Fostul mare portar al lui Ajax şi al lui Manchester United, Edwin van der Sar, a vorbit despre Helmut Duckadam. Van der Sar a mărturisit că a fost motivat de performanţa reuşită de Duckadam în finala Cupei Campionilor Europeni de pe 7 mai 1986.
Edwin der Sar a transmis un mesaj de condoleanţe familiei regretatului Duckadam. „Eroul de la Sevilla” s-a stins din viaţă, luni, în jurul orei 11:00, la Spitalul Militar. Duckadam a decedat din pricina unui accident vascular hemoragic, potrivit medicilor.
Edwin van der Sar l-a elogiat pe regretatul Helmut Duckadam
„În primul rând, vreau să transmit condoleanțe familiei și românilor. Este o pierdere grea. Dacă-mi amintesc bine, îl știam pe Duckadam încă înainte de a semna cu Ajax Amsterdam.
Cred că prima dată l-am văzut într-un meci Steaua – Roma, dacă nu greșesc. Mi-a atras atenția stilul său atletic. Da, finala Cupei Campionilor Europeni din 1986.
Eram un portar aflat la început de drum și țin minte că m-a motivat și inspirat ceea ce a reușit el la loviturile de departajare. Îți dorești să faci și tu așa ceva pe parcursul carierei tale. Să ai un asemenea moment. Să plutești deasupra tuturor.
A fost fantastic ce a reușit. A hipnotizat un stadion întreg. Cred că nici chiar cuvântul ‘erou’ nu descrie exact ce a reușit el. A fost mai mult. A făcut diferența în acea partidă, a câștigat trofeul pentru echipa sa. Tot respectul pentru cum și-a menținut stăpânirea de sine. Colegii trebuie, și cred că așa s-a întâmplat, să-i fie recunoscători pentru câștigarea Ligii Campionilor”, a declarat Edwin van der Sar, pentru golazo.ro.
Ultima dorinţă a lui Helmut Duckadam! Anunţul făcut de familia „Eroului de la Sevilla”: „I-o vom respecta”
Helmut Duckadam a avut o ultimă dorinţă, iar soţia sa o va respecta întocmai. Alexandra Duckadam a transmis un mesaj şi a anunţat că „Eroul de la Sevilla” va fi incinerat.
Alexandra Duckadam a anunţat că îi va respecta dorinţa soţului său şi a spus că toţi cei care vor să îşi ia adio de la Duckadam o pot face marţi, de la ora 14:00. După aceea, familia lui Helmut Duckadam a cerut discreţie maximă din partea mediei.
Duckadam a avut mai multe probleme de sănătate în ultimii ani. Din păcate, vestea tragică a venit luni, la ora 11.50. Helmut Duckadam s-a stins din viaţă la vârsta de 65 de ani.
Helmut a fost internat în stare gravă la Spitalul Militar. „Eroul de la Sevilla” a fost internat la terapie intensivă, iar medicii au depus eforturi uriaşe pentru a-i salva viaţa. Din păcate, aceştia nu au mai putut face nimic.
Marcel Puşcaş a făcut anunţul decesului lui Duckadam şi a început să plângă pe reţelele sociale. Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis în luna septembrie. „Eroul de la Sevilla” a avut programată o intervenţie chirurgicală la Spitalul Universitar.
Duckadam a avut şi în trecut probleme cardiovasculare. El mărturisea că primele probleme de acest gen au apărut înainte să apere cele 4 penalty-uri în finala de la Sevilla.
Helmut Duckadam a avut o carieră fabuloasă
Fostul mare portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Semlac, judeţul Arad, la 1 aprilie 1959.
A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).
Odată cu venirea în Bucureşti, a început şi ascensiunea lui ca jucător. Primul meci mare îl face la Bucureşti, în întâlnirea retur cu A.S. Roma din Cupa Cupelor, din toamna lui 1984, când la 0-0, în minutul 87, a apărat un penalty.
Vârful carierei sportive îl atinge în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate în faţa jucătorilor spanioli – Alesanco, Pedraza, ‘Pichi’ Alonso şi Marcos – l-au făcut să intre în „Cartea Recordurilor”.
Helmut Duckadam era cunoscut drept ”Eroul de la Sevilla”
Imediat după meciul care a fost televizat de postul naţional, pentru prima dată în regimul comunist, oamenii au ieşit nechemaţi în stradă să se bucure pentru izbânda fotbaliştilor de la Steaua. Circa 30.000 de oameni au plecat spre Aeroportul Otopeni şi au ocupat esplanada să-şi întâmpine campionii. În aproape toate colţurile ţării, noaptea de 7 spre 8 mai 1986 a fost practic una albă.
După cinci zile de la finala de la Sevilla, într-un cadru solemn, clubului de fotbal Steaua i s-a acordat Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I. Titularii, printre care evident şi Duckadam, antrenorii Ienei şi Iordănescu, plus preşedintele Alecsandrescu au primit Meritul Sportiv clasa I. Rezervele şi ceilalţi din staff au primit Meritul Sportiv clasa a II-a.
Duckadam a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista „France Football”.
Un anevrism axilar a pus capăt neaşteptat carierei lui Helmuth Duckadam. Se afla la un foc de tabără, pe malul Mureşului, când a alunecat, s-a sprijinit pe mână şi, probabil, cheagul de sânge s-a deplasat blocând circulaţia în braţul drept. S-a dus la medicul din sat dar a ajuns urgent la Bucureşti unde a fost operat şi i-a fost salvat braţul.
După încheierea activităţii de fotbalist, Duckadam s-a angajat la Poliţia de frontieră din judeţul Arad, dar s-a pensionat din motive medicale.
- Helmut Duckadam a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler
- Ce urmează pentru Florinel Coman şi Al-Gharafa după eşecul cu Al-Hilal. Şansele la calificarea în optimile Ligii Campionilor Asiei
- Gigi Becali vrea să îl transfere pe Louis Munteanu! Oferta pe care a făcut-o pentru atacantul lui CFR Cluj