În ultimele trei decenii, dacă a existat în Formula 1 cineva cu “atingerea lui Midas”, adică un om care poate transforma în aur tot ce atinge, el a fost.
Este Adrian Newey, actualul director tehnic al echipei Red Bull, care, pe 1 mai 2024, și-a anunțat, la 65 de ani (dintre care 19 petrecuți la respectiva formație), plecarea de la team-ul din Milton Keynes.
Monoposturile la construirea cărora și-a adus aportul au adus, până acum, 12 titluri la constructori: Williams (1992-94 și 1996-97), McLaren (1998), Red Bull (2010-13 și 2022-23) și 13 la piloți: Nigel Mansell (1992), Alain Prost (1993), Damon Hill (1996), Jacques Villeneuve (1997), Mika Hakkinen (1998-99), Sebastian Vettel (2010-13) și Max Verstappen (2021-23).
Ce îl face atât de dorit pe Newey?
Dacă ne-am lua doar după matematica seacă, Newey nici măcar n-ar fi recordmanul de titluri din branșa sa. Monoposturile la care a lucrat Aldo Costa au adus 14 titluri la constructori și 12 la piloți, pentru Ferrari și Mercedes, dar, cel puțin în cazul Mercedes, motorul era marele atu al mașinii, nu aerodinamica.
În toamna anului trecut, Newey era întrebat dacă este adevărat ce se spune despre el, anume că poate vedea curgerea aerului în jurul unui monopost aflat în mișcare. Omul a râs și a negat, dar a adăugat: “Mi-l pot însă imagina, iar acesta ar putea fi unul dintre punctele mele tari: de a-l putea vizualiza cu ochii minții.”
Nu e singurul lui atu, căci Newey e mai mult decât un foarte bun aerodinamician. Este un agregator de meserii: competența lui este multidisciplinară. Iată doar un exemplu. Monopostul RB18, cu care Verstappen și Perez au cucerit împreună 759 de puncte în 2022 și ambele titluri, nu a avut doar o configurație a podelei care asigura o apăsare sol foarte bună. În general, la suspensii, echipele folosesc suspensii cu tijă culisantă de împingere (“push rod”) pe puntea din față și de tragere (“pull rod”) pe cea din spate. Pentru monopostul Red Bull din 2022, pentru a asigura o integrare aerodinamică a suspensiei, odată cu modificarea regulilor, Newey nu a ezitat să schimbe această formulă. Și a avut, ca mai întotdeauna în cariera sa, succes.
Omul care livrează rapid rezultate
Rapiditatea obținerii rezultatelor, ținând cont de cât de mult durează în Formula 1 mutarea unui proiect de pe planșă pe pistă, este uluitoare. Un exemplu: Newey a plecat de la March în vara lui 1990, în 1991 a ajuns la Williams. Nu a luat titlul cu Williams în acel sezon (Mansell a pierdut în fața lui Senna, aflat la McLaren), dar în 1992 a “rupt”. De fapt, monopostul FW14B cu care Nigel Mansell a câștigat titlul în 1992 pentru Williams, el însuși o dezvoltare a mașinii din 1991, era atât de bun, încât succesorul lui, FW15, care trebuia introdus la mijlocul sezonului, nici n-a mai fost folosit. (O contribuție importantă la acea victorie zdrobitoare a avut-o și suspensia activă, e adevărat.)
Dar va mai continua Newey, – care încă folosește creionul și foi de hârtie pentru desenarea proiectelor sale -, în Formula 1? Chiar și la Red Bull, în ultimul timp, se spune că implicarea lui era cam la jumătate față de cea din tinerețe, iar el a dat de înțeles că și acest procent se va diminua în viitor. Newey are, vă reamintesc, 65 de ani.
