Minutul 13. „Suie” cu atacul, apoi, când să coboare, filmul se taie. Cade pe gazon. 30 de secunde nu ştie de el. Lumea se sperie. Cu un an în urmă, Antonio Puerta, „căpitanul” celor de la FC Sevilla, decedase în urma unui stop cardiac. Fusese resuscitat, ajunsese la spital, dar, din cauza gravelor probleme, se stinsese trei zile mai târziu.
Un altfel de Euro 2020! Salvatorul lui Christian Eriksen
Acum, cu câteva săptămâni înainte, medicul celor de la Real Madrid ceruse un defibrilator. Nu unul de pe ambulanţă, ci mobil, cu care să poată intra pe gazon, în caz de… 2.000 de euro. Îl primise. Acum, pe Stadionul „Gal” din Irun, îl avea cu el, aşa cum promisese. Preţ de câteva minute, Ruben de la Red a fost acolo, între viaţă şi moarte.
Defibrilatorul mobil a „lucrat” şi l-a salvat. A ajuns la spital, în decembrie a fost nevoit să se retragă din viaţa sportivă. A devenit antrenor, însă ceea ce conta cel mai mult e că se găsea în viaţă.
Un altfel de Euro 2020! Obligativitate în Primera şi Segunda
Din acel moment, Liga Profesionistă Spaniolă a introdus obligativitatea defibrilatoarelor, pentru echipele de Primera şi Segunda Divisionn. Practic, nu primeai licenţă dacă nu aveai salavatorul. De aici, măsura s-a propagat în Germania. A ajuns şi la UEFA, şi la FIFA. Ok, lucrurile poate par forţate, dar, din acel moment, Ruben de la Red a salvat zeci de vieţi de pe terenurile de sport, nu numai din fotbal.
Sâmbătă seară, medicii au „lucrat” mai bine de 15 minute la Christian Eriksen, aducându-l la viaţă, cu ajutorul unui defibrilator. În 2018, jurnaliştii de la „El Pais” au mers acasă la De la Red, pentru a rememora acele momente. I-au arătat totul pe o tabletă. Omul se concentra cu greu… A avut puterea de a aduna câteva cuvinte, apoi a încheiat: „Dacă nu era doctorul cu defibrilatorul”…