Ion Ţiriac este cel mai bogat român, cu o avere estimată la 2.2 miliarde de dolari. Fost tenismen profesionist, în trecut Ion Ţiriac a fost managerul tenismenilor Guillermo Vilas şi Boris Becker.
În anii ’80, atunci când îl antrena pe Guillermo Vilas, Ion Ţiriac a făcut o „aroganţă” care arată flerul de mare afacerist pe care îl avea încă de atunci.
„Aroganţa” pe care o făcea Ion Ţiriac în anii ’80
În anii ’80, în Statele Unite se organiza un turneu pe zgură, într-o locaţie unde se ajungea greu. Trebuia să iei elicopterul pentru a participa la turneul din North Conway, care avea premii mari pentru acea perioadă: 200.000 de dolari.
Ion Ţiriac şi jucătorul argentinian, acum în vârstă de 70 de ani, au făcut exact acest lucru. Guillermo Vilas a participat în anii ’80 la acest turneu, iar o fotografie cu el şi Ion Ţiriac pe câmpurile nord-americane a fost, recent, publicată de presa din America de Sud. Dacă în 1982 a fost eliminat în primul tur la North Conway, în 1983 Guillermo Vilas a ajuns până în semifinale la acest turneu. El avea să fie eliminat chiar de către câştigătorul turneului, Andres Gomez.
„După cum vă puteți imagina, la acea vreme aveau loc evenimente imposibil de prevăzut. Unele turnee au fost jucate în condiții neobișnuite, cum ar fi cel din North Conway, de exemplu. Acel oraș, care în urmă cu 40 de ani nu avea mai mult de zece mii de locuitori, era înconjurat de munți și păduri. În acel loc s-a disputat un turneu Grand Prix, pe zgură, în aer liber, dotat cu premii de 200 de mii de dolari.
„A ajunge la acel turneu era o adevărată aventură”
A ajunge la acel turneu era o adevărată aventură. Trebuia să te oprești pe aeroportul Newark, în New Jersey, pentru a lua apoi un scurt zbor spre orașul Portland, cel mai apropiat de North Conway. Dar pentru a ajunge la turneu mai erau 300 de kilometri de parcurs. Vilas a jucat acel turneu în 1983, în iulie, ultimul an de splendoare al carierei sale”, au scris jurnaliștii argentinieni de la elgrafico.com.ar.
Guillermo Vilas a câştigat 4 turnee de Grand Slam în carieră şi a adunat aproape 5 milioane de dolari din premii. Cea mai bună clasare în topul ATP a fost locul 2. Ion Ţiriac l-a pregătit ulterior pe Boris Becker, care avea să câştige 6 turnee de Grand Slam la simplu şi să ocupe, la un moment dat, locul 1 ATP.
Cum îşi tratează, de fapt, Ion Ţiriac angajaţii. Decizia care spune totul despre miliardarul român
Ion Ţiriac a făcut dezvăluiri despre ce înseamnă să lucrezi pentru magnatul român. Angajaţii săi nu au parte de un tratament preferenţial, dimpotrivă, miliardarul ţine la nişte principii care l-au ajutat să aibă o avere uriaşă.
Ţiriac a făcut o comparaţie între cultura muncii din România şi cea din Germania, locul de unde fostul campion a învăţat multe despre business. Astfel, Ţiriac a luat decizia de a nu-şi plăti angajaţii în zilele în care aceştia lipsesc din motive personale. Asta spune totul despre lecţia învăţată de Ţiriac în Vest.
„În business angajezi pe cineva, îi dai un salariu şi aştepţi ca pe acel salariu să îţi returneze înapoi munca. E foarte greu, chiar şi după 32 de ani să ai o cultură a muncii pe care părinţii tăi nu au avut-o şi nici bunicii tăi, această cultură a muncii.
La noi e foarte uşor să spui: «Aoleu, domnu Ţiriac, am o problemă personală astăzi!». Ai o problemă personală? Nu iei leafa astăzi. Nu există aşa ceva. La nemţi dacă întârzii 10 minute, întâi te trimit ăia la un spital de boli nervoase şi pe urmă te taie în nu ştiu ce”, spunea, cu un an în urmă, Ţiriac, citat de evz.ro.