Închide meniul

În centrul de greutate al Formulei 1 – analiza lui Adrian Georgescu

Adrian Georgescu Publicat: 5 iulie 2024, 12:52

Reclamă
În centrul de greutate al Formulei 1 – analiza lui Adrian Georgescu

Lewis Hamilton, la Silverstone - Profimedia Images

Silverstone este un traseu special, șapte dintre cele zece echipe având sediile în Marea Britanie. De aceea, mulți introduc pachete de îmbunătățiri la acest Mare Premiu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu toate upgrade-urile au, în mod automat, rezultate pozitive. De pildă, cei de la Aston Martin au făcut o greșeală cu pachetul lansat la Imola și efectele s-au văzut. La fel, RB a „scrântit-o” cu evoluția introdusă în Spania.

În centrul de greutate al Formulei 1

Ferrari este în aceeași situație. Asemenea altor formații, are probleme în prezent cu fenomenul numit „porpoising”, adică un balans vertical al monopostului când acesta are toate roțile pe sol. Îmbunătățirile aerodinamice de la Imola au funcționat, dar cele din Spania nu, readucând acest fenomen nedorit și schimbând repartizarea greutății monopostului pe punți.

În schimb, cei de la Mercedes sunt pe un trend ascendent. Și-au consolidat poziția a treia în clasamentul celor mai rapide mașini, iar în Austria și-au optimizat foarte bine monoposturile pentru un echilibru rezonabil în toate virajele, ceea ce nu a fost deloc simplu, deoarece abordarea bună a diferitelor tipuri de curbe necesită o rigiditate diferită a suspensiei. Unul dintre atuuri: corelarea între simulările curselor și permormanța de pe traseele reale. La Silverstone vor căuta tot o setare echilibrată pentru a maximiza performanța în diferitele viraje rapide și în fazele de tracțiune la ieșirea din virajele medii și lente.

Upgrade-ul Red Bull, cel mai așteptat

Red Bull lansează în Marea Britanie cel de-al patrulea upgrade. Prin comparație, anul trecut a fost suficient unul singur, dar modificările din 2024 de la Suzuka, Imola și Barcelona au adus puține progrese.

Reclamă
Reclamă

Sistemul de suspensii și integrarea sa în proiectul aerodinamic au fost gândite de către Adrian Newey, cel mai bun director tehnic din F1, care a părăsit însă în mai 2024 proiectul. Punctul forte al monopostului RB20 a fost rigiditatea suspensiei spate, care a permis o gardă joasă la sol, ceea ce a mărit efectul de sol și a crescut stabilitatea în virajele medii și de viteză. În curse unde traseul avea denivelări sau unde era necesară trecerea peste vibratoare, se putea mări ușor garda la sol și, cu toată diminuarea apăsării la sol, Red Bull erau încă mult în fața concurenței. Apoi au venit cursele din Monaco, cu denivelări, viraje de viteze mici și treceri peste vibratoare înalte, și Imola, tot cu treceri peste vibratoare înalte, iar mașina a devenit instabilă în aceste curse. În acest răstimp, concurența s-a apropiat.

O altă problemă este că, spre sfârșitul curselor, când mașinile sunt ușoare, monoposturile McLaren sunt clar mai rapide.

Helmut Marko, consilierul formației și mentorul lui Max, spunea: „Ne confruntăm cu această problemă începând cu Marele Premiu al Chinei. Nu știm de unde apare o diferență între datele din simulator și cele ce se petrec în situațiile reale”, precizând că upgrade-ul pregătit pentru Silverstone ar trebui să rezolve problema. Acesta ar consta, în principal, în modificări realizate în zona podelei și a difuzorului, mai puțin vizibile.

Reclamă

Nici McLaren n-a stat degeaba

În afara modificărilor introduse în Austria, care au dat rezultate bune, cei de la McLaren se vor concentra pe a genera mai multă încărcare pe puntea spate, pentru o accelerare mai bună la ieșirea din viraje. Se dorește o optimizare a suspensiilor în față, pentru o mai bună agilitate în schimbările de direcție, și minimizarea instabilității spatelui la viteze mari. Apăsarea la sol e crucială, mai ales în virajele medii și de viteză mare, cum e celebra succesiune Maggotts – Becketts – Chapel, iar uzura pneurilor prin exercitarea eforturilor laterale trebuie evitată. Cei de la McLaren au nevoie de o performanță mai bună când mașina este plină cu combustibil, adică în primele tururi.

Traseul britanic seamănă mai degrabă cu cel din Barcelona decât cu cel din Austria. Este unul de viteză, dar, spre deosebire de pista din Spielberg, sunt doar două zone DRS, nu trei. Deținătorul recordului pe tur este Max Verstappen, în 2020.

Reclamă

Ce se va întâmpla în meciul CFR Cluj - Rapid?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
14:10

E oficial! România şi Kosovo nu se vor mai întâlni în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026

13:48

„A demonstrat că are valoare!” Gică Hagi, val de laude pentru Ianis Hagi după meciurile naționalei: „S-a născut să joace fotbal!”

13:30

„V-aţi certat?” Denis Alibec, prima reacție despre conflictul cu Mircea Lucescu! Ce a spus despre riscul de a nu mai fi convocat

13:23

„Nu a mai fost niciun român acolo”. Adrian Mutu îl avertizează pe Dennis Man, după ce Bayern Munchen a intrat de fir pentru transfer

13:21

Bernadette Szocs – Satsuki Odo LIVE VIDEO (vineri, 11:00, AntenaPLAY). Meci infernal pentru Bernie, în sferturile WTT Finals Fukuoka

13:13

Câte adversare va avea România în grupa din preliminariile pentru World Cup 2026. Specialiștii au dezvăluit totul

1 VIDEOBernadette Szocs – Hina Hayata 3-1, în AntenaPLAY! Victorie uriaşă pentru Bernie la WTT Finals Fukuoka 2024! 2 VIDEOBernadette Szocs, după una dintre victoriile carierei, la WTT Finals 2024: „Sper că voi face un rezultat mare aici” 3 România, în urna a 2-a pentru preliminariile World Cup 2026™! Ce adversari pot întâlni „tricolorii” în drumul spre turneul final 4 UPDATESpania – Olanda 1-2, în sferturile Cupa Davis! Final de carieră pentru Rafael Nadal. Dezamăgire uriașă pentru „Matador” 5 România a câştigat meciul cu Kosovo la „masa verde”! Decizia oficială anunţată de UEFA 6 Ianis Hagi poate prinde transferul carierei după ce a fost avertizat de Mircea Lucescu! Singura condiţie pusă de Ianis să plece de la Rangers
Citește și