Închide meniul

Radiațiile de la Cernobîl i-au tăiat ambele picioare, în 2021 vrea medalie, la Tokyo. ”Nu-s un obiect demn de milă!”

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 20 ianuarie 2021, 10:45 / Actualizat: 11 mai 2021, 18:30

Radiațiile de la Cernobîl i-au tăiat ambele picioare, în 2021 vrea medalie, la Tokyo. ”Nu-s un obiect demn de milă!”

Hepta

Oksana trage tare pentru Tokyo 2021

Povestea Oksanei e greu de reprodus. S-a născut în iunie 1989, la trei ani la tragedia de la Cernobîl. Radiațiile de atunci au făcut ca, la venirea pe lume, fetița să aibă un picior mai scurt cu 15 centimetri, degetele de la mână lipite, lipsa celui ”mare”, plus alte multe probleme de sănătate. A fost abandonată, imediat, de către părinți, într-un orfelinat din Ucraina. Așa-ziștii părinți… Nici aici lucrurile nu-s ușor de povestit. Abuzuri peste abuzuri, traume. ”Nu suportam să văd țigări arzând, cuțite ori lanțuri de metal”, avea să declare mai târziu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe la șapte ani, fetița a fost adoptată de către o familie de americani. A devenit Oksana Masters. La șapte ani i-a fost amputat piciorul stâng, de la genunchi. Cel drept, la 13. Din cauza problemelor, membrele nu puteau suțineau greutatea corpului, iar durerile erau insuportabile. Plus multe operații la mâini. 

A pozat pentru ”Sports Illustrated”

În 2002 a încercat canotajul adaptat special pentru persoanele cu dizabilități. Opt ani mai târziu, concura la regate ”adevărate”. A înceut să se pregătească pentru Paralimpicele de la Londra, din 2012. A luat, aici, ”bronzul”. Din cauza unei accidentări mai severe la spate, a fost nevoită să abandoneze această disciplină. A trecut la ciclism și ski, cross-country. La Soci, în 2014, la Jocurile Olimpice de Iarnă, a luat un ”argint” la 12 km și un ”bronz” la 5. Patru ani mai târziu, la Pyeongchang, întâia sa medalie de aur, la 1,5 km ski, cross-country. În total, cinci.

”De fiecare dată m-am gândit la alte fetițe, la alți copii aflați în aceeași situație. Trebuiau să mă vadă vie și sănătoasă. Nu-s un obiect demn de milă, ci un exemplu de forță. O femeie care a reușit să treacă peste trauma sa și care merită să fie cunoscută în lume”, spune ea, în timp ce adaugă că dorește o medalie de aur la Tokyo, anul acesta, la Olimpiadă. 

Reclamă
Recomandări
Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
23:01 „Iar ne retrogradaţi? Vă rupem picioarele!” Fanii lui Dinamo au făcut un scandal monstru! I-au cerut demisia lui Kopic: „Pleacă!” 23:00 „Greşeli incredibile” Mircea Lucescu a văzut meciul Dinamo – FC Voluntari 1-1 şi a spus ce crede despre retrogradare! 22:40 Câţi fani iau cu asalt Arena Naţională, la FCSB – Farul. Mihai Stoica, mesaj războinic: „Un punct CA SĂ PUNEM PUNCT!” 22:40 LIVE VIDEOQPR – Leeds, acum în AntenaPLAY. Continuă lupta incendiară pentru promovarea în Premier League! Echipele de start 22:32 „Suntem blestemaţi!” Jucătorul lui Dinamo s-a prăbuşit emoţional după remiza cu Voluntari şi a spus ce urmează pentru „câini”! 22:11 „V-a făcut Rapid o ofertă?” Dani Coman, anunţ ferm despre şansele de a-l înlocui pe Daniel Niculae la Rapid 22:05 Faze controversate în Dinamo – FC Voluntari! Radu Petrescu a dictat un penalty pentru „câini”, apoi a întors decizia! 21:49 FCSB – Farul LIVE TEXT (sâmbătă, 20:30). Roş-albaştrii sunt la un punct de titlu. Gică Hagi încearcă să le strice sărbătoarea! 21:45 Dinamo – FC Voluntari 1-1. „Câinii” rămân pe loc de retrogradare! Cum arată acum clasamentul în play-out 21:18 FotoAnunţul despre starea lui Adrian Mititelu Jr, la 5 zile după ce „Spaima litoralului” l-a găsit inconştient şi i-a salvat viaţa! Vezi toate știrile
Citește și