Mutarea lui Lewis Hamilton la Ferrari e considerată cel mai spectaculos transfer din istoria Formulei 1, cel puțin de la venirea la Ferrari a celuilalt septuplu campion mondial, Michael Schumacher, în 1996.
Din punct de vedere financiar, e clar că mișcarea este una de mare succes. În ziua în care a fost anunțată mutarea, acțiunile Ferrari au crescut cu 10%, iar valoarea companiei a ajuns la 10 miliarde de dolari. Vânzarea de tricouri cu căluțul cabrat, mai ales în Marea Britanie, realmente a explodat.
Dar este o măsură bună pentru Ferrari din punct de vedere sportiv? Alain Prost, de pildă, și-a exprimat dubiile. Un alt fost campion mondial, Alan Jones, a spus că evoluția lui Hamilton din 2024 a lăsat de dorit și că el trebuie să crească nivelul performanțelor pentru a face față la Ferrari.
Hamilton: zero pole-uri în 2024
Russell are, până acum, în 2024, 10-2 în „meciul calificărilor” și două pole-positions, față de niciunul pentru Hamilton, dar în clasamentul individual cei doi sunt despărțiți de un singur punct. După ce ani de zile a fost pilotul principal, de la venirea lui Russell, care e cu 13 ani mai tânăr, deciziile din curse ale conducerii nu l-au mai avantajat pe Hamilton. De asemenea, monopostul W15 e primul, de mult timp, care nu a fost dezvoltat ținându-se cont în primul rând de părerile lui Lewis.
La începutul sezonului viitor, Lewis Hamilton va avea 40 de ani împliniți. Dacă îl compari cu Alonso, care va avea 44 și jumătate, este un „tinerel”. Sau cu Louis Chiron, care a participat la un Mare Premiu în 1958, când avea 58 de ani. Acești piloți sunt însă excepții. Comparația cea mai importantă se face cu colegul de echipă. Iar Charles Leclerc, viitorul coechipier, e tot cu 13 ani mai tânăr.
Ferrari a renunțat pentru Hamilton la Carlos Sainz jr. (29 de ani), care s-a aproape că s-a ridicat de pe patul de spital, la 16 zile după o operație de apendicită, pentru a câștiga Marele Premiu al Australiei. Sau a întârziat intrarea lui Oliver Bearman (19 ani), care a impresionat înlocuindu-l pe spaniol în Arabia Saudită.
Merită? Cifrele financiare strigă că da. Dar celelalte cifre? De pildă, vârsta.
Se mai poate face mare performanță la 40 de ani?
Hamilton a demonstrat că rămâne foarte rapid, în cursa trecută, câștigând la Silverstone. Până la victoria sa din Marele Premiu al Marii Britanii din 2024, trecuseră însă 945 de zile de la ultimul său triumf, răstimp în care actualul său coleg de echipă, George Russell, cu același monopost, câștigase de două ori.
