

(P) Boxul și copiii: de ce stereotipurile pot fi înșelătoare

Publicat: 28 septembrie 2023, 15:47

Reclamă

Boxul este rareori prima alegere pe lista părinților care doresc să-și înscrie copiii la un sport. Motivele sunt diverse, preocupările legate de siguranța și integritatea fizică a copilului fiind pe primul loc. De asemenea, putem auzi și stereotipuri care asociază boxul cu copiii din categorii defavorizate ale societății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu toate acestea, ca în cazul tuturor stereotipurilor, multe dintre ele nu sunt susținute de fapte. Un foarte bun exemplu este Lucian Bute, care provine dintr-o familie bună și a avut motivația să ajungă un nume respectat în lumea boxului.

Este boxul un sport scump?

Atunci când vine vorba de costuri, boxul cu siguranță are costuri moderate, cel puțin comparativ cu alte sporturi precum tenisul sau hocheiul. Totuși, pentru părinții care iau în considerare boxul pentru copiii lor, echipamentul adecvat joacă un rol destul de important. Acesta include mănuși de calitate, protecție pentru cap, bandaje pentru mâini și protecție bucală. Comparativ cu alte sporturi, echipamentul de box poate fi considerat moderat în ceea ce privește costurile, dar este vital să nu compromitem calitatea pentru preț, având în vedere importanța siguranței în acest sport.

În ceea ce privește echipamentul de antrenament de acasă, nu este obligatoriu să aveți un sac de box, exceptând cazurile în care copilul dezvoltă o pasiune pentru sport și dorește să se antreneze și în afara orelor de antrenament. Acest lucru permite flexibilitatea antrenamentelor și poate ajuta la dezvoltarea tehnicilor într-un ritm mai accelerat. Găsim în catalogul Jumbo soluții economice pentru echipament sportiv până ce copilul este decis să continue antrenamentele, oferta fiind foarte bogată și variată, fără să usture la buzunar.

Reclamă

Vârsta la care copiii pot începe să practice serios boxul

Un aspect de care sunt curioși părinții este vârsta potrivită la care copiii ar putea să înceapă boxul. Ajută să privim la exemple din lumea mare a boxului. Avem un mare campion precum Floyd Mayweather Jr. care a început foarte devreme, cel mai probabil la vârsta de 7 ani. Avem și campioni care s-au apucat de box la o vârstă surprinzător de înaintată. Un exemplu faimos este Ken Norton, cel care a luptat de trei ori cu legendarul Muhammad Ali, în prima dintre acestea fiind declarat câștigător. Faptul că a început să practice boxul abia la 24 de ani se pare că nu a reprezentat un impediment pentru a pătrunde în Olimpul pugiliștilor.

Dacă privim în țara noastră, observăm că Leonard Doroftei și Mihai Leu au început să practice boxul la vârsta de 14 ani. Doroftei a dezvăluit de curând o poveste amuzantă despre începuturile sale, arătând cât de importantă este ambiția în artele marțiale.

E bine de știut că în mod normal luptele efective în ring nu încep înainte de vârsta de 16 ani, oferind astfel tinerilor boxeri suficient timp pentru pregătirea fizică și tehnică. Acest lucru le permite să dezvolte abilități esențiale într-un mediu controlat și sigur. Cu alte cuvinte, dacă dăm copilul la box, nu înseamnă că acesta va veni acasă cu vânătăi încă din prima lună.

Reclamă 4 / 0/3

De asemenea, experții recomandă antrenamentele de box chiar și înainte de vârsta de 12 ani, nu neapărat cu scopul de a forma boxeri, ci pentru beneficiile fizice și de disciplină pe care le acestea le aduc. Așadar, dacă doriți ca micuțul sau micuța să beneficieze de avantajele antrenamentului de box fără a urmări o carieră în acest sport, aceasta este o opțiune valabilă.

În concluzie, decizia de a introduce un copil în lumea boxului depinde de mai mulți factori. Totul începe cu interesul și maturitatea lui, boxul fiind un sport în care motivația joacă un rol crucial. Contează apoi calitatea instruirii și a mediului de antrenament la care aveți acces. De aceea, este esențial ca părinții să fie bine informați, să viziteze sălile locale de box și să discute cu antrenorii pentru a se asigura că fac cea mai bună alegere pentru copiii lor.

 

Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
0:06 Mihai Stoica nu s-a putut abţine şi i-a dat replica lui Tudorel Stoica: „Oameni pe care i-ai idolatrizat te desconsideră total!” 30
apr.
23:55
VIDEOCoventry – Ipswich 1-2, în AntenaPLAY. Oaspeţii au urcat pe loc de promovare directă în Premier League! Cum arată clasamentul
30
apr.
23:50
Mutarea de geniu făcută de Thomas Tuchel în Bayern – Real Madrid! Bavarezii au întors scorul după numai 12 minute
30
apr.
23:37
Bayern Munchen – Real Madrid 2-2. „Dublă” Vinicius şi răsturnări de scor! Meci de senzaţie pe Allianz Arena!
30
apr.
23:20
Basarab Panduru a făcut o criză de râs când a văzut clipul de prezentare cu Dan Petrescu: „Nu aş fi făcut niciodată aşa ceva”
30
apr.
23:00
„Foarte tare m-am simţit sabotat de Steaua!” Mircea Lucescu, dezvăluiri din culise despre marea lovitură primită în carieră
30
apr.
22:50
Vinicius Jr a deschis scorul în Bayern Munchen – Real Madrid după o fază splendidă! Assist de senzaţie al lui Toni Kroos!
30
apr.
22:23
Conducerea Rapidului a confirmat că vrea să îl aducă pe Mircea Lucescu în Giuleşti: „Ne dorim”! De ce depinde lovitura verii
30
apr.
22:11
Suspendare uriaşă primită de Hakim Abdallah, după ce l-a băgat în spital pe Romario Benzar! Lovitură primită de Dinamo
30
apr.
21:35
Handbaliştii de la Dinamo s-au calificat în Turneul Final Four al European League! Performanţă de senzaţie, după 20 de ani!
Vezi toate știrile
Citește și