Închide meniul

(P) Vezi detalii aici dacă dorești să afli totul despre herniile de disc și tratamentele noninvazive!

Reclamă

Antena Sport Publicat: 21 decembrie 2020, 11:43

(P) Vezi detalii aici dacă dorești să afli totul despre herniile de disc și tratamentele noninvazive!

Detalii despre herniile de disc

O hernie de disc este o afectiune comuna a coloanei vertebrale care provoaca dureri de spate si alte simptome. Trebuie sa stii ca acest lucru se datoreaza unei substante asemanatoare unui gel, care iese dintr-un disc spinal, punand presiune pe nervii din apropiere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tratamentul initial este de obicei odihna si recuperarea, ceea ce va rezolva majoritatea problemelor legate de hernia de discuri. De asemenea, exista o multime de alte tratamente noninvazive ce pot rezolva problema. Pentru asta, vezi detalii aici. Chirurgia poate fi necesara in unele cazuri.

Cauze si factori de risc !

Intre oasele (vertebrele) coloanei vertebrale sunt discuri realizate dintr-o carcasa exterioara dura cu un centru asemanator gelului. Gelul din discuri permite flexibilitatea si indoirea spatelui si actioneaza ca un amortizor intre vertebre. Pe masura ce imbatranim, discurile devin mai putin flexibile si incep sa se intareasca, facandu-le mai predispuse la astfel de scurgeri, insa imbatranirea nu este o regula general valabila.

Cu toate acestea, pe masura ce degenerarea discurilor progreseaza odata cu inaintarea in varsta, unii oameni pot suferi hernii de disc din cauza unor eforturi sau rasuciri bruste. Sa vedem deci, care sunt factorii care pot creste probabilitatea aparitiei unei hernii de disc:

– Imbatranirea;
– Greutatea excesiva, astfel creandu-se mai multa presiune asupra coloanei vertebrale;
– Fumatul, care poate contribui la degenerarea discurilor;
– Ridicare incorecta folosind spatele, mai degraba decat picioarele pentru a ridica obiecte grele mari;
– Activitate intensa repetitiva, adica multe profesorii sau atcivitati necesita ridicarea si rasucirea constanta;
– Stil de viata sedentar, care poate duce la slabirea muschilor care sustin coloana vertebrala.

Reclamă

Cea mai comuna varsta pentru a dezvolta o hernie de disc este intre 30 si 50 de ani, dar, cum spuneam, sunt si tineri de 20 de ani care au astfel de probleme. Barbatii sunt afectati de aproape doua ori mai des decat femeile.

Semne si simptome!

Unele persoane pot avea o hernie de disc fara a prezenta simptome. Altii au simptome severe, debilitante. Tipul de simptome experimentate poate fi influentat de localizarea herniei de disc. Un disc herniat este cel mai probabil sa apara in partea inferioara a spatelui, jos, adica in zona coloanei lombare. Cel mai frecvent simptom al unei hernii de disc este sciatica. Aceasta este adesea o durere ascutita, care se extinde de la fese pana in interiorul unui picior. Sciatica este cauzata de presiunea asupra nervului sciatic. Alte simptome care pot aparea ca rezultat al unei hernii de disc includ:

– Dureri de spate;
– Dureri de picioare sau brate;
– Senzatii anormale, cum ar fi furnicaturi, amorteala, sau senzatia de ace intr-un brat, un picior sau fese;
– Durere la umeri, gat, brat sau spate, care se simte adesea precum o arsura;
– Slabiciune musculara.

Reclamă 4 / 0/3

Diagnostic

Testele efectuate in mod obisnuit pentru a confirma diagnosticul unei hernii de disc includ imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), tomografia computerizata (CT) sau radiografiile.

Tratament non-chirurgical

Tratamentul initial pentru o hernie de disc implica de obicei o combinatie intre odihna, medicamente pentru ameliorarea durerii si / sau fizioterapie.

Odihna versus activitate: Odata cu debutul initial al durerii, repausul la pat nu este de obicei recomandat mai mult de doua zile. Perioadele mai lungi de odihna nu sunt eficiente in accelerarea recuperarii si pot prelungi timpul de recuperare. Cel mai bine este sa continui activitatea pe cat posibil, evitand in acelasi timp pozitiile sau miscarile dureroase.

Aplicarea frigului sau caldurii: Cand simptomele sunt resimtite pentru prima data, aplicarea unui pachet rece poate ameliora durerea si inflamatia. Dupa cateva zile, aplicarea caldurii blande in zona afectata poate oferi ameliorarea durerii.

Medicamente: Medicamentele prescrise in mod obisnuit pentru ameliorarea durerii asociate cu o hernie de disc includ paracetamol si ibuprofen. Medicamentele relaxante musculare pot fi, de asemenea, prescrise pentru spasmele musculare. In unele cazuri, pot fi recomandate tablete cu corticosteroizi sau injectii. Pentru durerea severa in care tratamentul initial nu a avut succes, un amestec de steroizi si anestezic poate fi injectat direct in zona coloanei vertebrale.

Fizioterapie: O combinatie de tratamente de fizioterapie si exercitii specifice va fi utilizata pentru a mentine miscarea si intarirea muschii din spate.

Tratament chirurgical

Chirurgia poate fi recomandata daca tratamentul non-chirurgical nu reuseste sa reduca sau sa opreasca durerea. Daca se ia in considerare interventia chirurgicala, este important sa discuti cu medicul despre avantajele si dezavantajele interventiei chirurgicale, precum si despre riscurile implicate. 

Reclamă

Tratamentul chirurgical al unei hernii de disc poate include:

Discectomie: implica indepartarea totala sau partiala a discului deteriorat pentru a ameliora presiunea asupra nervilor spinali. O discectomie poate fi efectuata ca o interventie chirurgicala „deschisa” sau „chirurgie minim invaziva”.

Laminectomia: implica indepartarea partilor vertebrelor, numite lamina, pentru a face mai mult spatiu pentru nervii spinali, ameliorand presiunea asupra acestora si reducand durerea.

Fuziunea spinala: Implica indepartarea discului, apoi fuzionarea vertebrelor individuale  pentru a reduce miscarea. Fuziunea coloanei vertebrale stabilizeaza coloana vertebrala si amelioreaza presiunea asupra nervilor spinali.

Prevenirea aparitiei herniei de disc

Urmatoarele modificari ale stilului de viata pot ajuta la prevenirea unei hernii de disc:

– Exercitii regulate, in special exercitii care intaresc muschii spatelui, zona pelviana si abdominala pentru a ajuta la sprijinirea coloanei vertebrale.

– Mentinerea unei posturi bune, care ajuta la reducerea presiunii asupra coloanei vertebrale si a discurilor.

– Ridicarea corecta a obiectelor grele, adica: folosirea picioarelor (nu a spatelui) si evitarea rasucirii la ridicare.

– Mentinerea unei greutati sanatoase, deoarece supraponderalitatea, exercita o presiune mai mare asupra coloanei vertebrale si a discurilor.

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
0:39 Gigi Becali l-a comparat pe Florinel Coman cu Diego Maradona: „Asta a făcut la FCSB!”. Propunere în direct de 500.000 de euro 0:21 Decizia luată de Gigi Becali, după gafa colosală a lui Ştefan Târnovanu din Sepsi – FCSB 2-2: „Înseamnă că nu vede bine!” 0:07 „Mi-am bătut joc!” Ştefan Târnovanu şi-a asumat toată răspunderea după Sepsi – FCSB 2-2. Răspuns la ameninţările lui Gigi Becali 0:05 Cât de gravă e accidentarea lui Florinel Coman, din Sepsi – FCSB! Anunţ înaintea confruntării cu Gică Hagi: „Să rupem blestemul!” 24
apr.
23:40
Cum poate deveni FCSB campioană, după remiza cu Sepsi! Roş-albaştrii, la un pas de titlu
24
apr.
22:40
Sepsi – FCSB 2-2. Coman s-a „rupt”, Târnovanu a gafat. Sărbătoarea de titlu a roş-albaştrilor se amână, după un meci de coşmar!
24
apr.
22:40
Fabrizio Romano a anunţat că Xavi va rămâne la Barcelona! Cine l-a făcut pe antrenorul catalanilor să se răzgândească
24
apr.
22:35
VIDEOImagini COLOSALE din vestiarul Unirii Slobozia, după promovarea în Liga 1! S-a sărbătorit pe „modelul” Inter
24
apr.
22:30
VIDEOAEK – Panathinaikos 3-0 şi Aris – Olympiacos 1-1 au fost în AntenaPLAY! Pas uriaş spre titlu pentru AEK. Probleme pentru Lucescu
24
apr.
22:26
Florinel Coman s-a accidentat în Sepsi – FCSB! Lovitură pentru „Mbappe”, înainte de EURO 2024
Vezi toate știrile
Citește și