Închide meniul

EXCLUSIV | Povestea emoţionantă a lui Andreas Onea! Şi-a pierdut braţul stâng în copilărie, trăieşte în Austria şi vrea aurul la Jocurile Paralimpice: "Am învăţat că totul e posibil"

Reclamă

Antena Sport Publicat: 16 ianuarie 2021, 11:26 / Actualizat: 11 mai 2021, 20:31

EXCLUSIV | Povestea emoţionantă a lui Andreas Onea! Şi-a pierdut braţul stâng în copilărie, trăieşte în Austria şi vrea aurul la Jocurile Paralimpice: "Am învăţat că totul e posibil"

Captură Antena Sport

Andreas Onea

În timp ce se pregătește pentru cea de-a patra sa ediție a Jocurilor Paralimpice, Andreas Onea face carieră în televiziune, la postul național austriac.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Andreas Onea țintește aurul la Tokyo

Andreas Onea a învățat că performanța în sport este posibilă chiar în ciuda unei dizabilități. Înotătorul în vârstă de 28 de ani a participat până acum la nu mai puțin de trei ediții ale Jocurilor Paralimpice (Beijing 2008, Londra 2012 și Rio 2016), la ultima reușind să câștige medalia de bronz în proba de 100m bras.

După ce am câștigat o medalie la Rio, țintesc să mai câștig una la Tokyo. Va fi foarte greu, nu știu dacă aurul va fi posibil, dar o să muncesc mult și o să lupt pentru asta. E posibil să faci performanță, cu multă munca și efort, în ciuda handicapului. Mă antrenez de două ori pe zi, șase zile pe săptămână. Chiar investesc foarte mult pentru a-mi atinge obiectivele, pentru a ajunge la competiții și a cuceri medalii. A fost o lecție pentru mine, am învățat că totul e posibil. Dacă esti dispus să investești, să depui efort, se poate ajunge pe podium și cu o dizabilitate”, spune Andreas Onea.

Am învățat să înot doar cu un singur braț” – Andreas Onea, medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio.

Pentru a putea împăca munca de moderator cu cea de sportiv este nevoie de time management. Trebuie să îmi aranjez programul extrem de bine, astfel încât să le fac pe amândouă la un nivel înalt. Cred că cele două pasiuni se combină foarte frumos. Lucrurile pe care le-am învățat în sport, ideile și perspectivele pe care le am ca sportiv mă ajută în munca de jurnalist, de moderator. Îmi place foarte mult ce fac și lupt să îmi dezvolt ambele cariere cât mai mult posibil”, a mai spus Andreas. 

Andreas Onea locuiește lângă Viena, dar încearcă să păstreze România aproape. Cea mai mare dorință a lui, în afara medaliei de aur la Tokyo, este să aibă ocazia să concureze în România.

Reclamă

Caut să am legături foarte strânse cu România. Am încă familie acolo și mulți prieteni pe care încerc să-i vizitez cât mai des. Reușesc o dată sau de două ori pe an să ajung în România. E foarte important pentru mine să îmi cunosc rădăcinile, să știu de unde au venit părinții mei. Iubesc România, iubesc Țara Hațegului, de unde sunt părinții mei și apreciez fiecare moment petrecut acolo.

România este parte din mine. Le recomand oamenilor să viziteze România, pentru că este o țară foarte frumoasă, cu oameni de treabă și îmi place tare mult să povestesc despre țara noastră. Din păcate, nu este posibil să concurez pentru România. Sunt cetățean austriac, Austria mi-a oferit toate posibilitățile să ajung la nivelul acesta. Mi-aș dori foarte mult să ajung la o competiție în România, sper ca sportul paralimpic să se dezvolte în așa fel încât să existe și competiții de înot în România. Ar fi un vis al meu să pot să concurez acolo și poate să câștig o medalie pe tărâm românesc”, a mai dezvăluit Onea.

Andreas Onea s-a născut în 1992, la un an după ce părinții săi au plecat din România și s-au stabilit în Austria. Accidentul în urma căruia i-a fost amputat brațul stâng s-a petrecut în Ungaria, la întoarcerea dintr-o scurtă vizită în România. Avea doar șase ani la momentul teribilului accident.

Reclamă 4 / 0/3

„Pasiunea pentru înot am descoperit-o în timpul terapiei de recuperare după acel accident în care mi-am pierdut brațul stâng. Înainte de accident nu știam să înot, deci am învățat să înot doar cu un singur braț. Cei care se ocupau de mine au văzut că mă descurcam destul de bine, m-au înscris la o primă competiție și de acolo, pas cu pas, am început să mă dezvolt și să devin sportiv de performanță”, își amintește Andreas.

Din bazin, în studioul de televiziune

Rezultatele nu au întârziat să apară. În competițiile dedicate copiilor și juniorilor, Andreas s-a întrecut chiar cu înotători fără dizabilități. La 16 ani, a fost cel mai tânăr sportiv inclus în lotul Austriei pentru Jocurile Paralimpice de la Beijing. Tot în 2008 a venit și primul succes notabil, stabilirea recordului mondial în proba de 50m bras, în bazin scurt. Au urmat nu mai puțin de nouă medalii la Campionatele Mondiale și Europene. În 2013, a devenit vicecampion mondial în proba de 100m bras. Andreas are în palmares alte două medalii de argint la Campionatele Europene, în probele de 100m bras (în 2016) și 200m mixt (în 2018).

Deși ar părea că sportul de performanță îi ocupă tot timpul, Andreas Onea și-a descoperit, în urmă cu câțiva ani, o nouă pasiune – televiziunea. El este moderator și prezentator al știrilor sportive la postul național de televiziune din Austria.

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
17:43 Preşedintele Formula 1™, replică acidă pentru Max Verstappen şi Fernando Alonso: „E vorba despre respectul faţă de fani” 17:33 „E ceva ciudat la acest copil!” Motivul pentru care Ianis Hagi va merge la EURO 2024, deşi e rezervă la Alaves 17:15 Farul – Rapid LIVE TEXT (19:00). Duel „de foc” la Ovidiu pentru un loc în cupele europene. Echipe de start 17:11 Bayer Leverkusen aduce întăriri de la Real Madrid! Jucătorul dorit insistent de Xabi Alonso 17:02 „România are nevoie de un jucător ca el!” Costel Gâlcă, mesaj ferm despre şansele lui Alexandru Mitriţă de a merge la EURO 2024 16:48 Lamia – PAOK 0-0 este acum în AntenaPLAY. Răzvan Lucescu luptă pentru titlu, în Grecia. Meci cu miză uriaşă! 16:43 Cum i s-au mărit şansele lui Alexandru Mitriţă să fie convocat la EURO 2024, după accidentarea lui Olimpiu Moruţan 16:37 „O discuţie foarte toxică!” Dan Şucu, anunţ ferm despre revenirea lui Marius Şumudică la Rapid 16:23 VideoCamelia Bălţoi prezintă AntenaSport Update! Cele mai tari ştiri ale zilei de 24 aprilie 2024 15:55 VIDEOYokohama – Al Ain, finala Ligii Campionilor Asiei! Japonezii au învins dramatic Ulsan la loviturile de departajare Vezi toate știrile
Citește și