Ferrari șarjează la Mugello. După cum scriu cei de la The Race, o acțiune promoțională ar putea influența destinul celei de-a doua părți a acestui sezon. Este vorba de o zi de filmare organizată joi de Ferrari, în cadrul căreia a fost testată și noua suspensie spate a scuderiei.
Suspensia spate, o zonă-cheie
Suspensia punții din spate este zona tehnică din monopostul SF-25 care le-a jucat atâtea feste în acest sezon celor de la Ferrari. De pildă, a fost descalificarea lui Hamilton în cursa clasică din China, din cauza uzurii excesive a podelei. Vă reamintesc, Lewis câștigase cursa de sprint, folosind o gardă la sol minimă, pentru un efect de sol mărit. Doar că, a doua zi, având la bord mai mult combustibil, mașina s-a apropiat prea mult de asfalt, mai ales în virajele rapide. Ce a mers la sprint nu a funcționat în cursa clasică.
De atunci, Ferrari a stat între Scylla și Caribda. Dacă folosea o gardă la sol prea joasă, risca descalificarea. Mărirea gărzii la sol a trebuit făcută, dar asta a scos SF-25 din zona de funcționare, generând în unele cazuri supravirare, în altele subvirare. La unele Mari Premii, cum a fost în Austria, piloții au fost sfătuiți să folosească și frâna de motor, pentru evitarea pagubelor produse de denivelări.
Piloții s-au adaptat până la urmă
Piloții au fost nevoiți să-și adapteze stilurile. Leclerc a optat pentru o mașină ”pointy front end”, adică una care să vireze mai rapid în viraje, dar cu un spate mai greu de controlat. Oricum, această setare e cea preferată de către monegasc în mod tradițional. Ulterior, și Hamilton a decis să adopte setările lui Leclerc.
Problema pare să fi fost legată de suspensia punții din spate, care a fost modificată și urmează să fie folosită pentru prima oară la cursa de la Spa-Francorchamps. Modificările vizează în primul rând crearea unui spațiu mai mare în jurul cutiei de viteze pentru a permite o capacitate mai mare de amortizare, ceea ce va contribui la îmbunătățirea controlului înălțimii de rulare. Este primul upgrade important care poartă semnătura lui Loic Serra, Chassis Technical Director la Ferrari, care a lucrat anterior la Michelin, BMW și Mercedes.
Se filmează, dar se și testează
Zilele de filmare din Formula 1 trebuie să respecte niște reguli. Echipele au dreptul să organizeze două zile de filmare pe sezon în 2025, fiecare zi permițând parcurgerea a maximum 200 kilometri, ceea ce reprezintă dublul limitei anterioare de 100 kilometri.
Aceste zile sunt utilizate în principal în scopuri promoționale. Ele servesc însă și ca sesiuni de testare pentru a verifica performanța noilor mașini sau componente. În timpul acestor evenimente, echipele trebuie să utilizeze anvelope Pirelli speciale, concepute pentru curse promoționale, care au o aderență mai mică decât anvelopele de curse, și trebuie să echipeze mașinile cu o unitate de control electronic FIA pentru a asigura conformitatea cu reglementările.
Ferrari încă luptă
La Mugello s-au parcurs 200 de kilometri cu noua suspensie. Câteva detalii sunt aici. Un articol despre cum va fi modificat sistemul este aici. Unii așteaptă un salt imens în performanțe, dar este mai degrabă o exagerare. Cert e că Ferrari e ultima dintre echipele mari care luptă pentru titlurile din 2025. Mercedes nu mai consideră prioritară această miză. Se concentrează pe monopostul din 2026, când vor fi modificări majore de regulament. Red Bull aproape a renunțat, deși va introduce două upgrade-uri la Spa. Chiar și înlocuirea lui Horner cu Mekies arată limpede acest lucru. Ferrari e singura echipă care încă se ține de McLaren. Cu toate acestea, Hamilton presează conducerea să prioritizeze lucrul la monopostul din 2026.
