Închide meniul

Schimbări radicale cerute de un expert în antidoping, după suspendarea Simonei Halep: „Rămâi corupt moral și trișor!”

Iulian Focșăneanu Publicat: 20 septembrie 2023, 18:23

Reclamă
Schimbări radicale cerute de un expert în antidoping, după suspendarea Simonei Halep: „Rămâi corupt moral și trișor!

Schimbări radicale cerute de un expert în antidoping, după suspendarea Simonei Halep

Simona Halep, nervoasă în timpul unui meci / Profimediaimages

Schimbări radicale cerute de un expert în antidoping, care a analizat cazul în care s-a decis suspendarea de patru ani a Simonei Halep. Fosta campioană de la Wimbledon şi Roland Garros a fost testată pozitiv cu Roxadustat şi a primit pedeapsa maximă. Ar fi fost găsite nereguli şi în paşaportul biologic al româncei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

April Henning, care este expert în antidoping şi profesor la una dintre cele mai respectate universităţi din Scoţia, a tras un semnal de alarmă şi cere modificarea legislaţiei. În momentul de faţă, sportivii sunt singurii vinovaţi în cazul în care în corpul lor se descoperă vreo substanţă interzisă, fără a mai conta cum s-a ajuns într-o astfel de situaţie.

Schimbări radicale cerute de un expert în antidoping, după suspendarea Simonei Halep

April avertizează că sportivilor sunt supuşi unui adevărat chin, din moment ce lista cu substanţele interzise este uriaşă. Cere modificarea totală a modului în care sunt judecaţi aceştia.

Problema pentru mine este structura anti-doping, această politică de toleranță zero și răspundere strictă. Mai exact, dacă există un test pozitiv, sunteți responsabil, indiferent cum s-a ajuns acolo.

Dacă există posibilitatea ca un supliment să fi fost contaminat? Da, desigur și știmă că au loc frecvent astfel de contaminări. O mare parte din această retorică sportivă este aceea că oricine testat pozitiv este pictat cu aceeași pensulă. Deci, dacă nu a fost nimic intenționat, nu contează și rămâi în continuare oribil, corupt moral, o persoană rea, un sportiv teribil și un trișor. Există o nuanță mult mai importantă decât atât.

Reclamă

Te-ai uitat pe listă (n.r. cu substanțe interzise) în ultima vreme? Este uriașă și sunt substanțe care nici măcare nu sunt enumerate acolo și sunt incluse în aceste categorii. Dacă ești sportiv și nu ai o diplomă în chimie, acest lucru poate fi foarte greu de înțeles.

Concentrațiile minuscule pe care le pot detecta ar putea să nu aibă niciun rol funcțional în organism. Din punct de vedere fiziologic nu e nicio diferență dacă le au sau nu. O mulțime dintre substanțele interzise nu au fost, cu adevărat, cercetate temeinic. Deci nu știm dacă este un caz de contaminare, este doar toleranță zero!

Care este pragul pentru Roxadustat? Unde sunt datele și infomațiile care ne spun la ce nivel apare îmbunătățirea perfomanței sportivilor?„, a declarat dr. April Henning, expert în antidoping, de la Universitatea Heriot-Watt din Soția, pentru DW și citat de frontline.com.

Reclamă 4 / 0/3

Sorana Cîrstea, „palmă” pentru Serena Williams

8 este un număr mai bun”, a scris Serena, făcând referire la titlurile pe care le-ar fi putut avea la Wimbledon, dacă Simona Halep nu s-ar fi impus în finala din 2019. Chiar dacă nu este bună prietenă cu „Simo”, Sorana Cîrstea a arătat-o cu degetul pe cea care a câştigat 23 de turnee de Grand Slam.

Serena ca și jucătoare a fost extraordinar de bună, dar ca persoană mereu a avut această aroganță. Nu a acceptat când cineva a putut să o bată sau când cineva i-a luat un titlu„, a declarat Sorana Cîrstea pentru sport.ro.

Sorana a venit şi cu un verdict în scandalul uriaş în care este implicată Halep. Sfert-finalista de la US Open 2023 este convinsă că „Simo” nu a avut nicio tentativă de a se judeca. Cîrstea a luat şi măsuri, pentru a nu ajunge în situaţia constănţencei.

O cunosc pe Simona. Nu cred că vreodată s-a dopat conștient. Această suspendare este pentru un om nevinovat. Mi-a fost frică să mai iau orice, mi-a fost frică să mai iau și o aspirină. Sunt puțin poate paranoică, dar nu este de joacă. Este coșmarul oricărui sportiv„, a mai spus Sorana.

Simona Halep mai are o singură cale de atac, după ce a primit 4 ani de suspendare de la ITIA. Fostul lider WTA, care va împlini 32 de ani pe 27 septembrie, va încerca să îşi dovedească nevinovăţia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Recomandări
Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
15:40 NEWS ALERTDan Petrescu a semnat cu CFR. Clip de prezentare spectaculos: „Gata cu vorba!” 15:29 „Să fii cu soția lângă tine și să fii amăgit” Marius Şumudică îl compătimeşte pe Dan Şucu, după Rapid – Universitatea Craiova 15:29 LIVE VIDEOSlovenia – România se joacă ACUM, în AntenaPLAY, la Campionatul Mondial de Hochei, Divizia 1, Grupa A 14:39 Louis Munteanu, 20.000 de euro salariu pe lună la FCSB! Cât vrea Gigi Becali să plătească pentru transfer 14:13 Bayern Munchen – Real Madrid LIVE TEXT (22:00).  Duel stelar în semifinalele Ligii Campionilor 13:17 EXCLUSIVDecizia luată de conducerea Rapidului după umilinţele din play-off 12:39 Marian Iancu, la un pas de revenirea în fotbalul românesc! Echipa cu care vrea să facă performanţă: „Aş merge şi eu ca acţionar” 12:31 CSA Steaua, sancţionată de Comisia de Disciplină! Echipa din Ghencea va juca fără spectatori! Ce amendă trebuie să plătească 12:10 Statuia lui Dani Alves din oraşul natal a fost retrasă 11:55 Programul complet al Marelui Premiu de la Miami (3-5 mai, AntenaPLAY)! Calificările şi cursele sunt şi pe Antena 3 CNN Vezi toate știrile
Citește și