Arsenal Londra, una dintre cele mai iubite echipe din campionatul Angliei, a surprins pe toată lumea cu super-victoria din sferturile Champions League. A fost 3-0 în prima manșă cu Real Madrid, iar Declan Rice, mijlocașul cu numărul 41 din echipa lui Arteta a marcat de două ori din lovitură liberă. Mikel Merino, atacantul de conjunctură al lui Arsenal, a închis tabela la 3-0. Acesta e momentul în care suporterii și specialiștii au început să se gândească la Tunari ca la o posibilă candidată cu șanse reale la trofeul din Champions League, idee întărită după victoria de pe Bernabeu, scor 2-1 pentru Arsenal. Mai ales că titlul din Premier League merge anul acesta la Liverpool, iar Arsenal și-a asigurat deja un loc în ediția viitoare din Champions League.
De la echipa care arbitrează lupta la titlu an de an, la favorita din Champions League
Trannziția de la legendarul Arsene Wenger la Mikel Arteta a durat aproape un an și jumătate, implantul Unai Emery nefiind unul de succes. Antrenorul francez adusese la Londra 3 titluri în Premier League, 7 Cupe ale Angliei și 7 supercupe în 22 de ani de mandat. Acum suntem în plină epocă Mikel Arteta pe Emirates. Și, deși tradus în termeni de pariuri sportive online, nimeni nu-i dădea foarte multe șanse, spaniolul a trecut deja de 6 ani ca antrenor al Tunarilor. Impactul a fost unul destul de rapid, fostul jucător de la Rangers, PSG, Everton și Arsenal aducând Cupa Angliei și Supercupa Angliei chiar în 2020. În 2023, Arsenal a mai cucerit o Supercupă a Angliei. Totuși, fanii Tunarilor și-ar dori mai mult de la jucătorii favoriți, un titlu în Premier League după mai mult de 20 de ani.
Filosofia de joc și impactul lui Mikel Arteta
Mikel Arteta, care a jucat peste 100 de meciuri în tricoul echipei din Nordul Londrei între 2011 și 2016, a învățat multe și de la Arsene Wenger, care i-a fost antrenor, dar și de la legendarul Pep Guardiola, cu care a lucrat ca asistent între 2016 și 2019. În acea perioadă, Mikel Arteta și-a trecut și el în palmares 2 titluri de campion, o Cupă a Angliei și 2 Cupe ale Ligii Angliei. Iată ce spune Mikel Arteta despre filosofia sa de antrenor pentru o publicație din Regatul Unit:
Implicarea fiecărui jucător trebuie să fie de 120%, asta în primul rând. În caz contrar, nu intri în teren. Când muncim, muncim, când ne distrăm, voi fi primul care dă tonul. Apoi, vreau ca fotbalul pe care îl practicăm să fie expresiv și distractiv. Nu pot construi o filosofie de joc în care tot ce facem să se raporteze la echipa adversă. Trebuie să dictăm jocul, să fim cei care au inițiativa și să îi facem pe spectatorii care vin la meciuri să se simtă în largul lor. Sunt 100% sigur de aceste lucruri și le văd transformate în realitate.
Mentalitatea pentru marea performanță se construiește cu sume mari
În mandatul lui Arteta focusul este spre depășirea limitelor fără a sacrifica spectacolul în detrimentul rezultatelor. Jucătorii aduși de antrenorul iberic au costat bani mulți, însă au și confirmat mare parte dintre ei. Tunarii au depășit bariera celor 100 de milioane de euro prin aducerea mijlocașului de la West Ham United, Declan Rice. Acesta a avut un impact imediat la echipă, iar momentul său de glorie de până la scrierea acestui articol l-a reprezentat marcarea celor 2 goluri din lovitură liberă cu Real Madrid.
Alt jucător care a costat 50 sau peste 50 de milioande de euro a fost Thomas Partey, mijlocaș de acoperire venit de la Atletico Madrid. Un alt om devenit de bază în apărare este Ben White, pentru care s-au plătit aproape 60 de milioane de euro lui Brighton. Sume foarte mari s-au achitat și pe oamenii din față, Gabriel Jesus, venit de la City și Kai Havertz, sosit de la Chelsea. Ei mai au multe de dovedit antrenorului, conducerii și fanilor. De asemenea, se anunță o vară încinsă din punctul de vedere al transferurilor pe Emirates Stadium. Toți cei pasionați de pariuri sportive online vor sta cu ochii pe această campanie interesantă, care i-ar putea transforma pe tunari în candidați cu șanse reale la coroana din Premier League.
Jucători influenți în linia de mijloc – Declan Rice și Martin Odegaard
Succesul recent al Tunarilor se datorează și sudării duo-ului de la mijlocul terenului, format din internaționalul englez Declan Rice și cel norvegian, Martin Odegaard. Mijlocașul cu numărul 41, născut în 1999, a bifat deja peste 60 de meciuri pe Emirates și tot peste 60 în Naționala Albionului. Pe de altă parte, fostul om de la Real Madrid și căpitanul Naționalei Norvegiei a trecut de 130 de meciuri în tricoul lui Arsenal și de 60 în echipa țării sale.
Dacă ar fi să îi caracterizăm pe cei doi, am putea spune că Martin Odegaard e un playmaker în accepțiune modernă, cu abilități deosebite de dribling, pase și cu atingeri abile ale balonului. Numărul 8 din echipa lui Arteta este și un bun executant de lovituri libere. Specialiștii l-au comparat pe înzestratul stângaci cu Mesut Ozil, care a trecut și el și pe la Arsenal, dar și pe la Real Madrid. Asemănările vin mai ales din perspectiva viziunii sale moderne asupra jocului.
Deși a început dintr-un număr 6 clasic, tehnica dezvoltată recent de Declan Rice îl transformă pe acesta la nevoie într-un număr 8 și chiar într-un număr 10. Un alt atu evident al englezului se referă și la capacitatea lui de a pasa eficient colegilor aflați în poziții favorabile. Rămâne să vedem dacă skillurile de executant de lovituri libere sunt chiar autentice și că minunea din sfertul cu Galacticii se va translata și în alte partide interesante. Cei doi fac o treabă excelentă alături de Thomas Partey sau Jorginho, suținând un trident ofensiv din care fac parte în sezonul 2024/2025 Martinelli, Merino și Saka.
