Închide meniul

Cum răcește McLaren pneurile?

Adrian Georgescu Publicat: 12 mai 2025, 8:23 / Actualizat: 12 mai 2025, 10:15

Cum răcește McLaren pneurile?

Oscar Piastri, la Miami - Profimedia Images

Cum răcește McLaren pneurile? Ați observat, poate, că în primul tur al unei curse, nu se observă o mare diferență de viteză între monoposturile MCL-39 și celelalte mașini. De asemenea, în calificări, mașinile McLaren nu sunt nemaipomenite. Din șase curse clasice disputate până acum, Max a obținut trei pole-positions, exact cât Norris și Piastri la un loc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este intervalul optim de temperatură?

Aici puteți găsi explicații mai detaliate, eu vă ofer un rezumat.

La o mașină de Formula 1, cuplul e transmis de motor roților. Pentru a putea înainta și a se menține pe direcția dorită, pneurile trebuie să fie aderente la asfalt. Cu cât o anvelopă ”aderă” mai bine la asfalt, cu atât mai mult cuplul poate fi transmis roților, fără ca pneurile să gliseze.

Cauciucul este un material vâscoelastic. Când este întins, revine la forma inițială, dar numai după o perioadă de timp. În acest timp, energia este pierdută prin căldură, ceea ce este cunoscut sub numele de histerezis. Acesta e motivul pentru care temperatura anvelopei crește în timpul unui tur, deoarece cauciucul este supus eforturilor, iar acest proces generează căldură. Pentru ca o anvelopă să genereze cea mai mare aderență, cauciucul trebuie să fie moale și flexibil. Acest lucru este posibil numai atunci când cauciucul funcționează în intervalul său optim de temperatură.

Există, așadar, și un interval de timp – se dorește a fi cât mai scurt cu putință – până se atinge acea plajă optimă de temperatură. După care e foarte important ca temperatura anvelopelor în timpul cursei să nu coboare, ieșind din această plajă.

Reclamă
Reclamă

Frânele în F1

Să mai spunem ceva despre frânele folosite în Formula 1. Toate echipele, cu excepția McLaren, folosesc etrieri de frânare construiți de producătorul italian Brembo. McLaren are etrieri produși de AP Racing. Compania engleză a fost cumpărată de Brembo în 2000, dar care își menține o identitate și produse diferite în cadrul firmei-mamă.

L-ați auzit de câteva ori pe Max Verstappen plângându-se, în 2025, de frânele mașinii sale (Bahrain sau Miami, de exemplu). Abandonul din MP al Australiei 2024 a fost cauzat tot de frâne. Poate nu este o coincidență că, înaintea începerii sezonului trecut, Red Bull a trecut de la discuri de frână produse de Carbon Industries la unele Brembo, așa numitele HULK (Happy Until Last Kilometer).

Conducte de frână speciale

Să ne întoarcem însă la McLaren și la cele două punctele unde răcirea face diferența. După cum scriam ieri, evitarea supraîncălziriianvelopelor e zona ân care McLaren face diferența.

Reclamă

Mai întâi, conductele de frână ale celor de la McLaren au o construcție specială. Sunt făcute din fibră de carbon, nu din aluminiu, cum sunt, de pildă, cele folosite de Ferrari. De asemenea, sunt expuse aerului pe o lungime mai mare. Aceste caracteristici l-au ajutat, de pildă, pe Norris să-l depășească pe Leclerc în Marele Premiu al Mexicului din 2024, cursă disputată pe o temperatură foarte ridicată.

Răcirea pneurilor prin frâne

În al doilea rând, a fost introdusă o răcire suplimentară, prin care sunt răcite și cauciucurile. Cum răcește McLaren gumele?

În primul rând, e o răcire pe bază de aer. Acesta e direcționat prin tambur și jantă către pneu. Procesul e gestionat prin construcția specială a frânelor. Aici puteți citi mai mult despre felul în care sunt construite frânele McLaren.

Cei de la Red Bull au cerut FIA să inspecteze felul McLaren în care gestionează răcirea anvelopelor. Au prezentat ca probe imagini realizate cu ajutorul termoviziunii, în care temperatura gumelor la monoposturile McLaren, la schimbul de la boxe, e net inferioară temperaturilor înregistrate pentru toate celelalte mașini de pe grilă. ”E o răcire prea bună ca să fie făcută doar cu aer”, susține Christian Horner. Se pare că FIA a inspectat și nu a găsit nimic în neregulă.

Este posibil însă ca Horner să aibă dreptate, iar răcirea să nu fie făcută doar cu aer. Dar nici cu apă injectată în pneuri, cum suspecta tot el.

Răcire cu ajutorul PCM-urilor

Phase change materials (PCM), adică materialele cu fază variabilă, sunt substanțe care eliberează sau absorb suficientă energie la tranziția de fază, încălzind sau răcind mediul exterior. În general, tranziția este între primele două stări fundamentale ale materiei – solid și lichid, dar sunt și excepții. Inițial, temperatura PCM-urilor crește pe măsură ce acestea absorb căldură. Cu toate acestea, când PCM-urile ating temperatura de tranziție de fază, acestea absorb o cantitate mare de căldură (denumită căldură latentă) la o temperatură aproape constantă. PCM-urile continuă să absoarbă căldură, fără o creștere semnificativă a temperaturii, până când întregul material suferă transformarea de fază.

Așadar, aceste materiale acționează ca un fel de ”burete pentru căldură”. Înmagazinează căldura, apoi, când e nevoie, o pot degaja.

Ce susține un specialist în domeniu

Martin Buchan, care a făcut parte din departamentul aerodinamic al unor echipe de F1 precum Force India și Racing Point, susține că McLaren face atât încălzirea rapidă, pentru aducerea în intervalul optim, cât și răcirea pneurilor cu ajutorul acestor PCM-uri. Este subiectul tezei sale de doctorat de acum opt ani, la McLaren. Rob Marshall, cel care a venit în 2024 de la Red Bull la McLaren, cel care a susținut și introducerea aripilor flexibile la McLaren, ar fi promovat și folosirea acestui sistem. Buchan a postat un video în care explică modul în care se face funcționează sistemul folosit de McLaren. E foarte interesant și trebuie urmărit.

”Ventilația frânelor are două funcții. E concepută pentru a răci frânele, în același timp menținându-le suficient de calde pentru a decelera optim. Și sunt concepute să încălzească rapid anvelopele prin intermediul jantelor, dar apoi să le mențină în această fereastră cât mai mult timp posibil. Dificultatea constă în reconcilierea celor două cerințe reciproce”, scrie în Auto, Motor und Sport Michael Schmidt, citându-l pe Buchan.

Astfel, trebuie să menții frânele suficient de calde și pneurile suficient de reci pentru ca ambele să funcționeze optim.

Cum funcționează sistemul?

Cităm din AMuS. ”În prima fază, căldura disipată de frână încălzește anvelopa. Conform acestei teorii, McLaren ar întrerupe acest proces prin schimbarea stării de agregare a materialului izolator. De exemplu, de la solid la lichid. În această tranziție, temperatura rămâne aceeași în ciuda aportului suplimentar de căldură din exterior.

Temperatura din tamburul exterior declanșează schimbarea de fază. Materialul utilizat depinde de temperatura la care trebuie instalat indicatorul de oprire. Cantitatea de material cu schimbare de fază utilizată determină cât timp căldura este menținută stabilă la nivelul dorit. Un sistem inteligent de ghidare a aerului permite inversarea direcției de răcire. Frânele sunt apoi răcite până la punctul în care materialul s-a solidificat din nou”.

Este, realmente, o idee briliantă. Și, până când concurența se va mișca în această direcție, greu de contracarat.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Se va califica FCSB în grupa Ligii Campionilor?

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
9:49

VIDEOCampioana Florida Panthers a învins-o pe Toronto şi a egalat scorul seriei din play-off!

9:12

Cristina Neagu va fi decorată luni de preşedintele interimar Ilie Bolojan

9:06

EXCLUSIVRăzvan Marin forţează plecarea de la Cagliari! La ce echipă de Serie A poate ajunge internaţionalul român

9:00

„Ne-am complicat singuri sezonul” Reacţia lui Răzvan Lucescu după PAOK – AEK 1-0: „Asta e important”

8:25

„Bravo lui” Remarcatul lui Basarab Panduru după U Cluj – FCSB 0-2! Verdictul despre campioană

8:04

Guti, mesaj clar despre Andrei Raţiu: „Adevărul e că nu are valoare de Barcelona sau Real Madrid”

1 FotoJucătorii FCSB-ului au intrat pe teren, la meciul cu U Cluj, cu tricouri de campioni! 2 Programul şi rezultatele meciurilor de la Campionatul Mondial de hochei (9 – 25 mai, AntenaPLAY) 3 „Aşa se întâmplă cu echipele mari” Dan Nistor, reacţie vehementă după U Cluj – FCSB 0-2: „Prostii” 4 Daniel Bîrligea şi-a cerut scuze: „Nu credeam că pot să jignesc sau să creez ceva rasist” 5 Cosmin Contra va semna azi! Cu ce club s-a înţeles deja „Guriţă” 6 Marius Şumudică a văzut postarea controversată a lui Bîrligea şi a reacţionat vehement! Mesajul pentru atacant
Citește și