Analiza lui Adrian Georgescu înaintea Marelui Premiu al Ungariei. Marea cursă va fi duminică, de la ora 16:00, în direct pe Antena 1 şi în AntenaPLAY.
Red Bull
Echipa a făcut la Silverstone cel de-al șaselea upgrade al podelei, dar cu care nu a avut un succes deosebit în termeni de performanță. La Marele Premiu al Marii Britanii doar Verstappen a beneficiat de acest pachet, dar în Ungaria îl va primi și Perez. Se pregătește un nou upgrade și în Ungaria, despre care consultantul team-ului, Helmut Marko (81) a declarat că ar fi cazul să reușească, de vreme ce Red Bull a ajuns acum să aibă cea de-a treia mașină ca performanțe, după McLaren și Mercedes.
O posibilă explicație pentru scăderea randamentului aerodinamic este faptul că Pierre Wache, directorul tehnic, a introdus un sistem de răcire, așezând prizele de aer în zone de înaltă presiune, în ciuda opoziției lui Adrian Newey, principalul autor al proiectului de monopost. Faptul că nu a fost ascultat ar fi fost, în afara eternului și puerilului conflict Christian Horner – Jos Verstappen, un motiv pentru care respectatul aerodinamician și-a anunțat demisia de la Red Bull în această primăvară. Interesant, astfel de inovații au contribuit și la căderea Ferrari după Marele Premiu al Spaniei.
Un atu al celor de la Red Bull pare a fi eficiența foarte bună a sistemelor care recuperează energia, care, în momentul depășirilor, livrează viteze foarte mari.
McLaren
În toamna anului trecut, echipa britanică a făcut câteva investiții importante. A dat în folosință la Woking, unde e sediul echipei, un nou tunel aerodinamic și un simulator de curse foarte performant. Andrea Stella, directorul team-ului, a spus că, înainte, distanța față de fostul tunel aerodinamic, aflat la Köln, întârzia dezvoltarea mașinilor cu aproximativ 10 zile față de echipele care aveau aceste facilități în cadrul sediilor. Tot Stella a precizat că aceste investiții erau necesare, după 15 ani în care fuseseră reduse.
După un început de sezon în care Red Bull au dominat fără drept de apel, roadele acestor investiții – și ale altora – au început să se vadă. În cursa din Miami, în mai, a fost făcut un imens pas înainte, cu inovații la podea, canale de frână și aripa anterioară. Un nou upgrade important a fost introdus în Austria, în zona aripii anterioare și a suspensiei -, cu noi detalii ajustate în Marea Britanie.
Mercedes
În primele curse ale sezonului, mașinile W15 sufereau de balans vertical în virajele de viteză și pneurile din spate se supraîncălzeau, problemă de care mai suferă, într-o oarecare măsură, și în prezent. De atunci, comportamentul monoposturilor în virajele de viteză mică și medie s-a îmbunătățit mult. Noua aripă frontală flexibilă, introdusă la Monaco, a reprezentat, ca și pentru McLaren, un mare boost în performanță. Suspensia din spate a fost, de asemenea, substanțial dezvoltată. În Austria, a mai fost introdus un amortizor de suspensie pe puntea din față. Această nouă componentă a necesitat un capac rotunjit pentru a se potrivi în șasiu, care are și o deschidere în față, putând funcționa și ca o priză de aer pentru răcirea cockpit-ului.