Aceştia spun că noua tulpină de virus poate suferi mutaţii care ar permite să se transmită cu uşurinţă de la o persoană la alta şi să se răspândească rapid la nivel global. Cercetătorii mai spun că aceasta ar trebuie monitorizată cu atenţie pentru că are "toate caracteristicile" de adaptare pentru a infecta oamenii, scrie sursa citată.
Fiind o tulpină nouă de virus, oamenii nu au o imunitate ridicată în faţa acestui nou virus. Ultima pandemie de gripă a fost cea porcină din 2009, care a izbucnit în Mexic. Noua tulpină de gripă identificată în China este asemănătoare gripei porcine din 2009, dar cu unele mutații noi.
Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele din căile respiratorii umane. Ei au găsit dovezi ale unor infectări recente la persoane care au lucrat în abatoare și fermele de porci din China.
„Acum suntem distrași de coronavirus – și pe bună dreptate. Dar nu trebuie să pierdem din vedere noii viruși potențial periculoși”, a spus Kin-Chow Chang, profesor de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie.