Închide meniul

S-a stins cel mai mare triplu-saltist, vânzător de pizza. A vrut să-și vândă medaliile olimpice!

Cătălin Oprișan Publicat: 4 ianuarie 2022, 16:13

S-a stins cel mai mare triplu-saltist, vânzător de pizza. A vrut să-și vândă medaliile olimpice!

Foto: Profimediaimages

Victor Saneiev s-a născut în Suhumi, Abhazia de azi, pe atunci în URSS, la câteva luni după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Familie sărmană, cu un tată paralizat, care avea să se stingă când băiatul nu împlinise un deceniu și jumătate de viață. La opt ani s-a apucat de atletism, dar la 11 a fost ”ochit” de Akop Kerselian, cel care l-a sfătuit să treacă spre triplu-salt! În 1963 termina, deja, al treilea la Spartachiadă, competiție organizată pentru toți tinerii din URSS.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În 1968, primul succes major, câștigarea campionatului Sovietelor. Apoi, Jocurile Olimpice din Mexic, două recorduri mondiale în aceeași zi, pe 17 octombrie. Logic, medalie de aur. Apoi, ”european” în aer liber, Atena, 1969. Viena, 1970, în sală. La Munchen, în 1972, toată lumea aștepta un duel în trei – Saneiev, Drehmel și Perez. Ultimul s-a accidentat, m-a prins finala. Georgianul a sărit 17.35 și asta a fost tot…

Soția l-a împidicat să-și vândă medaliile olimpice!

Prin 1975 a apărut o nouă stea, brazilianul Joao Carlos de Oliveira. La Montreal, un an mai târziu, era cotat ca principal favorit, dar Saneiev și-a demonstrat, din nou, capacitatea competitivă. A treia medalie de aur consecutivă, performanță unică, până în acel moment, la această probă. În 1977 au început accidentările. N-a sărit peste 17 metri. În 1980, la 34 de ani, a patra participare la Jocurile Olimpice, cu intenția clară de a câștiga a patra medalie de aur, asemenea legendarului Al Qerter, discobolul. Interesant este că aici, la Moscova, a purtat flacăra olimpică, privilegiu acordat, de obicei, atleților retrași din activitate. N-a putut. Doar ”argint”. A primit ”Ordinul Lenin”, pe cel al ”Prieteniei dintre popoare” ori ”Ordinul Steagului Roșu al Muncii”.

Reclamă

S-a retras, a devenit antrenorul naționalei URSS de triplu-salt. Apoi a cotit-o spre Dinamo Tbilisi, clubul său de suflet. După ce Mara Rusie a dispărut, iar în Georgia a pornit războiul, a plecat în Australia. Fiul său avea fix 15 ani, vârsta la care el își pierduse tatăl. Aici lumea nu prea se dădea în vânt după legende precum Saneiev, așa că a plecat de jos. A distribuit pizza. La un moment dat, când a simțit că banii nu-i mai ajung, s-a gândit să-și vândă toate medaliile olimpice. Vorbise cu cineva, să organizeze o conferință de presă, urmată de o licitație și să ”scape” de ele. Soția l-a ”întors”. Finalmente, a devenit profesor de educație fizică la un colegiu, apoi s-a ocupat de tripulu-saltiști, la Institutul de Sport din New South Wales. S-a stins la început de ianuarie 2022, la 76 de ani.

Victor Saneiev este considerat, alături de Jonathan Edwards, cel mai mare triplu-saltist din istorie.

Reclamă
Reclamă
Pe același subiect
Atletismul american, în doliu! Tori Bowie a murit la 32 de ani
Alte sporturi • 4 mai, 11:21
Atletismul american, în doliu! O triplă medaliată olimpică a murit la 32 de ani
Mihai Leu a oferit prima reacție după moartea lui Rudel Obreja
Extra • 12 mart., 19:05
Mihai Leu, prima reacție după moartea lui Rudel Obreja: „O pierdere enormă pentru boxul românesc!”
A murit unul dintre cei mai importanți luptători de MMA din istorie! Avea doar 45 de ani
FIGHT • 25 dec., 10:42
A murit unul dintre cei mai importanți luptători de MMA din istorie! Avea doar 45 de ani
Moarte șocantă în MMA! Un luptător cunoscut a decedat la doar 38 de ani
FIGHT • 14 nov., 12:12
Moarte șocantă în MMA! Un luptător cunoscut a decedat la doar 38 de ani
Oleksandr Shapoval și-a pierdut viața în război pe 12 septembrie
Diverse • 15 sept., 19:32
Destin tragic pentru starul din Ucraina care s-a înrolat in armată: ”Memorie eternă eroilor!”
Ultimele știri
16:39 Sorin Cârțu nu îl mai vrea pe Laurențiu Reghecampf la Universitatea Craiova: „S-ar face de râs dacă l-ar mai primi înapoi” 15:23 Dinamo – Farul, 21:00, LIVE TEXT! „Câinii” lui Ovidiu Burcă i-au pus gând rău lui Gică Hagi. Echipele probabile 14:49 Canoe Slalom World Championships | Lee Valley 2023 a fost, live în AntenaPLAY 14:40 Edi Iordănescu a anunţat lista preliminară pentru dubla cu Belarus şi Andorra. Florin Andone e marea surpriză 14:31 FotoCum arată Ilie Dumitrescu, la bustul gol, la 54 de ani! Imagini virale din luxul din Dubai: „Tăticul la fiţe” 14:00 Nicolae Stanciu, detalii incendiare după scandalul de la România – Kosovo. „Trebuia să ieșim de pe teren de vreo 30-40 de ori” 13:54 2023 Speedway European Championship, etapa a 4-a, e live, în AntenaPLAY, azi, de la ora 20:30 13:52 Cum a reuşit Nicolae Stanciu să înscrie un gol fabulos, sub privirile lui Neymar: „Cosmin Contra mi-a strigat de pe margine!” 13:08 Palermo – Cosenza LIVE VIDEO (21:30), exclusiv în AntenaPLAY. Echipa lui Ionuţ Nedelcearu e neînvinsă în Serie B 13:03 FotoSoţia lui Joyskim Dawa şi-a ieşit din minţi, în scandalul rasist: „Româncele şi-ar dori să fie cu negrul meu!” Vezi toate știrile
EMISIUNI
Eduard Novak, la AS.ro LIVE
Eduard Novak, la AS.ro LIVE