Cei din Katmandu, respectând calculele făcute de indieni, în 1955, au mers, întotdeauna, pe această altitudine, în timp ce Beijingul a susținut, în ultima perioadă, că Everestul este ceva mai ”mic”, cu doar 8.844,43 metri.
Directorul general al Departamentului de Studii Nepaleze, Prakash Joshi, a declarat că țara sa, împreună cu China, sunt gata să anunțe noua înălțime. Totul va fi făcut virtual, dar știrea va apărea, în direct, la televiziunile nepaleze. Este pentru prima în istorie când cele două țări sunt gata să pună capăt acestei controverse asupra vârfului măsurat pentru prima oară în istorie de către britanici, la 1849.
În 2005, Oficiul de Topografie și Cartografie Chinez, folosind echipament GPS și utilizând sistemul radar, a stabilit înălțimea la 8.844,43 de metri, renunțând la stratul de zăpadă de trei metri din vârf, argumentând că acesta poate varia, funcție de condițiile meteo. Nepal a precizat că va demara propria măsurătoare, în 2011, dar proiectul nu a pornit la drum până în 2017. ”Ceea ce vom anunța noi va fi înălțimea comun acceptată în întreaga lume”, au spus nepalezii.
Cucerit în 1953, pe 29 mai
Everestul a fost cucerit, prima dată, de către Sir Edmund Hillary și de șerpașul Tenzing Norgay, pe 29 mai 1953. Conform autorităților de la Beijing, este posibil ca puternicul seism din 2015, de 7,5 grade pe scara Richter, în care au murit 9.000 de persoane, 19 pe Everest, să fi „umblat” la înălțimea celui mai înalt dintre cei 14 ”optmiari” ai planetei.