Familia lui Ali Daei, legendă a fotbalului iranian și susținător al protestelor anti-guvernamentale, nu este lăsată să părăsească Iranul.
Fostul fotbalist iranian Ali Daei, care şi-a manifestat în mai multe rânduri sprijinul pentru protestele anti-guvernamentale din ţară, a anunţat luni că soţia şi fiica sa nu au putut părăsi Iranul pentru o vacanţă în Dubai.
Familia lui Ali Daei nu este lăsată să părăsească Iranul
Ali Daei a avut el însuşi paşaportul confiscat, iar potrivit AFP, familia sa nu a putut părăsi Iranul, luni, cu un avion al companiei Mahan Air, din Teheran. Soţia şi fiica lui Ali Daei au decolat din capitala Iranului, luni, însă avionul a făcut o escală neanunţată în ruta sa spre Dubai. Mai precis pe Insula Kish, din Golful Persic, unde soţia şi fiica fostului fotbalist au fost coborâte din avion şi conduse într-un birou al aerportului, unde au fost chestionate de autorităţi.
Ali Daei a negat zvonurile că soţia şi fiica sa au fost reţinute de poliţie, dar susţine că nu ar exista nici un document oficial care să le interzică acestora să părăsească ţara.
Daei se numără printre celebrităţile iraniene care au susţinut protestele izbucnite în ţară după moartea Mahsei Amini în septembrie.
Proteste în Iran
Centrul pentru Drepturile Omului din Iran (CHRI) cu sediul în New York a precizat, de asemenea, că Samak a fost ucis de forţele de securitate în timp ce sărbătorea. CHRI a publicat miercuri un videoclip de la înmormântarea lui Samak de la Teheran, în care cei îndoliaţi au putut fi auziţi strigând „Moarte dictatorului!”. Sloganul, care îl vizează pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, este unul dintre principalele sloganuri la protestele din ţară.
Mulţi iranieni au refuzat să susţină echipa naţională, iar după meciul de marţi seara, imagini pe reţelele de socializare au arătat mulţimi sărbătorind eliminarea de la Cupa Mondială.
Echipa naţională a Iranului a refuzat să cânte imnul naţional la primul lor meci împotriva Angliei, partidă pe care a pierdut-o cu 6-2. Dar au cântat-o înainte de al doilea meci, o victorie cu 2-0 în faţa Ţării Galilor, şi din nou marţi. Când Iranul a pierdut în faţa Angliei, oamenii au sărbătorit şi la Teheran.