Dănuţ Oprea, şeful Școlii de Antrenorat din Republica Moldova, a rupt tăcerea și a vorbit despre cursurile pentru obţinerea Licenţei B.
Oprea nu înțelege de ce ar fi o problemă dacă oamenii de fotbal din România aleg țara vecină pentru studii.
Șeful Școlii de Antrenori din Republica Moldova a rupt tăcerea
Tot mai mulți foști fotbaliști români aleg Școala de Antrenori din Republica Moldova datorită duratei relativ scurte de studiu. Totuși, există riscul ca diploma obținută în țara vecină să nu fie echivalată în România, situație care a stârnit multe controverse.
„Este un scandal impropriu zis. Fiecare student are voie să facă şcoala oriunde în cele 54 asociaţii afiliate UEFA. Inclusiv Moldova. Eu nu înţeleg de ce se face acest tam-tam, prea mult. Sunt băieţii ăştia care încearcă să înveţe. Asta e legislaţia din Moldova. După 2 ani de zile de învăţat teoretic şi practică primeşti carnetul, că acest carnet nu este recunoscut sau echivalat în România asta e partea a doua.
Eu nu vreau să intru în polemică cu nimeni. Probabil că se va rezolva şi această problemă cu carnetele de antrenori, se poate modica legislaţia. Eu nu vreau să dau nume să uit pe cineva, ei vin să înveţe în Moldova ca să poată sa antreneze în cele 54 asociaţii afiliate. Nu cunosc foarte bine legislaţia din România”, a declarat Dănuţ Oprea, şeful şcolii de antrenorat din Republica Moldova, pentru orangesport.ro.
Florin Lovin, vehement în privința antrenorilor fără licență PRO din Liga 1
Fostul mijlocaș este de părere că nu ar trebui lăsați să antreneze cei care nu au făcut Școala de Antrenori. Lovin susține că nu este corect față de antrenorii care au plătit și care și-au finalizat studiile.
Ba mai mult, fostul fotbalist a dezvăluit că nu este deloc ușor să termini Școala de Antrenori, un motiv în plus să existe pedepse clare pentru tehnicienii din Liga 1 fără licență PRO.
„Problema este cine îţi dă acea calificare. La noi în România, cine conduce şcoala de antrenori? Sunt oameni care totuşi nu au un trecut fotbalistic în spate. Eu ştiu mai multe să zic aşa, de la mai mulţi antrenor care au fost, că sunt multe lucruri care se întâmplă acolo care sunt departe de realitate, n-au treabă deloc cu fotbalul. Chestii legate de medicină, de exemplu, care nu au sens.
Treaba ta este să antrenezi, nu să ştii tot de medicină, chestii aşa aprofundate. Sunt foarte multe cazuri de antrenori fără licenţă care antrenează. Nu e corect. Oamenii au muncit, au platit, nu este corect. Mai ales că este vorba de nişte examene grele, chiar trebuie să înveţi foarte mult. Am o cunoştinţă care mi-a zis: «frate câtă şcoală e de făcut acolo»… Atunci de ce să aibă dreptul de a antrena unul care nu a făcut şcoală? Nu e corect faţă de cine a muncit, plătit etc.
Soluţia? Trebuie restructurată şcoala de antrenori. Să fie ceva mai accesibil. Măcar până la licenţa PRO, parcugi mai repede paşii. Dacă ai meciuri la naţională, ai ceva meciuri în Liga I, să ai un tratament preferenţial”, a declarat Florin Lovin pentru orangesport.ro.
- Șeful Școlii de Antrenori din Republica Moldova a rupt tăcerea
- Panaitolikos - PAOK e duminică, de la ora 17:00, exclusiv în AntenaPLAY
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
- Alex Mitriţă, mesaj superb pentru Edi Iordănescu: „Lumea o să mă creadă nebun, dar îi mulţumesc”. Lecţia învăţată de la fostul selecţioner
- Răzvan Burleanu şi Mircea Lucescu au vizitat Academia Hagi: „Trebuie să fie foarte emoţionant pentru fiecare tânăr jucător”
- Raul Rusescu, verdict categoric în disputa FCSB – Steaua: „Avem dreptul să ne spunem părerea. Sunt convins că îi deranjează”