Închide meniul

(P) E Arsenal gata de marea performanță?

Publicat: 25 aprilie 2025, 12:24

Reclamă
(P) E Arsenal gata de marea performanță?

Sursa foto: Pixabay.com

Arsenal Londra, una dintre cele mai iubite echipe din campionatul Angliei, a surprins pe toată lumea cu super-victoria din sferturile Champions League. A fost 3-0 în prima manșă cu Real Madrid, iar Declan Rice, mijlocașul cu numărul 41 din echipa lui Arteta a marcat de două ori din lovitură liberă. Mikel Merino, atacantul de conjunctură al lui Arsenal, a închis tabela la 3-0. Acesta e momentul în care suporterii și specialiștii au început să se gândească la Tunari ca la o posibilă candidată cu șanse reale la trofeul din Champions League, idee întărită după victoria de pe Bernabeu, scor 2-1 pentru Arsenal. Mai ales că titlul din Premier League merge anul acesta la Liverpool, iar Arsenal și-a asigurat deja un loc în ediția viitoare din Champions League.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De la echipa care arbitrează lupta la titlu an de an, la favorita din Champions League

Trannziția de la legendarul Arsene Wenger la Mikel Arteta a durat aproape un an și jumătate, implantul Unai Emery nefiind unul de succes. Antrenorul francez adusese la Londra 3 titluri în Premier League, 7 Cupe ale Angliei și 7 supercupe în 22 de ani de mandat. Acum suntem în plină epocă Mikel Arteta pe Emirates. Și, deși tradus în termeni de pariuri sportive online, nimeni nu-i dădea foarte multe șanse, spaniolul a trecut deja de 6 ani ca antrenor al Tunarilor. Impactul a fost unul destul de rapid, fostul jucător de la Rangers, PSG, Everton și Arsenal aducând Cupa Angliei și Supercupa Angliei chiar în 2020. În 2023, Arsenal a mai cucerit o Supercupă a Angliei. Totuși, fanii Tunarilor și-ar dori mai mult de la jucătorii favoriți, un titlu în Premier League după mai mult de 20 de ani.

Filosofia de joc și impactul lui Mikel Arteta

Mikel Arteta, care a jucat peste 100 de meciuri în tricoul echipei din Nordul Londrei între 2011 și 2016, a învățat multe și de la Arsene Wenger, care i-a fost antrenor, dar și de la legendarul Pep Guardiola, cu care a lucrat ca asistent între 2016 și 2019. În acea perioadă, Mikel Arteta și-a trecut și el în palmares 2 titluri de campion, o Cupă a Angliei și 2 Cupe ale Ligii Angliei. Iată ce spune Mikel Arteta despre filosofia sa de antrenor pentru o publicație din Regatul Unit:
Implicarea fiecărui jucător trebuie să fie de 120%, asta în primul rând. În caz contrar, nu intri în teren. Când muncim, muncim, când ne distrăm, voi fi primul care dă tonul. Apoi, vreau ca fotbalul pe care îl practicăm să fie expresiv și distractiv. Nu pot construi o filosofie de joc în care tot ce facem să se raporteze la echipa adversă. Trebuie să dictăm jocul, să fim cei care au inițiativa și să îi facem pe spectatorii care vin la meciuri să se simtă în largul lor. Sunt 100% sigur de aceste lucruri și le văd transformate în realitate.

Mentalitatea pentru marea performanță se construiește cu sume mari

În mandatul lui Arteta focusul este spre depășirea limitelor fără a sacrifica spectacolul în detrimentul rezultatelor. Jucătorii aduși de antrenorul iberic au costat bani mulți, însă au și confirmat mare parte dintre ei. Tunarii au depășit bariera celor 100 de milioane de euro prin aducerea mijlocașului de la West Ham United, Declan Rice. Acesta a avut un impact imediat la echipă, iar momentul său de glorie de până la scrierea acestui articol l-a reprezentat marcarea celor 2 goluri din lovitură liberă cu Real Madrid.

Alt jucător care a costat 50 sau peste 50 de milioande de euro a fost Thomas Partey, mijlocaș de acoperire venit de la Atletico Madrid. Un alt om devenit de bază în apărare este Ben White, pentru care s-au plătit aproape 60 de milioane de euro lui Brighton. Sume foarte mari s-au achitat și pe oamenii din față, Gabriel Jesus, venit de la City și Kai Havertz, sosit de la Chelsea. Ei mai au multe de dovedit antrenorului, conducerii și fanilor. De asemenea, se anunță o vară încinsă din punctul de vedere al transferurilor pe Emirates Stadium. Toți cei pasionați de pariuri sportive online vor sta cu ochii pe această campanie interesantă, care i-ar putea transforma pe tunari în candidați cu șanse reale la coroana din Premier League.

Reclamă
Reclamă

Jucători influenți în linia de mijloc – Declan Rice și Martin Odegaard

Succesul recent al Tunarilor se datorează și sudării duo-ului de la mijlocul terenului, format din internaționalul englez Declan Rice și cel norvegian, Martin Odegaard. Mijlocașul cu numărul 41, născut în 1999, a bifat deja peste 60 de meciuri pe Emirates și tot peste 60 în Naționala Albionului. Pe de altă parte, fostul om de la Real Madrid și căpitanul Naționalei Norvegiei a trecut de 130 de meciuri în tricoul lui Arsenal și de 60 în echipa țării sale.

Dacă ar fi să îi caracterizăm pe cei doi, am putea spune că Martin Odegaard e un playmaker în accepțiune modernă, cu abilități deosebite de dribling, pase și cu atingeri abile ale balonului. Numărul 8 din echipa lui Arteta este și un bun executant de lovituri libere. Specialiștii l-au comparat pe înzestratul stângaci cu Mesut Ozil, care a trecut și el și pe la Arsenal, dar și pe la Real Madrid. Asemănările vin mai ales din perspectiva viziunii sale moderne asupra jocului.

Deși a început dintr-un număr 6 clasic, tehnica dezvoltată recent de Declan Rice îl transformă pe acesta la nevoie într-un număr 8 și chiar într-un număr 10. Un alt atu evident al englezului se referă și la capacitatea lui de a pasa eficient colegilor aflați în poziții favorabile. Rămâne să vedem dacă skillurile de executant de lovituri libere sunt chiar autentice și că minunea din sfertul cu Galacticii se va translata și în alte partide interesante. Cei doi fac o treabă excelentă alături de Thomas Partey sau Jorginho, suținând un trident ofensiv din care fac parte în sezonul 2024/2025 Martinelli, Merino și Saka.

Reclamă

Învață Arsenal din propriile erori? Groaznicul sezon 2022-2023

Rar se întâmplă ca o echipă de calibrul lui Arsenal să piardă 12 puncte din ultimele 7 partide de campionat. Vinovații pot fi mulți, însă putem spune că presiunea și lipsa de experiență a lotului tânăr de atunci a contribuit la cedarea șefiei către Manchester City. Totuși, echipa lui Mikel Arteta a obținut un punctaj de 84 din 26 de victorii, 6 egaluri și 6 înfrângeri.

Prin comparație, Manchester United pregătit de Sir Alex Ferguson a cucerit titlul în Premier League, în 2003, cu doar 83 de puncte, în timp ce aceeași Arsenal ocupa locul al doilea cu 78 de puncte. Decisive pentru prăbușirea de la final de sezon 2022-2023 în tabăra lui Arteta au fost punctele risipite cu echipele mici. Tunarii au pierdut 0-3 cu Brighton pe Emirates și s-au recunoscut învinși și de Forest, în deplasare. Nici egalul 3-3 cu Southampton de acasă nu era prevăzut în lista de jocuri a lui Arteta.

Singura chestie bună din acel sezon a fost aceea că 4 jucători au atins sau au depășit bariera celor 10 goluri în Premier League, Europa League, FA Cup și Cupa Ligii. Aceștia sunt Bukayo Saka (15), Martin Odegaard (15), Gabriel Martinelli (15) și Gabriel Jesus (11). Echipa a marcat 103 goluri, dintre care 88 în campionat. Au fost cele mai bune cifre înregistrate în era Premier League pentru Tunari. Recordul respectiv data din sezonul competitional 1963-1964.

Și acum o provocare pentru amatorii de pariuri sportive online: vor reuși cei de la Arsenal asemenea rezultate ofensive și în continuare în mandatul lui Mikel Arteta la Arsenal?

Necesitatea unui număr 9 autentic

Revenind în 2025, putem spune că o nevoie primordială pentru lotul lui Arteta este un număr 9 autentic, un killer cu instincte de goleador în careul advers. Chiar dacă Mikel Merino se descurcă excelent pe noua poziție, lucrurile nu pot rămâne așa. Nici Kai Havertz nu a confirmat ca 9 autentic, el fiind lovit și de multiple accidentări. Discutabile sunt și evoluțiile lui Gabriel Jesus ca număr 9. El a baleiat între forme slabe, accidentări și momente în care a strălucit, care însă nu au durat mult. Doar 18 goluri a marcat brazilianul în 70 de apariții în tricoul lui Arsenal. Pentru City, același nouar reușise 58 de goluri în 159 de partide.

Printre numele vehiculate pentru fereastra de transferuri din vară se numără Alexander Isak de la Newcastle și Viktor Gyökeres de la Sporting Lisabona. Ambii au cifre excelente în ultimele 2-3 sezoane. Isak, care a trecut și pe la Dortmund și Real Sociedad, a depășit bariera celor 50 de goluri la Newcastle, unde a bifat deja 80 de partide. Celălalt suedez, care evoluează în Primeira Liga, are o medie de un gol pe meci la Sporting, trecând deja de 100 de goluri în carieră. Tu care crezi că ar fi alegerea mai bună dintre cei doi scandinavi, Isak sau Gyökeres?

Echipa de aur din 2004 și lunga așteptare a unui nou triumf în Premier League

Toată lumea își amintește de Arsenalul invincibil din sezonul 2003-2004, în care străluceau Henry, Viera, Pires sau Bergkamp. A fost sezonul de Premier League în care Tunarii nu au cunoscut gustul înfrângerii. 26 de victorii și 12 remize au înregistrat cei de la Arsenal, fiind cu 11 puncte înaintea lui Chelsea și cu 15 puncte în fața lui Manchester United. Liverpool, echipa de pe locul 4, a terminat la o distanță extraordinar de mare, 30 de puncte de oamenii lui Arsene Wenger. Thierry Henry a reușit 30 de goluri pentru campania respectivă, fiind urmat de Alan Shearer cu 22 goluri și de Louis Saha cu 20 de goluri. Acest sezon epic anunța o perioadă glorioasă pentru echipa lui Wenger, care a culminat cu finala din Liga Campionilor din 2006.

Moment de istorie important: finala Champions League din 2006

Arsenal nu se află în galeria selectă a echipelor din Regatul Unit care au câștigat Cupa Campionilor sau Liga Campionilor. Apogeul pentru Tunari a fost în 2006, când au ajuns până în finală, pierdută în fața Barcelonei. Traseul oamenilor lui Wenger a inclus atunci o grupă câștigată cu Fc Thun, Ajax și Sparta Praga. Apoi au fost meciuri eliminatorii cu 2 granzi ai continentului, Real Madrid și Juventus, urmată de o semifinală pe muchie de cuțit în fața lui Villarreal. Toată lumea își amintește de penalty-ul ratat de super-starul argentinian Juan Roman Riquelme și de dramatismul dublei manșe. Finala de pe Stade de France a început bine pentru Wenger, fundașul central Sol Campbell marcând în minutul 37. Extratereștrii au revenit spectaculos pe final, prin golurile marcate de Eto’o și de Belletti. Ca o punte peste timp, la 19 ani după acel sezon, Arsenal a trecut din nou de Real Madrid în Champions League și visează la finala de la Munchen.

Așteptările fanilor și caruselul emoțional din sezoanele recente

Suporterii lui Arsenal sunt cu adevărat speciali și se bucură de echipă și în lipsa trofeelor. Mikel Arteta a readus bucuria jocului și a construit o echipă cu adevărat performantă. Sezonul 2025-2026 poate fi unul esențial din perspectiva intențiilor de a cuceri un nou titlu după o pauză de 22 de ani. Până atunci, focusul va fi pe ultimele partide din Liga Campionilor, mai ales pe dubla cu PSG.

Pariuri sportive online: ce jucăm de obicei la partidele Tunarilor

Deși primul gând ar fi acela că Arsenal e o echipă de over 2,5 goluri, cifrele ne contrazic puțin. În primele 32 de etape din Premier League, din actualul sezon, Tunarii au bifat doar 12 dueluri cu minimum 3 goluri pe tabela de marcaj. Mai mult, fotbaliștii pregătiți de Mikel Arteta aveau cea mai bună defensivă, cu doar 27 de goluri primite în primele 32 de partide din campionatul englezesc. A doua cea mai bună apărare o avea Liverpool, cu 31 de goluri încasate. Cifrele acestea ale lui Arsenal vin chiar pe fondul accidentării multora dintre titularii din apărarea londonezilor. Gabriel, Ben White sunt doar două dintre numele esențiale cu accidentări foarte grave. Cu toate acestea, înlocuitorii își fac treaba cu asupra măsur.

Care crezi că e viitorul echipei din nordul Londrei? Ce trofee va aduce Arteta pe Emirates? Vrem să auzim părerea ta sinceră despre Arsenal Londra.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Cine va câştiga Cupa Spaniei?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
17:32

S-a decis soarta lui Louis Munteanu! Cum l-a ajutat Dan Petrescu pe atacant: „Îi suntem alături”

17:25

Unirea Slobozia – Poli Iași (18:45) și Sepsi – Oțelul (21:00) LIVE SCORE. Continuă lupta în play-out

16:54

„Sunt dezamăgit de jucători!” Neil Lennon a reacționat după ce Rapid a fost eliminată din Cupa României

16:54

VideoMirel Rădoi, mesaj pentru naşul Gigi Becali! Dezvăluiri despre lupta la titlu: „Să facă hârtie la Federaţie”

16:38

Sassuolo îl transferă definitiv pe Horațiu Moldovan! Suma pe care o va primi Atletico Madrid

16:19

VideoAntena Sport Update. Cele mai tari ştiri ale zilei de 25 aprilie

1 Şefii Rapidului au ales deja noul antrenor, după ce Marius Şumudică şi-a anunţat demisia. Vine la pachet cu primul transfer 2 Ce veste pentru Cristi Chivu! Anunţul făcut de şefii Parmei în ziua în care cruciaţii au învins-o pe Juventus 3 Primul fotbalist al Rapidului care s-a întors împotriva lui Marius Şumudică: „Nu mai vin dacă rămâne” 4 Dan Şucu a luat decizia! Cine va fi antrenorul Rapidului dacă pleacă Marius Şumudică 5 Surpriza uriaşă anunţată de Ionuţ Negoiţă! Dan Şucu va pleca de la Rapid: „Se adună multe lucruri” 6 Marius Şumudică ar putea rămâne la Rapid, chiar dacă i-a anunţat deja pe fani că şi-a dat demisia
Citește și