Ultimii ani au adus un val nou de fani ai sportului cu cea mai mare dezvoltarela nivel mondial, MMA-ul. Aceștia au fost cu siguranță cuceriți de show-ul lui Conor McGregor sau de eficiența lui Khabib Nurmagomedov. Puțini știu însă că istoria MMA-ului a fost scrisă de niște băieți care au făcut meciur legendare pe vremea când sportivii de acum erau niște copii. Fiecare eră își are campionii ei, și fiecare campion are meciurile lui istorice. Voi încerca să fac un top 10 al celor mai importante meciuri din istoria acestui sport. Și când spun importante, nu mă refer neapărat la KO-uri spectaculoase sau meciuri pline de acțiune, ci la meciuri care au însemnat ceva în istoria și formarea acestui sport.
LOCUL 10 – Royce Gracie vs Gerard Gordeau
Nu putem face un astfel de top fără să îl includem pe Royce Gracie, brazilianul ce a semnat practic începutul acestui sport în formatul modern. Trebuie menționat că au existat unele promoții ce au organizat meciuri în format MMA înainte de UFC, dar putem spune fără emoții că startul MMA-ului modern a fost UFC 1, organizat în urmă cu 27 de ani, în noiembrie 1993.
Familia Gracie, din care face parte Royce, este una ce a scris o parte importanta a artelor marțiale. Aceștia au dezvoltat Jiu Jitsu Brazilian, un stil derivat din Jiu Jitsu tradițional. Pe scurt, la începutul anilor 1900, mai mulți membri ai familiei Gracie au invățat JJ de la Mitsuyo Maeda. Aceștia din urmă a perfecționat foarte mult tehnica la sol, iar timp de câteva decenii s-au ocupat cu … provocări! Membrii familiei Gracie, care însumează peste 100 de persoane în 3 generații, au disputat multe meciuri în Brazilia, în care au învins de cele mai multe ori practicanți de alte stiluri.
La mijlocul anilor 1980, aceștia au început să emigreze în SUA, acolo unde au început să facă același lucru ca acasă. Zeci de provocări au fost câștigate de familia Gracie, care se foloseau de avantajul luptei la sol pentru a câștiga meciurile prin ștrangulare, tehnici articulare sau lovituri la sol. În 1993, Helio Gracie, patriarhul BJJ-ului, a gândit o formă de a-și face și mai mare publicitate. Acesta, împreună cu mai mulți oameni de afaceri, au organizat un turneu de lupte fără reguli, pentru a demonstra ce stil este cel mai eficient. Astfel a fost organizat UFC 1.
Sistemul era simplu, 8 oameni din stiluri diferite urmau să lupte în sistem piramidal, câștigătorul urmând să primească 50.000 de dolari, care în 1993 erau echivalentul a 90.000 de dolari în 2020.
Regulile erau aproape inexistente, singurele lucruri interzise erau mușcăturile, degetele în ochi și loviturile sub centură, însă cine apela la așa ceva nu era descalificat, ci doar amendat cu 1500 de dolari! Altfel, era permis orice și nu exista limită de timp.
