Piastri zboară sus. Paradoxal, cursa de sprint de la Miami a avut mai mult neprevăzut decât cea clasică. Au fost evenimente înaintea startului (intrarea lui Leclerc în zid), safety-car în primele trei tururi din cauza pistei ude. Și, la startul amânat, un duel viguros în primul viraj (Piastri versus Antonelli).
Un traseu imprevizibil
Niciuna dintre precedentele trei curse desfășurate la Miami nu a fost câștigată de către un pilot plecat din prima linie a grilei de start. Unul dintre motive este chiar această imprevizibilitate a traseului. Pe un asemenea traseu, e aproape imposibil din punct de vedere statistic să nu își facă apariția pe traseu, măcar o dată, mașina de siguranță. Virtuală sau reală. Or, momentul în care safety-car-ul e trimis pe pistă e imposibil de prevăzut, astfel încât unii profită, alții au de suferit.
Safety-car-ul, acest jolly-joker
Lando Norris a avut mare noroc în cursa de sprint. A fost una dintre acele foarte rare curse de sprint în care trebuie totuși să intri la boxe pentru a schimba pneurile, căci pista udă de la start s-a uscat către sfârșitul cursei.
Ordinea în cursă, în acel moment, era 1. Piastri, 2. Norris și era o clară afacere McLaren. La începutul turului al 14-lea (din 18), cei de la McLaren au ales să-l cheme la schimb mai întâi pe pilotul aflat în față, pe Piastri. Așa se face, mai ales într-o echipă foarte atentă în a nu favoriza un pilot în dauna celuilalt. Norris a fost chemat un tur mai târziu. Atunci a intervenit neprevăzutul. Chiar când englezul intra pe bretea, a fost semnalizat steagul galben, din cauza unui accident suferit de Alonso. Piastri, când a ajuns pe pistă în zona respectivă unde spaniolul lovise zidul, a trebuit să încetinească. Lando, după ce a schimbat gumele, a ieșit în schimb de pe bretea exact în spatele mașinii de siguranță trimise pe traseu, dar în fața lui Piastri.
Max versus McLaren
Norocul lui Norris de la sprint nu s-a mai repetat a doua zi. Lando a luat startul din poziția a doua a grilei de start, în urma rivalului său, Verstappen. A fost cel de-al treilea pole din 2025 pentru Max. După cum pentru Piastri, plecat de pe poziția a patra, a fost cea dintâi oară în acest sezon în care n-a plecat de pe una dintre primele trei poziții de pe grilă.
Dar Norris nu a reușit să-i reziste lui Max în primul viraj și a căzut pe cinci. Piastri a speculat și a luat trena olandezului. Iar aici s-a văzut o diferență de abordare între cei doi colegi de la McLaren. Exact ca la Jeddah, australianul nu s-a lăsat intimidat de Max Verstappen, pe care, după câteva dueluri superbe, l-a forțat să greșească.
Ploaia, anunțată drept sigură în vreo două momente ale cursei, nu și-a făcut apariția. Apariția mașinii de siguranță virtuale nu a mai injectat necunoscute în sistem. Cei doi piloți McLaren au cucerit astfel ”duble” în ambele curse.
Două concluzii
1. Mașinile McLaren, după ce intră în fereastra de operare ideală a cauciucurilor, sunt clar mai rapide decât celelalte monoposturi. Cei de la Red Bull au utilizat camere cu termoviziune, pentru a vedea dacă McLaren folosește apă injectată în pneuri, metodă interzisă, pentru a-și răci anvelopele. Acest fapt nu a putut fi însă demonstrat. Vom vedea ce efect vor avea testele mai drastice de verificare a elasticității aripilor, care vor fi introduse la cursa din Barcelona, de la sfârșitul lui mai. Aeroelasticitatea e unul dintre atuurile team-ului englez.
