Acum 2000 de ani, drumurile prin Roma erau proaste. De aceea, senatorul Lactus Bifidus propune o cursă de care de luptă pe întreg cuprinsul Peninsulei Italice, pentru a demonstra că situația este tristă doar în zona capitalei, nu și în Imperiu. Cursa este deschisă tuturor popoarelor din Lumea cunoscută la acea vreme. Marele Iulius Cezar vrea ca echipajul roman să câștige, pentru a arăta supremația celui mai extins imperiu de la acea vreme, altfel concursanții vor fi exilați în Cyrenaica, Libia de astăzi.
Acesta este subiectul cele de-a 37-a serii din ”Asterix și Obelix”, intitulat ”Asterix și cursa de care”, apărut pe 19 octombrie 2017 și tipărit în 5.000.000 de exemplare. Este cel de-al treilea episod scris de Jean-Yves Ferri și ilustrat de Didier Conrad.
Asterix și Obelix se găsesc în Galia, unde-l duc pe Geriatrix la dentist, într-o piață din Darioritum, unde o preoteasă cu darul profeției îl anunță pe Obelix că va deveni, în curând, campion la o cursă de care de luptă. Omul leapădă tot, cumpără pe credit un astfel de atelaj și, dimpreună cu Asterix și cu Dogmatix pleacă spre cursă.
Coronavirus avea chipul lui… Alain Prost!
11 echipaje iau startul în marea finală, dar doar cinci reușesc să termine cursa: galii, lusitanii, kușiții, grecii și sarmații. Logic, eroii noștri câștigă. Echipajul roman este format din Tesus Terone și din Bacillus. Interesant este faptul că porecla primului este… Coronavirus, un personaj modelat după chipul și asemănarea faimosului pilot de Formula 1 Alain Prost, care poartă… o mască! Desenele sunt elocvente, și, peste tot, se zărește ”Coronavirus”! După ce află că Bacillus trișează, Coronavirus abandonează cursa. Locul său este luat chiar de marele Iulius Cezar, dar o groapă din drum îl face și pe acesta să părăsească această competiție.
Totul a trecut neobservat până în 2020, anul pandemiei COVID-19, când termenul ”Coronavirus” a devenit tot mai uzitat, suscitând interesul pentru că era vorba despre niște benzi…desenate în octombrie 2017! Mulți au amintit despre o ”profeție”. În realitate, fiind vorba despre un termen pur științific, acesta se utiliza încă din anii '60, reunind viruși sub formă de ”coroană”, vizibili sub microscop.