Închide meniul

TOP 10 meciuri istorice din MMA, cu Florian Ceafalău! Locul 10 – Royce Gracie vs Gerard Gordeau

Florian Ceafalău Publicat: 8 noiembrie 2020, 13:15

TOP 10 meciuri istorice din MMA, cu Florian Ceafalău! Locul 10 – Royce Gracie vs Gerard Gordeau

Youtube

Royce Gracie și Ken Shamrock, UFC 1

  • Royce Gracie a fost primul mare campion al MMA-ului
  • UFC 1 a avut loc în 1993
  • Sportul a ajuns de atunci o industrie de miliarde

Ultimii ani au adus un val nou de fani ai sportului cu cea mai mare dezvoltarela nivel mondial, MMA-ul. Aceștia au fost cu siguranță cuceriți de show-ul lui Conor McGregor sau de eficiența lui Khabib Nurmagomedov. Puțini știu însă că istoria MMA-ului a fost scrisă de niște băieți care au făcut meciur legendare pe vremea când sportivii de acum erau niște copii. Fiecare eră își are campionii ei, și fiecare campion are meciurile lui istorice. Voi încerca să fac un top 10 al celor mai importante meciuri din istoria acestui sport. Și când spun importante, nu mă refer neapărat la KO-uri spectaculoase sau meciuri pline de acțiune, ci la meciuri care au însemnat ceva în istoria și formarea acestui sport.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
LOCUL 10 – Royce Gracie vs Gerard Gordeau

Nu putem face un astfel de top fără să îl includem pe Royce Gracie, brazilianul ce a semnat practic începutul acestui sport în formatul modern. Trebuie menționat că au existat unele promoții ce au organizat meciuri în format MMA înainte de UFC, dar putem spune fără emoții că startul MMA-ului modern a fost UFC 1, organizat în urmă cu 27 de ani, în noiembrie 1993.

Reclamă

Familia Gracie, din care face parte Royce, este una ce a scris o parte importanta a artelor marțiale. Aceștia au dezvoltat Jiu Jitsu Brazilian, un stil derivat din Jiu Jitsu tradițional. Pe scurt, la începutul anilor 1900, mai mulți membri ai familiei Gracie au invățat JJ de la Mitsuyo Maeda. Aceștia din urmă a perfecționat foarte mult tehnica la sol, iar timp de câteva decenii s-au ocupat cu … provocări! Membrii familiei Gracie, care însumează peste 100 de persoane în 3 generații, au disputat multe meciuri în Brazilia, în care au învins de cele mai multe ori practicanți de alte stiluri.

La mijlocul anilor 1980, aceștia au început să emigreze în SUA, acolo unde au început să facă același lucru ca acasă. Zeci de provocări au fost câștigate de familia Gracie, care se foloseau de avantajul luptei la sol pentru a câștiga meciurile prin ștrangulare, tehnici articulare sau lovituri la sol. În 1993, Helio Gracie, patriarhul BJJ-ului, a gândit o formă de a-și face și mai mare publicitate. Acesta, împreună cu mai mulți oameni de afaceri, au organizat un turneu de lupte fără reguli, pentru a demonstra ce stil este cel mai eficient. Astfel a fost organizat UFC 1.

Reclamă

Sistemul era simplu, 8 oameni din stiluri diferite urmau să lupte în sistem piramidal, câștigătorul urmând să primească 50.000 de dolari, care în 1993 erau echivalentul a 90.000 de dolari în 2020.

Regulile erau aproape inexistente, singurele lucruri interzise erau mușcăturile, degetele în ochi și loviturile sub centură, însă cine apela la așa ceva nu era descalificat, ci doar amendat cu 1500 de dolari! Altfel, era permis orice și nu exista limită de timp.

Reclamă 4 / 0/3
Cei 8 participanți la piramidă și stilul din care proveneau:

Gerard Gordeau – Savate, box franțuzesc
Teila Tuli – Sumo
Kevin Rosier – Kickboxing
Zane Frazier – Kenpo American
Royce Gracie – BJJ
Art Jimmerson – Box
Ken Shamrock – Shootfighting
Patrik Smith – Taekwondo

În sferturi, Gordeau l-a făcut KO pe colosul Tuli în doar 26 de secunde. Apoi, Rosier l-a făcut KO pe Frazier, Royce l-a învins pe Jimmerson prin finalizare la sol, la fel cum a făcut-o și Shamrock cu Smith. Era deja o dovadă clară că stilurile cu componentă la sol, ca BJJ sau Shootfighting, au un avantaj clar asupra celor care sunt bazate doar pe lovituri, ca boxul sau Taekwondo.

În semifinale, Gordeau l-a făcut KO pe Rosier în 59 de secunde, iar Royce l-a finalizat la sol pe Shamrock în 57 de secunde (foto articol).

Marea finală îi aducea față în față pe Gerard Gordeau, care luptase 85 de secunde în 2 meciuri, și pe Royce Gracie, care luptase puțin este 3 minute. Meciul s-a terminat la fel de repede, Royce câștigând în fix 100 de secunde.

Royce Gracie, înainte să îl ștranguleze pe Gordeau în finală
(FOTO – Royce Gracie, înainte să îl ștranguleze pe Gordeau în finală)

Victoria acestuia a însemnat începutul unui sport ce s-a dezvoltat și a ajuns la o industrie de miliarde de dolari. Tot ce înseamnă în acest moment McGregor, Khabib, Jon Jones sau Anderson Silva a început de la Royce și UFC 1. Brazilianul a continuat să domine MMA-ul, câștigând alte 8 meciuri la rând, toate prin lupta la sol.

4 ani mai târziu a luat naștere și circuitul Pride, cel ce a însemnat și popularizarea sportului la scară mondială. Vom dezbate acest aspect în episoadele următoare, 3 dintre primele 10 cele mai importante meciuri din istoria MMA-ului având loc în Pride.

Reclamă

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
16:43 VideoCamelia Bălțoi prezintă AntenaSport Update! Cele mai tari știri ale zilei de 28 martie 16:39 Andrei Borza a reacţionat, după ce a fost pus la zid de Edi Iordănescu! Replica fundaşului de la Rapid după escapada de la Iaşi 16:22 „Merită Ianis Hagi să fie la EURO?” Răspunsul pe care l-a dat Anghel Iordănescu 15:42 Stadionul pe care va juca Dinamo, după sancțiunea primită! Anunț de ultim moment: „Îi ajutăm cu orice!” 14:56 Dan Şucu, mesaj pentru fanii Rapidului, după ce ultraşii au ajuns în arest: „Au început campaniile de dezinformare” 14:24 Cristiano Bergodi, reacție fermă înainte de Universitatea Craiova – Rapid: „Ne-a prăbușit!” Ce a spus despre Dan Șucu 14:03 Surpriză de proporții! Max Verstappen ar fi favorit să-i ia locul lui Lewis Hamilton la Mercedes 13:25 Italienii dau de pământ cu George Puşcaş după ultimele evoluţii ale atacantului lui Bari: „Până acum a fost dezamăgitor” 13:24 Adrian Mutu își poate pierde una dintre vedetele de la CFR Cluj! Poate prinde transferul carierei în Premier League sau Serie A 12:09 Cine îi poate lua locul de titular lui Ștefan Târnovanu la FCSB! Anunțul lui Mihai Stoica: „Nu poți să-i dai gol” Vezi toate știrile
Pe același subiect
Gala de MMA Hexagone 14 este LIVE azi în AntenaPLAY de la ora 21:30
FIGHT • 10 feb., 21:20
Gala de MMA Hexagone 14 a fost în AntenaPLAY. Un român luptă în Franța
Înfrângere dureroasă pentru Diana Belbiță! Adversara i-a fracturat mâna la finalul primei runde
FIGHT • 4 feb., 18:13
Înfrângere dureroasă pentru Diana Belbiță! Adversara i-a fracturat mâna la finalul primei runde
Moment istoric în MMA! Prima femeie din Arabia Saudită care semnează cu o promoție puternică
Fight • 31 ian., 13:41
Moment istoric în MMA! Prima femeie din Arabia Saudită care semnează cu o promoție puternică
Gala Hexagone MMA Paris este LIVE VIDEO în AntenaPLAY, vineri 26 ianuarie de la 21:30
Fight • 26 ian., 23:59
Gala Hexagone MMA Paris a fost LIVE VIDEO în AntenaPLAY
Bomba începutului de an: ”Vrem să îl aducem pe Conor McGregor la următoarea gală Heroes MMA”
FIGHT • 15 ian., 16:12
Bomba începutului de an: ”Vrem să îl aducem pe Conor McGregor la următoarea gală Heroes MMA”