În timp ce se pregătește pentru cea de-a patra sa ediție a Jocurilor Paralimpice, Andreas Onea face carieră în televiziune, la postul național austriac.
Andreas Onea țintește aurul la Tokyo
Andreas Onea a învățat că performanța în sport este posibilă chiar în ciuda unei dizabilități. Înotătorul în vârstă de 28 de ani a participat până acum la nu mai puțin de trei ediții ale Jocurilor Paralimpice (Beijing 2008, Londra 2012 și Rio 2016), la ultima reușind să câștige medalia de bronz în proba de 100m bras.
„După ce am câștigat o medalie la Rio, țintesc să mai câștig una la Tokyo. Va fi foarte greu, nu știu dacă aurul va fi posibil, dar o să muncesc mult și o să lupt pentru asta. E posibil să faci performanță, cu multă munca și efort, în ciuda handicapului. Mă antrenez de două ori pe zi, șase zile pe săptămână. Chiar investesc foarte mult pentru a-mi atinge obiectivele, pentru a ajunge la competiții și a cuceri medalii. A fost o lecție pentru mine, am învățat că totul e posibil. Dacă esti dispus să investești, să depui efort, se poate ajunge pe podium și cu o dizabilitate”, spune Andreas Onea.
„Am învățat să înot doar cu un singur braț” – Andreas Onea, medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio.
„Pentru a putea împăca munca de moderator cu cea de sportiv este nevoie de time management. Trebuie să îmi aranjez programul extrem de bine, astfel încât să le fac pe amândouă la un nivel înalt. Cred că cele două pasiuni se combină foarte frumos. Lucrurile pe care le-am învățat în sport, ideile și perspectivele pe care le am ca sportiv mă ajută în munca de jurnalist, de moderator. Îmi place foarte mult ce fac și lupt să îmi dezvolt ambele cariere cât mai mult posibil”, a mai spus Andreas.
Andreas Onea locuiește lângă Viena, dar încearcă să păstreze România aproape. Cea mai mare dorință a lui, în afara medaliei de aur la Tokyo, este să aibă ocazia să concureze în România.
„Caut să am legături foarte strânse cu România. Am încă familie acolo și mulți prieteni pe care încerc să-i vizitez cât mai des. Reușesc o dată sau de două ori pe an să ajung în România. E foarte important pentru mine să îmi cunosc rădăcinile, să știu de unde au venit părinții mei. Iubesc România, iubesc Țara Hațegului, de unde sunt părinții mei și apreciez fiecare moment petrecut acolo.
România este parte din mine. Le recomand oamenilor să viziteze România, pentru că este o țară foarte frumoasă, cu oameni de treabă și îmi place tare mult să povestesc despre țara noastră. Din păcate, nu este posibil să concurez pentru România. Sunt cetățean austriac, Austria mi-a oferit toate posibilitățile să ajung la nivelul acesta. Mi-aș dori foarte mult să ajung la o competiție în România, sper ca sportul paralimpic să se dezvolte în așa fel încât să existe și competiții de înot în România. Ar fi un vis al meu să pot să concurez acolo și poate să câștig o medalie pe tărâm românesc”, a mai dezvăluit Onea.
Andreas Onea s-a născut în 1992, la un an după ce părinții săi au plecat din România și s-au stabilit în Austria. Accidentul în urma căruia i-a fost amputat brațul stâng s-a petrecut în Ungaria, la întoarcerea dintr-o scurtă vizită în România. Avea doar șase ani la momentul teribilului accident.
