Close

(P) Cum speculează jucătorii la Bursă surprizele de la Cupa Mondială

Avatar photo

De Antena Sport
Publicat: 24 noiembrie 2022, 18:30

Vânzarea speculativă a acțiunilor dintr-o țară importantă, care este posibil să piardă, s-a dovedit a fi profitabilă din punct de vedere istoric. Există o mulțime de acțiuni din care poți alege, având în vedere că marile favorite sunt calificate anul acesta.

Cum speculează jucătorii la Bursă surprizele de la Cupa Mondială

Reclamă

Cum speculează jucătorii la Bursă surprizele de la Cupa Mondială

Vânzarea speculativă a acțiunilor dintr-o țară importantă, care este posibil să piardă, s-a dovedit a fi profitabilă din punct de vedere istoric.

Reclamă

Pentru un pasionat de fotbal care investește la bursă, Campionatul Mondial din Qatar ar putea reprezenta o modalitate adițională de a face bani.

Asta ar presupune prezicerea corectă a înfrângerilor surpriză ale marilor națiuni din Europa de Vest și vânzarea în lipsă (short-selling) a acțiunilor din aceste țări. Pentru cele mai bune rezultate, investitorii ar trebui să aștepte până la ultimele meciuri din grupe sau etapa eliminatorie a Cupei Mondiale, care începe pe 3 decembrie. Există o mulțime de acțiuni din care poți alege, având în vedere că Anglia, Germania, Franța, Spania, Portugalia, Belgia și Olanda sunt printre participante anul acesta.

Există o teorie din ce în ce mai cunoscută cu privire la impactul evenimentelor sportive asupra comportamentului uman – brazilienii au mai multe cazuri de infarct atunci când joacă echipa națională; internările în spital din cauza infarcturilor au crescut cu 25% după înfrângerea Angliei în fața Argentinei la penalty-uri la Cupa Mondială din 1998; sinuciderile în rândul tinerilor singuri din Quebec cresc dacă echipa locală de hochei este eliminată mai devreme din Cupa Stanley. În mod similar, starea de spirit influențează performanțele pieței.

Reclamă

De ce primește bursa un cartonaș roșu în timpul Cupei Mondiale de fotbal

Ai putea fi îndreptățit să fii sceptic în ceea ce privește posibilitatea ca un campionat de fotbal să aibă vreo legătură cu piața bursieră. Dar trebuie să înțelegi cât de descurajați pot deveni investitorii unei țări după ce echipa lor pierde la Cupa Mondială. Un număr semnificativ de studii academice au constatat că dezamăgirea lor are un impact pronunțat asupra pieței bursiere.

Un studiu intitulat Sports Sentiment and Stock Returns,” a analizat reacțiile pe piața bursieră în urma a peste 1.100 de meciuri de fotbal până în 1973.

Cercetătorii au constatat că, în medie, după ce echipa de fotbal a unei anumite țări a pierdut la Cupa Mondială, piața bursieră a înregistrat în ziua următoare un randament semnificativ sub medie. De asemenea, ei nu au identificat o influență pozitivă asupra piețelelor bursiere din țările ale căror echipe au câștigat.

Meciurile de fotbal pierdute au un impact semnificativ asupra piețelor bursiere, în special în timpul meciurilor de la Cupa Mondială, se arată într-un articol publicat în Journal of Finance. Randamentele lunare excedentare în cazul unei pierderi sunt mai mari de 7% și sunt mai puternice pentru economiile din Europa de Vest și pentru acțiunile mai mici, au scris autorii. Companiile mai mici tind să aibă un procent mai mare de dețineri pe piața locală și de retail. Nu a existat niciun beneficiu aferent atunci când echipele au câștigat.

Acțiunile cluburilor de fotbal reacționează, de asemenea, mult mai mult la rezultate neașteptate, a constatat un articol publicat în Journal of Sports Economic. Deși studiul respectiv a analizat meciuri locale, mai degrabă decât internaționale, nu este greu de presupus că aceeași logică se aplică și la meciurile de la Cupa Mondială. Este logic ca impactul unei înfrângeri neașteptate să fie mai mare decât cel al unei înfrângeri așteptate.

În general, piața bursieră trebuie să facă față Cupei Mondiale, iar investitorii individuali și traderii intraday ar putea fi distrași și chiar deprimați dacă favoriții lor suferă o înfrângre.

Ce înseamnă asta pentru investitori

Asta nu înseamnă că cercetătorii nu ne sugerează să ne transformăm în spectatori ai pieței pe termen scurt, trecând complet la cash înainte de începerea Cupei Mondiale și revenind la postura de investitori cu normă întreagă la finalul acesteia.

Pentru investitorii individuali, ar putea fi doar o oportunitate de a „marca” tranzacții câștigătoare în această ediție a Cupei Mondiale, care se desfășoară în Qatar. Cu toate acestea pot exista și tranzacții pierzătoare dacă pronosticurile sunt greșite.

Poziționare Short

Înfrângerile surprinzătoare ale marilor națiuni vest-europene le oferă traderilor intraday șansa de a profita prin vânzarea în lipsă a acțiunilor acestor țări, o strategie complexă care s-ar putea să nu fie pentru investitorii începători.

Nu uita că, teoretic, există posibilitatea ca o poziție short să înregistreze pierderi nelimitate dacă prețul acțiunilor subiacente crește în loc să scadă. Cu toate acestea, dacă foloseștii instrumente derivate, cum ar fi CFD-urile, poți plasa ordine stop pentru a-ți proteja pozițiile.

Buy the Dips

Investitorii pe termen lung, care își alimentează în mod regulat conturile de investiții, consideră că acesta este un moment avantajos pentru a cumpăra sau pentru a adăuga la o poziție existentă.

Sintagma „Buy the dips” înseamnă cumpărarea unui activ după ce prețul acestuia a scăzut. În acest caz, se crede că noul preț, mai mic, esteun chilipir, deoarece „căderea” prețului este doar o reacție emoțională și, cu timpul, este posibil să revină și să crească.

Concluzie

Mulți alți factori în afara Cupei Mondiale vor juca, fără îndoială, un rol important, dacă nu chiar mult mai important, în justificarea direcției piețelor bursiere în următoarele două luni.

Cercetătorii încearcă să demonstreze că starea de spirit joacă un rol important în deciziile noastre în materie de investiții. Ne spunem nouă înșine că ne bazăm deciziile privind portofoliul doar pe o analiză sobră și rațională. Așa cum ne amintește și studiul academic privind Efectul Cupei Mondiale, lucrurile nu stau întotdeauna așa.

Disclaimer

Informațiile prezentate în acest document nu au intentia de a constitui consultanță pentru investiții. Informațiile din acest document sunt furnizate drept o comunicare generală de marketing cu scop informativ și, ca atare, nu au fost pregătite în conformitate cu cerințele legale concepute pentru a promova independența cercetării în domeniul investițiilor și nu sunt supuse niciunei interdicții de abordare înainte de diseminarea cercetărilor legate de investiții.

Utilizatorii/cititorii nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe informațiile prezentate aici și ar trebui să facă propriile lor cercetări/analize, prin citirea cercetărilor de bază. Conținutul acestui document este generic și nu ia în considerare circumstanțele personale ale fiecărui individ, experiența de investiții sau situația financiară actuală.

Reclamă
EMISIUNI
Constantin Din, la AS.ro LIVE
Ultimele știri
20:52 Video“Tricolorii” lui Edi Iordănescu se hrănesc cu energia suporterilor, în drumul spre EURO: “Ne împing de la spate și ne ajută foarte mult!” 20:19 Reacție fabuloasă în timpul meciului FCSB – CS Mioveni: „Antrenorul Gigi Becali e destul de inspirat!” 20:15 CM 2022 | Dominik Livakovic, erou național! A apărat 3 penalty-uri contra Japoniei și a calificat Croația în sferturile Campionatului Mondial 19:56 Leo Strizu, schimbare incredibilă în FCSB – CS Mioveni! L-a băgat pe Edjouma în minutul 25 și francezul a marcat după 6 minute 19:46 CM 2022 | Japonia – Croația 1-1 (1-3 d.l.d.). MI-RA-CU-LOS! Croația s-a calificat dramatic după loviturile de departajare! Livakovic a apărat 3 penalty-uri 19:38 FotoAnamaria Prodan, aroganța supremă: „Aveți idee de ce nu mă suportă o parte din oameni?” 18:52 Un nou antrenor apare pe foaia de joc la FCSB – CS Mioveni! Decizie de ultim moment 18:50 Protest pe Arena Națională! Meciul FCSB – CS Mioveni va începe cu 10 minute întârziere. Care este motivul 18:24 EXCLUSIVDezvăluiri halucinante despre contractul lui Cristiano Ronaldo cu Al Nassr: „Va fi cel mai bine plătit om de pe planetă!” 18:23 Nicolae Dică, reacție sinceră despre Leo Strizu: “Era la îndemână! Venea la antrenamentele mele să se uite”
Pe același subiect
Campionatul Mondial 2022 • 9:05
Suma uriaşă pe care a încasat-o Istvan Kovacs la Campionatul Mondial, deşi nu a arbitrat niciun meci până acum
Campionatul Mondial 2022 • 3 dec., 23:52
CM 2022 | Discursul lui Lionel Messi, după ce s-a calificat cu Argentina în sferturile de finală de la Cupa Mondială: „Este o nebunie, dar am vrut să fim aici”
Campionatul Mondial 2022 • 2 dec., 10:23
CM 2022 | Adrian Porumboiu, şocat că Istvan Kovacs a rămas singurul arbitru european care nu a arbitrat niciun meci: „Mi se pare neverosimil!”
Știri
Hello Chef sezonul 4, 23 octombrie 2022: Roxana Blenche şi Macanache
Close