Închide meniul
Foto

AS.ro LIVE | Gabriel Băicuș a fost invitatul lui Cătălin Oprișan. Poveștile senzaționale ale singurului român care a cucerit vârfurile Everest și Lhotse, în 24 de ore

Reclamă

Antena Sport Publicat: 2 iunie 2022, 7:00 / Actualizat: 2 iunie 2022, 11:05

AS.ro LIVE | Gabriel Băicuș a fost invitatul lui Cătălin Oprișan. Poveștile senzaționale ale singurului român care a cucerit vârfurile Everest și Lhotse, în 24 de ore

Gabriel Băicuș vine la AS.ro LIVE

Gabriel Băicuș, în timpul unei expediții pe munte / Ski Magazine

AS.ro LIVE | Gabriel Băicuș a fost invitatul lui Cătălin Oprișan. Singurul român care a cucerit vârfurile Everest și Lhotse, din Munții Himalaya, într-un interval de 24 de ore, a venit cu povești fabuloase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Gabriel Băicuș și-a îndeplinit marele vis! Alpinistul de 37 de ani a devenit primul român care escaladează două dintre marile vârfuri din Himalaya – Everest (8.848 de metri) și Lhotse (8.516 metri).

AS.ro LIVE | Gabriel Băicuș este invitatul lui Cătălin Oprișan

Gabriel a încheiat cu succes expediția, iar miercuri a revenit în România, fix de Ziua Copilului. Per total, călătoria alpinistului român în Himalaya a durat aproximativ două luni.

„După aproape două luni de expediție in Himalaya, astăzi, mă intorc acasă. Ce sentiment plăcut, cu atât mai mult cu cât mă întorc chiar de ziua copilului.

Au fost două luni intense, cu multe provocări pe toate planurile, două luni care marchează noi începuturi și setează noi obiective.

Reclamă

La mulți ani, copile!”, a scris Gabriel Băicuș, pe contul de Facebook.

Gabriel Băicuş a cucerit vârfurile Everest şi Lhotse, din Himalaya, în 24 de ore

Gabriel Băicuș a mai fost invitat la AS.ro LIVE pe 10 mai, pe vremea când se afla la 5.300 de metri altitudine (vezi GALERIA FOTO de la finalul articolului). Alpinistul de 37 de ani a povestit atunci cum va decurge traseul său din Himalaya:

„Mă aflu în cort, la tabăra de bază, la 5.300 de metri. Aşteptam cu nerbădare să vorbesc cu voi, cu cei de acasă. M-am aclimatizat. Am adaptat corpul la presiune atmosferică foarte mică şi la temperaturi negative şi la lipsa de oxigen. În această noapte, la ora 2:00, voi pleca spre taberele superioare, pentru a atinge cele două vârfuri, Everest şi Lhotse, în mai puţin de 24 de ore.

Reclamă 4 / 0/3

Ce înseamnă în mai puţin de 24 de ore? Din momentul în care ating unul din cele două vârfuri, în cazul meu, ating pentru prima oară Everestul, am la dispoziţie 24 de ore să ating vârful Lhotse. La noapte plec din tabăra de la 5.300, ajung la tabăra 2, situată la 6500 de metri. O sa fac o noapte în tabăra 2, după car merg în tabăra 3, situată la 7.100 de metri, după care voi ajunge în tabăra 4, la limita cu zona morţii. De acolo, voi merge către Everest, prima dată şi ideea pe care o am e să ajung pe Everest la răsărit şi pe vârful Lhotse la apus.

Lipsa oxigenului e cea mai mare problemă a noastră. Planul e ca de la 8.000 de metri să urc cu oxigen. Până acolo, voi urca fără oxigen. Când am făcut rotaţiile de aclimatizare, rucsacul meu avea între 12 şi 14 kilograme, cu apă cu tot. La aceste înălţimi, cântăresc înzecit. Simţi cum te adânceşti în zăpadă. Probabil că ruscacul meu de vârf nu va avea mai mult de 10 kilograme. Ar trebui să adăugăm greutatea materialului pe care îl ai pe tine”, a spus Gabriel Băicuş, în cadrul emisiunii AS.ro LIVE.

20 de români au cucerit Everestul

După spusele lui Băicuş, maximum 20 de români au cucerit vârful Everest, de-a lungul timpului. Costurile unei expediţii precum cea în care Băicuş, care va ajunge pe vârfurile Everest şi Lhotse, costă aproximativ 45.000 de euro.

„O expediţie pe Everest e cea mai scumpă dintre toate. Numai permisul de urcare în această zonă costă 11.000 de dolari. Expediţia mea, cu vârfurile Everest şi Lhotse costă undeva la 40-45.000 de euro. Cine mă ajută? Consiliul local al oraşului Nehoiu mă ajută. Au mai fost donatori individuali. Am o agenţie de comunicare care mă ajută. Nu am reuşit să strâng suma totală. Am avut mare noroc, sunt prieten bun cu şerpaşii, care m-au păsuit cu plata. Mi-au spus „haide să îţi dăm această ocazie să încerci să îţi duci visul la bun sfârşit şi apoi vedem cum rezolvăm şi cu plata”.

De pe la 8.000, la 8.848 de metri, se fac aproximativ 9 ore, cu oxigen. Fără oxigen, e foarte greu. Dacă ai o zi frumoasă, poţi sta o oră, poate două ore. Dacă e o zi cu vânt, urâtă, stai 10 minute, faci câteva poze, te bucuri şi pleci spre coborâre. Se urcă pe Everest, se coboară pe Şaua Sudică, urmează apoi ascensiune spre vârful Lhotse. Nu ştiu dacă voi reuşi să fac doar 6-7 ore. E foarte variabil timpul. Planul meu e să cobor de pe vârful Lhotse spre tabăra 2″, a mai spus Gabriel Băicuş.

Recomandări

Cine va fi golgheterul Ligii 1?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
23:01 Marius Şumudică, sfătuitorul din umbră al lui Valeriu Iftime! Cum s-a implicat la Botoşani: „Îi mulţumescu mult!” 22:53 AS.ro LIVE | Alexandru Corneschi este invitatul lui Dan Pavel. Poveştile de senzaţie ale celui mai rapid maratonist român 22:50 Dennis Politic a cedat şi a transmis un mesaj categoric, după Botoşani – Dinamo 2-1: „Suntem penibili!” 22:37 LIVE VIDEOLeicester – Southampton 1-0. Liderul din Championship vrea să se distanţeze în fruntea clasamentului 22:20 „Ceva nu se leagă!” Răzvan Patriche, la pământ după ce Dinamo a fost învinsă în prelungiri de Botoşani 22:18 Ionel Dănciulescu a găsit principalul vinovat după ce Dinamo a fost învinsă de FC Botoşani: „Interpretează foarte prost” 21:59 Dinamo Bucureşti – Skjern Handbold 28-27, în turul sferturilor European League 21:51 Dinamo şi FCU Craiova, ultimele clasate în Liga 1! Cum arată clasamentul în play-out cu 3 etape înainte de final 21:16 „Sper să le stricăm sărbătoarea” Anunţul lui Laszlo Dioszegi înainte de Sepsi – FCSB! 21:08 Dan Petrescu nu va aştepta finalul sezonului! Când va reveni pe banca lui CFR Cluj Vezi toate știrile
Citește și