Am mai scris despre Adrian Newey, cu siguranță cel mai respectat om dintre cei care proiectează mașini în Formula 1. Este, cu siguranță, unul dintre puținii oameni care pot înclina balanța victoriei în “Marele Circ”. Dacă ar fi rămas la Red Bull de-a lungul întregului sezon, probabil că această echipă ar fi câștigat fără probleme ambele titluri.
McLaren a ieșit din joc
Dar nu a rămas. La 1 mai, cei de la Red Bull au anunțat plecarea lui, după 19 ani la această echipă. Vreo șase team-uri din F1 au demarat negocieri atunci cu Newey. Apoi, pe rând, au început să se retragă. La 65 de ani, pretențiile britanicului nu sunt ușor de îndeplinit.
Zak Brown, directorul McLaren F1, a declarat zilele trecute că a oprit negocierile cu Adrian Newey. “Sunt foarte mulțumit cu echipa actuală. Adrian e un bun prieten, un talent uriaș și are un CV mai bun ca al oricui. Dar nu îl vom aduce la echipă“, a declarat Brown.
Și Ferrari a fost pe fir
Au fost, în anii trecuți, câteva încercări ale celor de la Ferrari de a-și coopta “marele adversar”. Demult, prin 1993, pe când era la Williams, apoi în 2014, pe când era la Red Bull. Nu s-au concretizat.
Anul trecut, la Marele Premiu al Italiei, s-au purtat primele discuții între Piero Ferrari și Adrian Newey. Piero Ferrari este cel de-al doilea fiu al lui Enzo și singurul rămas în viață. E vicepreședinte al companiei Ferrari și deținător a 10% din acțiunile companiei.
Vasseur nu l-a vrut
În general, trecutele negocieri au intrat în impas pentru că Newey nu dorea să părăsească Anglia. S-a scris apoi că, în actualele negocieri, britanicul ar fi cerut o sumă prea mare. Cei de la revista Autosprint spun însă că motivul principal a fost altul. A fost vorba de putere.
Un astfel de personaj important, când este adus la o echipă de top, nu aduce doar soluții, ci și, pentru cei din fruntea team-ului, niște probleme.
La Red Bull, Adrian Newey era mai mult decât un director tehnic sau un aerodinamician. Avea un cuvânt important de spus în tot ceea ce era legat de mașină și de personalul dedicat dezvoltării acesteia. El a dorit, se pare, să aibă aceste atribute și la Ferrari. Anume, drept de veto privind angajările celor care lucrează la mașină, atribuirea rolurilor în schemă și la luarea deciziilor în ceea ce privește parteneriatele tehnice.
