Victor Saneiev s-a născut în Suhumi, Abhazia de azi, pe atunci în URSS, la câteva luni după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Familie sărmană, cu un tată paralizat, care avea să se stingă când băiatul nu împlinise un deceniu și jumătate de viață. La opt ani s-a apucat de atletism, dar la 11 a fost ”ochit” de Akop Kerselian, cel care l-a sfătuit să treacă spre triplu-salt! În 1963 termina, deja, al treilea la Spartachiadă, competiție organizată pentru toți tinerii din URSS.
În 1968, primul succes major, câștigarea campionatului Sovietelor. Apoi, Jocurile Olimpice din Mexic, două recorduri mondiale în aceeași zi, pe 17 octombrie. Logic, medalie de aur. Apoi, ”european” în aer liber, Atena, 1969. Viena, 1970, în sală. La Munchen, în 1972, toată lumea aștepta un duel în trei – Saneiev, Drehmel și Perez. Ultimul s-a accidentat, m-a prins finala. Georgianul a sărit 17.35 și asta a fost tot…
Soția l-a împidicat să-și vândă medaliile olimpice!
Prin 1975 a apărut o nouă stea, brazilianul Joao Carlos de Oliveira. La Montreal, un an mai târziu, era cotat ca principal favorit, dar Saneiev și-a demonstrat, din nou, capacitatea competitivă. A treia medalie de aur consecutivă, performanță unică, până în acel moment, la această probă. În 1977 au început accidentările. N-a sărit peste 17 metri. În 1980, la 34 de ani, a patra participare la Jocurile Olimpice, cu intenția clară de a câștiga a patra medalie de aur, asemenea legendarului Al Qerter, discobolul. Interesant este că aici, la Moscova, a purtat flacăra olimpică, privilegiu acordat, de obicei, atleților retrași din activitate. N-a putut. Doar ”argint”. A primit ”Ordinul Lenin”, pe cel al ”Prieteniei dintre popoare” ori ”Ordinul Steagului Roșu al Muncii”.
S-a retras, a devenit antrenorul naționalei URSS de triplu-salt. Apoi a cotit-o spre Dinamo Tbilisi, clubul său de suflet. După ce Mara Rusie a dispărut, iar în Georgia a pornit războiul, a plecat în Australia. Fiul său avea fix 15 ani, vârsta la care el își pierduse tatăl. Aici lumea nu prea se dădea în vânt după legende precum Saneiev, așa că a plecat de jos. A distribuit pizza. La un moment dat, când a simțit că banii nu-i mai ajung, s-a gândit să-și vândă toate medaliile olimpice. Vorbise cu cineva, să organizeze o conferință de presă, urmată de o licitație și să ”scape” de ele. Soția l-a ”întors”. Finalmente, a devenit profesor de educație fizică la un colegiu, apoi s-a ocupat de tripulu-saltiști, la Institutul de Sport din New South Wales. S-a stins la început de ianuarie 2022, la 76 de ani.
Victor Saneiev este considerat, alături de Jonathan Edwards, cel mai mare triplu-saltist din istorie.
- S-a născut la câteva luni după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial
- A deținut șapte recorduri mondiale, atât în sală, cât și în aer liber
- Cupa Mondială 2025 la tenis de masă e live în AntenaPLAY (14-20 aprilie)
- Marele Premiu al Arabiei Saudite este live în AntenaPLAY, duminică, de la ora 20:00
- Federaţia Internaţională de Atletism va introduce un test pentru a stabili dacă o sportivă este biologic de sex feminin: „Este calea de urmat”
- Gabriela Szabo i-a premiat pe medaliaţii semimaratonului din Capitală: „Ei să fie viitorii noştri campioni”
- Rareş Toader nu a mai lăsat medalia de aur cucerită la Europeanul Indoor! „Hercule de România” e deja cu gândul la Mondial: „Gata! La treabă”
- „Cum e să ţi se cânte imnul?” Răspunsul lui Rareş Toader, după ce a devenit campion european!
- „Simţeam că iau medalie” Diana Ion a spus care e visul ei după argintul uriaş de la Europene!