Pierre Waché a avut unul dintre cele mai interesante trasee dintre tehnicienii din “Marele Circ”. A studiat mecanica fluidelor la Nancy și în Atlanta, apoi inginerie biomecanică. În 2001, a fost angajat de Michelin pentru a studia interacțiunea dintre asfalt și pneurile Michelin, folosite de patru dintre echipele de F1. În 2007, când producătorul francez a părăsit F1, Waché s-a mutat la BMW Sauber ca “vehicle performance engineer”. A urcat în organigramă, până când, în 2012, a devenit șeful grupului care se ocupa de performanța vehiculelor.
În 2012, a fost adus la Red Bull Racing ca “chief engineer”, iar în 2018 a devenit directorul tehnic al echipei. Interesant e că acest post a fost creat special pentru el; nu exista anterior în schemă. În acest rol, Waché era numărul 2 în echipă, după Adrian Newey, care avea drept de veto. Asta, din punctul de vedere al subordonării. Din punctul de vedere al efortului depus, Newey nu a fost niciodată în ultimii ani o prezență nelipsită la muncă. Dar el dădea “verde” oricărui proiect.
O luptă pe toate planurile
Timp de cinci ani, importanța francezului în sânul echipei crește. În octombrie 2022, moare Dieter Mateschitz, deținătorul a 49% din Red Bull Gmbh și cel care conducea compania. Celelalte 49% îi aparțineau inițial thailandezului Chaleo Yoovidhya, asociatul lui Mateschitz, iar 2% fiului acestuia din urmă. Când Chaleo Yoovidhya a murit, în 2012, fiul lui a ajuns astfel în posesia a 51 de procente. Decesul lui Mateschitz duce la începutul unei lupte pentru putere în sânul concernului. Simplificând datele, ea se poartă între partea thailandeză și cea austriacă. Christian Horner este văzut ca un apropiat al lui Chalerm Yoovidhya, acționarul majoritar.
Pierre Waché, din ce în ce mai important
Suntem acum înaintea începutul sezonului 2023. Ferrari și Mercedes îi fac oferte repetate lui Pierre Waché. Christian Horner, directorul Red Bull Racing, contraatacă. Îi prelungește contractul francezului și îi mărește autoritatea în sânul echipei. Țelul lui Horner este să aibă nu doar un aliat în cadrul team-ului, ci și o variantă solidă pentru momentul în care Adrian Newey (64 de ani la acea dată) avea să părăsească domeniul în care este cel mai respectat personaj. Mărind însă pregnanța lui Waché, creează nemulțumiri. Blochează ascensiunea altor oameni importanți, dar îl și marginalizează treptat pe Newey.
O plecare-cheie către concurență: Marshall
În mai 2023, se petrece prima plecare importantă de la Red Bull dintr-un șir care a continuat până în prezent. Rob Marshall, un om-cheie din angrenajul team-ului tehnic, “chief engineering officer”, a plecat, după 17 ani la Red Bull Racing, la McLaren. Este unul dintre cei a căror ascensiune la Red Bull a fost încetinită. La McLaren va ocupa mai întâi exact postul lui Waché de la Red Bull, director tehnic, fiind însă după trei luni avansat drept “chief designer”.
Atât Otmar Szafnauer (fost director la Force India, Racing Point, Aston Martin și Alpine), cât și Helmut Marko, directorul echipelor de Formula 1 Red Bull, au sugerat foarte clar că Marshall a dus cu el la McLaren planurile monopostului Red Bull.
Podeaua cu bucluc
În acea perioadă se mai petrece ceva important. Red Bull pregătește introducerea unei noi podele pentru Marele Premiu al Spaniei, de pe 5 iunie 2023. Atât Waché, cât și Horner au susținut că acela a fost momentul în care RB19 a căpătat “microbul” care avea să ducă, peste un an, la problemele pe care mașina RB20 le are în prezent. Mai mult, spun ei, faptul că Max e un pilot e atât de bun și a pilotat atât de bine monoposturile RB19 și RB20 a făcut ca acest rău ascuns să treacă neobservat luni și luni la rând. Până când, zic ei, mașina a atins în vara acestui an pragul în care nu mai poate fi îmbunătățită.
Să fie acea modificare mică a podelei, în zona deviatoarelor de flux și a canalelor Venturi, singura sursă a problemelor Red Bull din ultimele patru luni, care par irezolvabile?
