Când mulți îi spun că este un veșnic călător, Aslan Karațev nu se supără. S-a născut în Rusia, dar și-a petrecut copilăria în Israel. Aici a început tenisul. Pe la 12 ani s-a întors cu familia pe meleagurile natale. S-a apucat serios de antrenamente, până la vârsta majoratului. S-a mutat la Moscova și, mai apoi, la Halle, în Germania. N-a zăbovit mult. După doi ani se găsea la Barcelona, pentru ca acum să se pregătească în Belarus. Vorbește engleză, rusă și puțină ebraică.
Când a parcat în Australia, se găsea pe locul 114 mondial. Da, pare greu de crezut, dar, până la 27 de ani, Karațev nu jucase la niciun turneu de Grand Slam. Trăia din niște ”challangers”-uri câștigate, două la număr, precum și din trei victroii ATP, cu Taro Daniel, Tennys Sandgren și cu Mihail Iuznîi. S-a apucat deveme de treabă în Australia, în calificări. Ușor-ușor, a început să sperie pe toată lumea. Contra bulgarului Dimitrov (21 ATP) a avut de tras, dar s-a impus, mai ales că vecinul a acuzat și dureri de spate. Mai în glumă, mai în serios, s-a culcat pe locul 114 mondial și s-a trezit în semifinală, contra lui ”Nole” Djokovic. Au fost opt partide până aici, trecând, printre alții, de Felix-Auger Aliassime, Diego Schwartzman, numărul 9 mondial ori Dimitrov. Un băiat din calificări să ajungă până aici la un turnu de asemenea anvergură? De la Alex Rădulescu, de acum 25 de ani, de la Wimbldon, nu se mai petrecuse așa ceva.
Vrea în primii 100. Atât! După AO, va ajunge mult mai sus!
Deși e membru al echipei rusești de ATP Cup, alături de Medvedev ori de Rublev, spune că nu visa la asta. ”Clar că niciodată nu m-am gândit că voi ajunge până aici. Obictivul meu era să intru în primii 100, lucru la care m-am gândit și sezonul trecut, dar nu l-am reușit. Așa că e o senzați de nedescris!”, spune el în timp ce-și privește antrenorul cu care merge prin toată lumea, Iahor Iațik. Da, nici el nu crede, da, după Australian Open 2021, va urma mult mai sus, în primii 40!